Guide: precisionspipor för airsoft

Guide: Precisionspipor för airsoft

Här följer en kortare nybörjarguide som beskriver olika typer av precisionspipor. Vi tar upp hur de fungerar, varför du bör överväga att köpa en och vad du ska tänka på när du vill uppgradera ditt airsoftvapen med en ny pipa.

Med en precisionspipa kan du förbättra precisionen i ditt airsoftvapen och du får i regel också en ökning av utgångshastigheten.Precisionspipor

Grundläggande information

En precisionspipa har mindre innerdiameter än vanliga pipor. Detta medför att luften som pressar fram kulan inte kan läcka ut på sidorna av kulan vilket ökar utgångshastigheten. Kulan har också mindre utrymme att vobbla på i pipan vilket ökar precisionen. Dessa två faktorer tillsammans gör precisionspipan till ett utmärkt sätt att öka träffsäkerheten och räckvidden på ditt vapen.
En precisionspipa kan ofta ge en ökning på ca 10-15% i utgångshastighet, detta kan innebära att du kan behöva gå upp en kulvikt (t.ex. 0,25g till 0,28g) för att tillgodogöra dig vapnets möjligheter till räckvidd och träffsäkerhet fullt ut.
Att en pipa är tight, dvs liten innerdiameter, betyder det inte alltid att den är bäst. Mycket tighta pipor ställer höga krav på kulor och underhåll, det finns inte utrymme för smuts och defekter. 6,03 mm är det vi själva i regel använder oss av och den diameter vi rekommenderar våra kunder.
En precisionspipa ställer dock alltid krav på att du använder bra kulor, t.ex. SRC, Open Blaster, Point Blank eller 101INC Extreme.

Styrkor som anges för fjädrar är baserade på en innerpipa som är 300mm lång. En kula i ett rör accederar så länge trycket bakom kulan är högre än trycket framför den. Detta innebär att en airsoftpipa som är relativt tät accelererar kulan ända tills mynningen. En kortare pipa ger lägre utgångshastighet, en längre pipa högre (givet en relativ täthet). För att kunna öka längden på innerpipan i ett airsoftvapen måste du kompensera med en cylinder som är avsedd för ändamålet. Cylindern bestämmer volymen luft som ska pressa kulan framåt, en för stor cylinder ger för mycket luft och en cylinder med låg volym ger för lite luft. Ska du däremot bara byta från standardpipa till en precisionspipa av samma längd behöver du ej byta cylinder. Du kan läsa vår guide för val av cylinder här.

För att välja rätt längd är det mest felsäkra sätt att mäta din nuvarande pipa och ta en med samma längd. Du kan annars söka på internet efter rätt piplängd för ditt specifika vapen men informationen kan vara svår att hitta. Du kan också göra ett estimat genom att mäta utanpå din airsoft från pipans början vid kulhålet där kulorna matas från magasinet till precis innan flammdämparen. Du kan oftast välja en pipa som diffar flera mm från vad du har, beror lite på om innerpipan kan sticka fram lite längre i flamdämparen alternativt sluta något innan.
Du kan också ha en betydligt längre innerpipa än original och dölja denna i en ljuddmämpare. Ett smidigt sätt att få en kort CQB-bössa att leverera piplängd tillräckligt för krävande skogsspel. Välj då en innerpipa som slutar så nära änden på ljuddämparen som möjligt för att undvika att pippan vobblar och kulor kommer åt mynningsöppningen på ljuddämparen. Ett billigt men effektivt sätt att ge stadga åt pipan vid modifikationer är att linda eltejp runt innerpipan där den går igenom vid t.ex. gängan för ljuddämparen. Detta skapar en bussning som ger stadga åt pipan. Men tejpa inte för mycket så att pipan inte kan röra sig alls, då riskerar du bara att fixera den i fel position och få en böjd pipa. Linda så att pipan inte kan vobbla orimligt mycket men samtidigt låter du den själva stabilisera sig och ligga rakt.

Montering i vapnet

Byter du från standardpipa till precisionspipa behöver du ej öppna gearboxen vilket kan vara svår att få ihop igen för nybörjare. Hur du kommer åt pipan beror på vapentyp (M4, AK osv) men är ofta väldigt lätt. På M4 brukar det vara två sprintar som ska lossas så att den undre delen av kroppen kan dras bakåt.
När du öppnat vapnet kan du föra tillbaka hela hop-up-huset och pipan sitter fast i det. Hop-up-huset har långt fram en låsring mot pipan, denna bänder du bort med t.ex. en skruvmejsel. Men var försiktig! Denna del kan både brytas sönder och slarvas bort. Du kan då dra ur pipan framåt ur hop-up-huset. Dra hop-up-gummit bakåt på pipan så att det åker av, montera det sedan på precisionspipan. Notera att pipan har en urfräsning för ett spår på gummit som du ska lägga mot varandra, detta så att gummit inte ska vrida på sig. För sedan in pipan i hop-up-huset och kontrollera så att urfräsningen i pipan hamnar rakt ner mot magbrunnens håll. Detta då ovansidan av pipan har ett hål där hop-up-gummit pressas ner för att ge kulan rotation, hamnar pipan snett kan inte gummit pressas ner av hop-up-mekanismen. Kontrollera så att gummibiten (fishbone, spacer med flera namn) inte trillat ur, det är den gummibit som från hop-up-armen pressar mot gummit. Med pipan och hus monterat, titta bakifrånt genom pipan mot något ljust och maxa och nolla hop-upen, du ska då se gummit pressas respektive kontrahera. Gör det inte detta så har du troligen missat att montera spacergummit (det som pressar mot gummit) eller monterat pipan snett. När du monterar piplåset i främre delen av huset finns urfräsningar i pipan som detta låser mot, men det går ändå att montera pipan lite snett. De flesta vapen har också en mässingsbussning som du monterar längst fram i hop-up-huset för att undvika pipvobbel. Sätt sedan ihop vapnet och testa det. Ibland kan nya pipor behöva några hundra skott att skjuta in sig, i synnerhet om du bytt till nytt hop-up-gummi samtidigt.

Underhåll och rengöring av pipor inom airsoft

Ha i åtanke att serva din pipa genom att göra rent den efter spel med läskstången. De kulor som vi använder i dagens spel lämnar partiklar i pipan vilket påverkar pipans funktion. Även övrig smuts kan fastna. Pipan ska vara så blank och ren på insidan som möjligt för att undvika stopp eller aerodynamiska hinder. Nollställ hop-upen innan du rengör pipan för att inte slita på hop-up-gummit i onödan. Använd ingenting som kan repa pipan, airsoftpipor är ofta gjord av relativt mjuk metall såsom mässing. Bäst är att använda läskstång i plast.

Rekommenderad 6.03 mm innerpipa

Madbull Black Python. Denna pipa är en bra instegspipa som ger dig goda förutsättningar för ökad precision. Väldigt lätt att montera, accepterar de flesta bra kulor och ger en bekymmersfri prestandaökning. Vår favorit.

Madbull Ultimate Tight Bore Black Python 6.03 mm

Rekommenderad 6.01 mm innerpipa

Denna pipa behöver inte betyda bättre precision än vad 6.03 mm ger men den ökar utgångshastigheten. Denna pipa ger däremot bättre precision i ett vapen med låg utgångshastighet. Men som tidigare sagt, 6.03 mm är i regel ett bättre val.

Madbull Ultimate Tight Bore 6.01 mm

Lista: vilket vapen har vilken piplängd

Här följer en lista på vad olika airsoftvapen har för längd på innerpipan. Det kan dock skilja, så ha som vana att alltid dubbelkolla längden.
110mm-TM MP5K
141mm-TM MP5-PDW
182mm-TM MP7A1
195mm-TOP UMP
208mm-TM G3 SAS
229mm-TM MP5A4*, MP5A5*, MP5SD5*, MP5SD6*, AK-47 Beta Spetsnaz (passar också ICS MP5-serie)
243mm-TOP MP40
247mm-TM G36C*, P90, CAR-15, SIG 552
280mm-CA SAR M41 FS Offizier, CA M15A4 CQB
285mm-TM MC-51
300mm-TM M1A1 Thompson, TM M733, G&P M4A1 Commando
304mm-G&G FS51 Fixed Stock
345mm-STAR M249 MKII
355mm-CA G36K
363mm-TM M4A1 New and Old Types, TM SR-16, TM S-System, TM XM177-E2 G&P M4A1, G&G GR-16 R4 Carbine, *(Passar också CA M15A2 och M15A4 karbinmodelle), STAR M249 Para, CA M249 Para
375 mm-G&G AK104
420mm-TM SOC-16, G&G SOC-16
429mm-CA 33E
455mm-TM AK-47, AK-47S, ICS AK-74M
463mm-CA SLR-105, G&G RK-103
469mm-TM G3 SG1
472mm-TM FAMAS F1, FAMAS SV
475mm-VFC MK43 Mod 0
495mm-CA G36E, CA SAR Taktik
500mm-Well MB01 (med hop-up-hus för AEG-pipa)
510mm-TM M14
509mm-TM M16A1VN, M16A2, AUG, CA AUG A1 *(Passar också CA M15A2 samt M15A4 Full Rifle models), CA M249 MKII
534mm-TM SG 550
550mm-TM M16A2 (Long Barrel), TM M16VN (Long Barrel), TM AUG (Long Barrel), King Arms FN FAL, Guarder T-65K2
574mm-TOP M249 Series
590mm-TM PSG-1
650mm-TM PSG-1 (Long Barrel)