Utrustningsfokus: Svensk soldat M90

Sedan slutet av 80-talet har den svenska soldaten burit kamouflagemönster M90. Mönstret är mycket distinkt och funktionellt. Denna sida har som syfte att visa olika produkter vi har för att göra ett M90-baserat uniformssystem.

En uniform i M90 går att kombinera med många olika utrustningsalternativ i grönt. Det finns ganska få västar, hjälmdok, ryggsäckar, hölster mm i M90 och oftast är det mer praktiskt att använda det digra utbudet av gröna produkter.
Vad gäller uniformen kan du utgå från det klassiska M90-snittet. Det finns dock modernare typer framtagna. Vi kan rekommendera jackor av både Combat Shirt och smock-typerna.

Idag står försvaret inför en situation där mycket av materielen är föråldrad i väntan på nästa generation. Många svenska soldater i utlandstjänst väljer därför att komplettera sin utrustning med privata alternativ. Vissa förband som har större valfrihet väljer också materiel som inte tillhandahålls av försvarsmakten. Därför är valfriheten ganska stor då man försöker få ihop sitt M90-kit.

Svenska försvaret använder mest AK5C, men även G36K har använts. Som pistols används pistol 88, vilket är Glock 17 och 19 i olika varianter.

Nedan listar vi ett par produkter som passar bra ihop med M90. Länken här ger dig dock en mer komplett lista över de saker som är i kamouflagemönstret M90. Vi har också bifogat lite information kring försäljning av kronmärkta varor.

Produkter i M90 Öppnas i nytt fönster.
Information kring kronmärkta varor. Öppnas i nytt fönster som PDF.