Förlängt öppet köp till 31:e januari 2025
Svenska Svenska flaggan

Byt språk och valuta Stäng

Svenska - kr
English - $, €, £
Worldwide shipping
Norsk - NOK

Svenska flaggan Du är på vår svenska sida Läs mer här

Innehåll
Kundkorg

Din kundkorg är tom
Gå till kassan fortsätt handla

Sammanfattning LiPo

- LiPo är bättre än NiMH
- 11.1V LiPo sliter på inre delar
- LiPo måste laddas med speciell LiPo-laddare
- LiPo måste laddas genom den lilla kontakten, inte kontakten du stoppar in i vapnet
- Underhållsladda om batteriet inte används på lång tid
- Låt aldrig ett Lipo bli urladdat
- Akta så att batteriet inte blir punkterat eller skadat.

LiPo-batterier

LiPo är en typ av batteri som idag i princip helt ersatt de gamla NiMh, de används i många olika apparater så som mobiltelefoner (dock oftast Li-Ion), kameror, radiostyrda bilar, och så klart airsoft. Om du håller på med airsoft, eller funderar på att börja, så kommer du märka att väldigt många rekommenderar att man byter till LiPo-batterier om man inte redan gjort det. Vi på Röda Stjärnan har flera fabrikat, men våra SP och TOR är de vi själva kör mest på och de är dessutom mycket prisvärda. LIPO finns med både vanlig Tamiya och DEANs-kontakt. DEANs har lägre resistans och är att föredra, men du måste då ha DEAN-kontakt i ditt vapen.

Det finns inga fler produkter att visa

Varför LiPo?

När du köper ett airsoftvapen följer det nästan alltid med ett NiMh-batteri. Detta är helt vanliga uppladdningsbara batterier, som de som sitter i fjärrkontrollen, fast större. Förr var det även vanligt med NiCd-batterier. Men airsoftare som vill ha det bästa i sina vapen har under åren mer eller mindre helt valt LiPo som ersättare för de äldre, och överlag sämre, NiMh-batterierna. Fördelarna med LiPo är:

- Högre kapacitet. Med ett LiPo kan du skjuta betydligt fler kulor per uppladdning, jämfört med ett NiMh-batteri av samma storlek.
- Lägre inre resistans. LiPo-batterier har större förmåga att leverera stora strömmar i förhållande till sin storlek och spänning.
- Hög laddning/urladdning. Du kan ladda ett LiPo-batteri snabbare än NiMh-batterier i förhållande till kapaciteten, samt att det kan leverera större ström utan att ta skada.
- Låg självurladdning. Alla batterier laddar ur sig själva om du låter dem ligga, men olika typer laddar ur sig olika fort. LiPo laddar ur sig betydligt långsammare än NiMh.
- God prestanda i kyla. NiMh-batterier blir mer eller mindre värdelösa i minusgrader, och presterar oftast dåligt redan vid 15 plusgrader och neråt. LiPo presterar mycket bättre i kyla än vad NiMh-batterier gör.

Tål mitt vapen 11,1V LiPo?

Om du går ifrån exempelvis ett standard 8,4V NiMh-batteri till ett 11,1V LiPo-batteri så kommer ditt vapen att skjuta mycket fortare, och detta sliter naturligtvis mer på kuggar och annat i din gearbox. Det är mycket svårt att avgöra innan om ett vapen kommer att rasa med 11,1V eller inte, och man brukar i regel uppmana den som är osäker att antingen köra 7,4V LiPo ett tag och om vapnet uppför sig, och inga tydliga slitningar finns att se i gearboxen, så är det ganska lugnt att gå upp till 11,1V.

Det är främst pistong och kuggar som ska hålla för den högre rotationen i gearboxen, och de allra flesta kuggar och pistonger klarar 11,1V idag utan problem, såvida inget ”oförutsägbart” går snett, som man tyvärr får vara beredd på i airsoft.
Något nämnvärt är även att Switch Assembly, den elektriska strömbrytaren som styrs av avtryckaren, slits av högre spänning och ström. Det är inget man märker av kortsiktigt, men det går att förebygga med en så kallad Mosfet Switch som omdirigerar strömmen från Switch Assembly.

Sammanfattningsvis är risken med 11,1V lite överdriven, men vi rekommenderar följande: Om du absolut känner att du vill få upp eldhastighet och respons i vapnet, köp en extra pistong i förväg, och gå upp till 11,1V. Om du är ny och osäker, och bara tänker att 11,1V skulle vara en kul grej, avvakta lite och kör 7,4V så länge, och om vapnet går felfritt så kan du alltid gå upp till 11,1V senare.

Är LiPo-batterier farliga?

Den vanliga rädslan runt LiPo-batterier är att de lätt kan fatta eld vid olycka eller felaktigt användande, och det är sant att de kan ta eld, eller vanligtvis ryker en stund, när man exempelvis punkterar höljet eller kortsluter dem. Men de är egentligen inte ”farligare” än vanliga NiMh-batterier som faktiskt kan explodera och skvätta batterisyra. Så vilken batterityp som är farligast av de två är egentligen en tolkningsfråga. Under normalt användande, laddning och förvaring så är LiPo inte farliga.
Men det är viktigt att man läser på hur de ska användas, och förvarar dem på ett säkert vis hemma och under transport. Läs mer om detta längre ner.

Hur ska man ladda ett LiPo?

Något som kännetecknar LiPo-batterier är att de måste balanseras, vilket innebär att de olika cellerna i batteriet måste laddas lika mycket. Detta kräver att man använder en LiPo-laddare, eftersom vanliga batteriladdare laddar med fel spänning, och inte kan balansera cellerna. Om du har en LiPo-laddare så sköter den laddning och balansering helt automatiskt, du behöver inte fundera över om batterier är balanserat eller ej. Du laddar ett LiPo via den lilla vita kontakten, inte den stora kontakten som du stoppar i vapnet. Vissa laddare använder dock både den lilla vita och den stora (Tamiya eller Dean), men aldrig enbart den stora..

Hur snabbt kan jag ladda batteriet?

Vi garanterar att alla våra batterier tål att laddas med 1C (obs, inte samma som 1 Ampere, se nedan)

Vi garanterar även att om ditt batteri är märkt med ett Charge-C med högre värde än 1C så tål batteriet även detta.

C-värde vid laddning fungerar så här:
1C motsvarar en laddström som är lika hög som kapaciteten på ditt batteri. Alltså, har batteriet 1300mAh-kapacitet är 1C = 1,3A laddström.
2C motsvarar det dubbla, alltså vid 1300mAh kapacitet är 2C = 2,6A laddström.
O.s.v.

Orkar och tål batteriet att driva vapnet?

Om ditt vapen är helt original, eller nedtrimmat, garanterar vi att alla våra batterier klarar av att driva ditt vapen.

Om ditt vapen är upptrimmat med A) starkare/snabbare motor, starkare fjäder eller drev med låg numerisk utväxling (ex 13:1) så drar ditt vapen mer ström, och kanske behöver högre batterispänning.

Om din uppsättning delar drar mer ström än vad ett batteri tål att leverera så kan du skada ditt batteri genom överhettning. På alla LiPo-batterier står ett så kallat C-värde (capacity rating), och detta värde talar om hur mycket ström batteriet tål att leverera utan att gå sönder. För att räkna ut hur hög ström detta är i verkligheten, använd följande metod:
1. För att få bättre siffror, omvandla kapaciteten som står i mAh till Ah. Detta gör du genom att dela kapaciteten med 1000. Alltså, på ett batteri med 1300mAh, dela det med 1000, och du får 1,3.
2. Multiplicera C-värdet med kapaciteten. Om ditt batteri har C-värde på 20C, och kapacitet enligt tidigare exempel, blir det då 20 x 1,3 = 26.
3. Siffran du får när du multiplicerat C med kapaciteten är hur många Ampere batteriet tål att leverera utan att ta skada enligt tillverkarens specifikation.

Tumregel för hur många Ampere ditt batteri måste tåla att leverera för följande vapen:
Otrimmade/nedtrimmade vapen: minst 15A
Upprimmad fjäderstyrka (120-140): minst 25A
Mycket trimmade vapen (starkare motor, 13:1-drev, 140+-fjäder etc): minst 30A

11,1V LiPo krävs bara för de allra tyngst trimmade vapnen. Om man använder ett tillräckligt kraftfullt 7,4V LiPo så klarar det annars att driva alla vapen.


Vad ska man tänka på när man använder ett LiPo?

Det viktigaste att tänka på när man använder LiPo-batterier är att de inte får laddas ur helt. De får inte ta slut helt enkelt, för då kan de bli förstörda. Du kan mäta detta genom att se spänningen i respektive cell. En spänning på 3 V är katastrof, 3.3V är absoluta minimum. Det ska tilläggas att visa kör sina LiPO ned till 2.8V eller lägre, men då bör batteriet absolut ta skada. Observera att talen ovan är under last, alltså att airsoften skjuter. Om batteriet inte används är spänningen högre och då är minimum ca 3.8 V. Efter att du använt batteriet kraftigt kan det ta några minuter innan det uppnår vilospänning. Det finns två olika sätt att förebygga detta:
A. Inskaffa en LiPo-varnare. Detta är en liten elektronisk apparat som kopplas in via balanseringskontakten, och som sedan sänder ut en högljudd varningssignal när det är dags att byta batteri.
B. Håll koll på hur många kulor du skjutit, och sluta när du skjutit en viss mängd. En god säkerhetsmarginal är att skjuta max 2skott per mAh. Alltså, om ditt batteri är på 1000mAh, skjut då högst 2000kulor innan du byter batteri.

Om vapnet plötsligt verkar ”tröttare” än vanligt så är batteriet förmodligen slut, och då måste du omedelbart sluta skjuta för att inte orsaka batteriet permanent skada. Ladda det igen så fort som möjligt. Lämna heller inte batterier längre perioder (flera månader) utan att ladda dem emellanåt. Om du låter ett LiPo ligga och ladda ur sig så kan det börja svälla upp och förlora kapacitet.
Man bör även hantera LiPo-batterier varsamt så att de inte punkteras eller knäcks, vilket kan resultera i rökutveckling eller brand. Transport av LiPo-batterier till exempelvis spelområde bör göras i någon typ av hård behållare, eller inuti vapnet helt enkelt. Dock bör du aldrig låta ett batteri ligga inkopplat i ett vapen när du inte tänkt använda det. Vi rekommenderar starkt att man använder en elektrisk säkring i alla lägen om man inte känner sig helt säker, och det är inget undantag när man använder LiPo. Om ett fel uppstår i vapnet, om en kortslutning skulle inträffa, så kommer en säkring att skydda batteriet och bryta strömmen när den blir för hög för batteriet.

Our international sites
Blogg

Nyhetsbrev

Fyll i din epost för att prenumerera på vårt nyhetsbrev

165.000+ nöjda kunder

Fraktfritt över 600 kr

30 dagars öppet köp

1-2 dagars leverans

5.000+ artiklar

Röda Stjärnan
  • Om oss
  • Kontakt
  • Kundklubb
  • Vanliga frågor