Att välja sovsäck och tillbehör
Att inte kunna sova bra när man är ute på äventyr är påfrestande, för att kunna njuta bör man vara utvilad. Det finns mängder av olika sovsäckar och inte sällan tänker man kanske lite fel när man skaffar sig en sovsäck. Dessutom är sovsäcken en del av ett system där både dina sovkläder, liggunderlag och eventuellt tält eller sovsäcksöverdrag ska arbeta tillsammans.
Jag, Henrik på Röda Stjärnan, hoppas att denna guide ska hjälpa dig till bättre sömn på ditt äventyr! Längst ned berättar jag även om mina val och erfarenheter.
Sovsäcken
Det första du måste klura ut är när och hur du ska använda din sovsäck. Det säger sig själv att det är en enorm skillnad att sova i en snögrop i 30 minusgrader eller i ett ordentligt tält mitt i sommaren. Var realistisk, är du verkligen ute när det är minusgrader? Skaffar du en sovsäck som tål minusgrader kommer den dels vara tyngre men kan även blir för varm en sommardag.
Tänk också igenom ifall du är ovanligt stor (finns säckar som kommer i flera storlekar) och ungefärlig prisnivå. Alla våra sovsäckar erbjuder vi till ett effektivt pris, men man får vad man betalar för. Satsa gärna på kvalité från
Carinthia om du ska använda sovsäcken mycket.
Vi på Röda stjärnan fokuserar på syntetsäckar, sovsäckar med dun är extra känsliga mot fukt och något vi valt bort.
-En sovsäck för svensk sommar
En svensk sommar kan vara gassande varm, men även rejält kylig. Ett vanligt misstag är att man köper en extremt tunn sovsäck, den billigaste man kan hitta, och sedan råkar ut för en kylig natt. Räkna med att det är ungefär 10 grader på kvällen, även mitt i sommaren. Med en sovsäck anpassad för denna temperatur klarar du dig även mild vår och höst och kan vid behov förstärka med en liner eller extra kläder. Skulle det blir extremt varmt kan du använda sovsäcken öppen, som ett täcke. Flera sommarsäckar är olämpliga för övernattning i exempelvis vindskydd, även på sommaren. De behöver då förstärkas med sovsäcköverdrag eller varmare sovkläder. Så tänk igenom noga hur du tror din sommarövernattning kommer att vara.
-En tresäsongssäck
En sovsäck som klarar sig ned mot noll grader eller strax därunder brukar man kalla en tresäsongssäck. En sådan sovsäck klarar vår, sommar och höst, även till fjälls. Säcken blir ofta lite tyngre och mer skrymmande, dessutom kan det bli riktigt svettigt en varm sommardag. Men för många är en tresäsongsäck ett bra val då man sällan fryser även om man förlänger säsongen. Vår kanske mest populära variant är Carinthia Defence 4, en säck som räcker hela livet och är extremt beprövad.
-Sovsäck för vinter
En
sovsäck för vinter ska klara många minusgrader, inte sällan är de tänkta att användas i arktiskt klimat, i fjällterräng eller annan extrem miljö.
Vintersovsäcken blir ofta både relativt stor och tung och priset sticker iväg. Ofta kan det vara bättre att köpa en bättre tresäsongssäck och sedan förstärka den med liner, och kanske en tunnare säck utanpå. Men är du ofta ute vintertid vill du ha en enkel lösning som skyddar dig väl, du bör då sikta på en komforttemperatur på -20 eller ännu kallare.
En särskild lösning är att ha ett sovsäckssystem, där man har en tunn sovsäck och en tresäsongssäck. När det är vinter använder man båda. Man kan då även använda enbart den tunna varma sommardagar. En populär säck är Carithia Tropen, som förstärker en tresäsongssäck till vinterbruk.
Om system är genialiskt eller en dålig kompromiss tvistar de lärde, spontant kanske ett system inte är det första man köper
Liggunderlaget
Sover du ute har du luft, som leder kyla dåligt, runt dig, förutom undertill. Där kommer marken suga värmen ur dig om du inte isolerar ordentligt. Marken är dessutom ofta knölig, med rötter och stenar som stör sömnen. Ett
liggunderlag skyddar mot markkylan och ojämnheter. Men liggunderlag är skrymmande och uppblåsbara kan punkteras. Vi går därför igenom lite olika modeller och vad man ska tänka på nedan.
Det finns ett antal olika modeller av liggunderlag. Dels de klassiska av skumplast i olika tjocklekar, det finns våfflade som ger mer isolering till lägre vikt och så finns det uppblåsbara. Eliten använder renskinn. De av skumplast rullas ihop och är skrymmande, men i regel billiga och isolerar bra. De av enklare kvalité har stora celler och är väldigt lätta, de mer ordentliga är tyngre men isolerar bättre. Våfflade liggunderlag är lätta men isolerar bra, då de har en inbyggd veckning som kapslar in luft. De viks dessutom ihop till en limpa och tar inte lika mycket plats. De uppblåsbara liggunderlagen består av luftig skumplast och luft, de isolerar bra till en skapligt låg vikt. De har mycket god komfort, så länge det inte går hål på dem, då är de värdelösa.
Det finns också
tältsängar för den som verkligen vill ha komfort och komma upp från marken, men nackdelen är att de är betydligt tyngre än liggunderlag men för dig som kanske inte är på vandring kan det vara ett alternativ om du vill vara säker på att sova gott.
Slutligen kan man arbeta med tunna och lätta liggunderlag, men isolera med det som finns i naturen. Granris är en klassiker, där man sticker ned ruskor i marken vilken ger en härlig bädd. Man behöver då bara ett tunnare liggunderlag, eller i extremfallet en duk eller filt.
Hammockar och hängmattor
Vissa personer älskar att ersätta liggunderlaget med en
hammock, en sorts fältmässig
hängmatta som gör att du kommer upp från marken. Detta har länge varit det självklara valet i tropikerna och djungeln, men har blivit mer och mer populärt även norröver. Fungerar även vintertid, då man har värmejacka, filt eller särskilda
isolerade täcken under hammocken.
En hammock är jämfört med ett liggunderlag väldigt lätt och en liten hammock tar inte mer plats än en grapefrukt. Hammocken kombineras lämpligen med en tarp.
Det är dock en smaksak om man trivs i att sova i hammock, det krävs lite smidighet för att komma i och ur samtidigt som man ligger som en liten kassler i hammocken på natten.
Sovsäcksöverdrag, tarp och annat skydd
Denna guide behandlar inte
tält, men ibland vill du att din sovsäck ska fungera utan tält. För att skydda säcken mot smuts och framförallt regn kan man använda ett
sovsäcköverdrag, som också kallas bivacksäck, bivvy bag eller puppa. De brukar vara tillverkade av Gore-Tex eller liknande membranmaterial som skyddar mot regn och släpper ut fukt. Fukt brukar dock alltid samlas på insidan av puppan, särskilt vid fötterna. Å andra sidan värmer puppan lite och skyddar mot vind. En puppa går att sova i under bar himmel i regn, men i praktiken är det svårt att hålla sig helt torr, men lägg dig under ett träd så skyddar den mycket bra. Liggunderlaget kan placeras i puppan eller under, är marken stening bör liggunderlaget läggas underst för att skydda puppan.
Ett annat skydd är en
tarp, en sorts presenning som skyddar mot vind och regn. Har du en tillräckligt stor tarp kan den vikas under säcken och över, så du skyddas mot fukt underifrån och regn ovanifrån. en tarp är väldigt mångsidig och lätt. Den kan dessutom användas i kombination med en puppa, puppan skyddar mot smuts och dagg, tarpen skyddar mot regn.
Egna erfarenheter och val
Jag minns en av mina första nätter ute, det var Luciahajk i scouterna, jag var inte gammal och det var kallt. Vi sov i ett vindskydd och jag kunde titta upp på den stjärnklara himmelen. Trots kylan och den unga åldern har jag inget minne av att jag frös, oklart varför.
Frös som ett djur gjorde jag däremot i en överlevnadskurs för ungdomar i försvaret, det var pissblött, vindskyddet läckte som ett såll och jag sov ytterst utan sovsäck. Total misär.
Så där höll det på, oklara sovsäckval och varierande komfort, tills jag gjorde lumpen. Där hade vi ett rejält sovsäckssystem från Carinthia. Det är ett system med en tresäsongssäck och en tunnare förstärkningsäck, som vi använde med en puppa och vanligt liggunderlag. Med runt 100 fältdygn och temperaturer ned till -35 grader, varav nån natt i -30 med bara puppa i snön, så lärde jag mig massor om att sova ute. Jag lärde känna sovsäckssystemet så bra att jag specialbeställde sovsäckssystemet från Carinthia, den var dyr. Nu närmare 14 år senare är det den enda sovsäck jag använt. Civilt har det blivit en natt i -30, dock i tält, och mängder av andra nätter både i tält och puppa.
I stort är jag väldigt nöjd med sovsäcken, men den är militär och är bitvis onödigt tung och robust. Att ha ett sovsäckssystem gör att säcken blir tyngre än en säck som är fokuserad på en viss temperatur. Samtidigt torkar säcken fort då man kan ta isär delarna och lufta dem, även de gånger jag råkat får en riktigt blöt säck går den att torka under fältmässiga förhållanden. Men skulle jag köpa en ny hade jag nog tagit en
Carinthia Defence 4.
Jag har mer och mer börjat sova i puppa, gärna med en tarp över då jag vaknat i spöregn ett par gånger får mycket, inte så kul att byta om och laga frukost då. Jag hade till och med puppa på kalfjället en tur, fungerade bra tills det spöregnade. Liggunderlag har jag ett tunt från tyska försvaret och förstärker med granris under eller lägger mig på mjuk mossa. Uppblåsbara är sköna, men en gång vaknade jag mitt i natten av att det gått hål i ett sådant liggunderlag...
Personligen har jag inte fallit för hammock, är nog för rörlig när jag sover.
Tips och trix
- Ha inte för mycket kläder på dig i sovsäcken, ett underställ, en
balaclava och ett par väldigt luftiga
sockor funkar bäst.
- Lägg tid på ditt underlag, rensa från pinnar och stenar, hitta en mjuk plats. Isolera ordentligt från markkylan.
- Fyll en Nalgeneflaska med varmt vatten, dra en socka över så har du ett litet element i sovsäcken som värmer och driver ut fukt.
- Torka inte för mycket kläder i sovsäcken, ett par strumpor och en tunn tröja brukar vara max.
- Är det kallt så dra åt ordentligt i köldkragen och dra åt sovsäcken mycket runt ansiktet.
- Andas aldrig ned i sovsäcken, utandningsluften är fuktig och gör snabbt säcken blöt.
- Om två möss väcker dig mitt i natten då de krupit ned i din sovsäck och leker rallybana, drabbas inte av panik.