Vi på Röda Stjärnan erbjuder en rad olika kulor till olika airsoftvapen. Här sammanfattar vi de olika kultyperna och deras egenskaper.
Kulvikter
Kulans vikt är mycket viktig för hur långt och träffsäkert ditt vapen skjuter. Kulans vikt, vapnets utgångshastighet, innerpipa och hop-upinställningen samverkar. En tyngre kula ger lägre utgångshastighet, men jämnare kulbana. En alldeles för lätt kula kommer snabbt sprätta iväg och fångas upp av vinden. En för tung kula kommer dyka nedåt snabbt och gå för långsamt. Viktigt är att man justerar in sin hop-up så att kulan "flyter fram".
Här ser du generella riktlinjer att utgå från när du väljer kulvikt till ditt vapen.
- 0.12 gram: under 80 m/s. Passar också bra till granater, minor, springers, hagelgevär och liknande där precision inte är så viktigt.
- 0.20 gram: 80-105 m/s
- 0.25 gram: 105-120 m/s (0.25 fungerar ofta bra även till vapen med 125 m/s)
- 0.28 gram: 120-130 m/s
- 0.30 - 0.39 gram samt 0.40 gram och tyngre: 130+ m/s. Detta är prickskyttevapen och man bör testa sig fram noga för vapen som går över 130 m/s.
Du kan i regel alltid gå upp en kulvikt, t.ex. fungerar 0,28 gram även bra i vapen som har en utgångshstighet på 110 m/s. Tabellen ovan är en bra utgångspunkt, tyngre kulor blir dyrare per kula.
Bio-kulor
Bio-kulor bryts ned i skogen efter ett par månader. "Bio" är förkortning för biologically degradable, biologiskt nedbrytbart. Vissa typer lämnar extremt finkornig sand efter sig, andra försvinner helt. På flera utomhusbanor är det krav att använda bio-kulor. Många av de riktigt bra kulorna är biokulor, vilket du ser nedan på de produkter vi rekommenderar.
Tracer-kulor
Tracer-kulor fungerar som spårljus. Kulorna lyser upp kulbanan och underlättar träff på nätterna. Kulorna är tillverkade av självlysande material, men måste "laddas" med en tracer (oftast formad som en ljuddämpare) eller med speciella magasin (ex ASGs flash magazine). Oftast laddar man ungefär var tredje till var femte kula med tracerkulor i magasinet.