Röda Stjärnan är stolta över att vara
Sveriges största leverantör av tältkaminer, med ett brett sortiment av
kaminer för tält, extra tillbehör och reservdelar. Oavsett om du ska ut på äventyr inom
friluftsliv,
scouting,
jakt eller längre expeditioner har vi tältkaminer som passar dina behov. Våra modeller är designade för att ge värme, komfort och funktionalitet, oavsett om du använder en
tältkåta,
vindskydd eller sitter i en
jaktkoja.
Mångsidiga tältkaminer för alla behov
Vi erbjuder ett brett sortiment av tältkaminer med olika funktioner och material, anpassade för olika användningsområden:
- Titan tältkaminer: Ultralätta modeller som passar perfekt för vandring, kajakpaddling och andra äventyr där vikt och portabilitet är avgörande.
- Hopfällbara tältkaminer: Smidiga och kompakta lösningar som enkelt kan packas ihop för transport och förvaring. Perfekt för dig som prioriterar enkelhet och flexibilitet.
- Kaminer med fönster: Modeller med glas i luckan eller på sidorna som ger en mysig stämning och låter dig övervaka elden utan att öppna kaminen.
- Lackerat stål eller rostfritt stål: Prisvärda och robusta kaminer som tål hård användning.
Oavsett vilken modell du väljer kan du vara säker på att våra kaminer lever upp till högsta standard när det gäller hållbarhet och prestanda.
Användningsområden för tältkaminer
En tältkamin är mångsidig och passar för många olika situationer:
- Friluftsliv och camping: Ge värme och laga mat under dina äventyr i skogen eller fjällen.
- Scouting och expeditioner: Skapa en bekväm och funktionell baslägerplats.
- Jaktkojor och vinterläger: En oumbärlig värmekälla för långa dagar ute i vildmarken.
- Kajakpaddling och ultralätta expeditioner: Titanmodeller är idealiska tack vare sin lätta vikt och kompakta design.
Sveriges bästa alternativ till försvarets tältkamin
Den klassiska
försvarets tältkamin är svår att hitta på överskottsmarknaden, men hos oss på Röda Stjärnan hittar du flera högkvalitativa alternativ och vi jobbar alltid för att kunna erbjuda försvarets tältkamin även om det inte alltid är möjligt då det är överskott.
Billiga tältkaminer
Vi erbjuder även
billiga tältkaminer som håller hög kvalitet utan att kompromissa med funktionalitet eller prestanda. Dessa är perfekta för dig som vill ha en prisvärd lösning för dina utomhusäventyr. Vi försöker alltid ha minst två kaminer som är riktigt billiga utan extra funktioner för dig som prioriterar billig tältkamin framför extra finesser.
Tillbehör och anpassning
Komplettera din tältkamin med vårt sortiment av tillbehör som extra rökrör, tältgenomföringar, gnistskydd, markunderlägg, vattenvärmare och ugnar anpassade för olika storlekar och typer av boenden, inklusive
tältkåtor,
lavvus och
tipis.
Sätta upp kamin och rökrör
En kamin levereras oftast med någon typ av ben och ett högt rakt rökrör. Detta fungerar bra för större tältkåtor där rökröret går upp genom toppen. Mindre tält eller stugor med sluttande tak kan behöva en annan typ av genomföring där rökröret förses med två stycker 45-gradersvinklar för att inte kaminen ska komma för nära tältduken. Använder du bara en 45 graders vinkel så att rökröret lutar finns risk att kaminen välter. Rökrör bör alltid förankras med t.ex. ståltråd, i synnerhet om du använder vinklar. Tänk på att trots gnistskydd kan gnistor flyga ur rökröret, därför rekommenderar vi om möjligt att ha rökröret på läsidan av tältet.
Man ska alltid tänka på att både kamin och rörkrör blir mycket varma, särskilt de lite större kaminerna. Rökrör får aldrig vara nära brännbart material. Rökrören kan även smälta, förkolna eller deformera normalt värmetåliga material såsom aluminium, silikon, och färska kvistar. Säkrast är att ha luftspalt mellan rökröret och ett lager av eldfast material, dessa hålls avskiljda genom tjock ståltråd eller annan stålkonstruktion. Oftast går dubbel- eller trippelväggiga rökrör att köpa, men även dessa kan bli för varma om man eldar hårt, särskilt i de större kaminerna. Rökrörstillsattserna ska i regel kompletteras med en silikongenomföring (flashing kit) vilket skapar ytterligare avstånd mot tältduken.
Nedan följer ett par bilder som exempel från en tältgenomföring som tålde hård eldning i ett syntettält. Rökröret är 3.5 tum och man får upp en hög temperatur. I regel blir större rökrör varmare då de större kaminerna har högre effekt. Runt rökröret är en luftspalt och ett yttre rör. Tältduken hålls på plats med en silikonmanchett (tältgenomföring/flashing kit) runt yttre röret, som fäster i tältduken med en vit brandskyddad filt. Vi använde två vinkar på röret för att kunna ha kaminen mer i mitten av tältet så den inte kommer nära tältduken. Tänk på att elda ansvarsfullt, även silikon och flammskyddade material kan börja brinna/smälta vid för hög temperatur. De skyddar ej om du felaktigt eldar så att hela rökröret glöder. Vanligen är maxtemperaturen vid genomföringen max 200 grader. Det finns många olika varianter av isolerade rökrör med en eller flera extra "väggar", nätvarianter och liknande.
För kaminer med lite smalare rökrör, kanske max 60mm, eller om genomföringen sitter högt upp på rökröret kan man i vissa fall använda lite enklare genomföringar. Exempelvis kan du ha en silkonmanchett direkt mot rökröret ( i alla fall ett dubbelväggigt och måste sättas på sådant avstånd att yttemperaturen på röret är under ca 200 grader). Använder du en förenklad genomföring måste du alltid kontrollera att du är trygg med genomföringen och göra en egen riskbedömning.
Bilden och videon nedan visar principen för tältgenomföring. Produkterna som används har ersatts med vidareutvecklade lösningar, men principen är densamma.
Ved och vedåtgång
Lämpligen ser du till att ha ved för natten upphuggen och inrättad redan innan du startar elden. En klassisk tumregel är att för en natt går det åt en vedstapel som är 1 meter lång, 25 cm bred och 50 cm hög. Varje vedträ bör vara 25 cm långt och ungefär lika grov som en handled. Är vedträden för långa kanske inte luckan kan stängas. Grova vedträn kan brinna för långsamt, men för smala brinner för fort.
Det är klokt att ha lite tändved och näver nära till hands ifall elden skulle falna mitt i natten.
Matlagning
Egentligen inga konstigheter, de flesta kaminer är utmärkta för matlagning och påminner ganska mycket om de gamla gjutjärnsspisarna som användes förr och fortfarande finns i torp. Oftast blir kaminen som varmast nära rökröret och något svalare närmre luckan, utmärkt sätt att reglera värmen. Du kan även med spjällen justera värmen. Slutligen kan du använda fint huggen ved, sk kaffeved, för att snabbt få vatten att koka.
Winnerwell har vattentankar som kan placeras på kaminen. På så sätt får du tillgång till varmvatten och behållaren hjälper också till att lagra värmen.
Eftersom värmen inte kan dras ned till 0 fort behöver du kunna flytta undan kastrullen. Det kan vara klokt att hitta en plats innan din goulash kokar över och allt blir kaos. Winnerwells modeller har kraftiga galler på sidorna där du kan ställa kastruller, men annars fungerar en platt sten bra.
Vi har en egenguide kring matlagning här.
Eldpost och elda under natten
Ska du elda under natten är det i teorin bäst att ha en person som sitter och vaktar elden. Det fungerar om du har ett stort tält där man kan turas om. Personen som vaktar elden brukar kallas eldpost och har ett stort ansvar och se till att kamraterna inte fryser eller fattar eld.
Oftast är man dock få personer, eller ensam. Då blir det istället extra viktigt att tänka på säkerheten så man inte sprattlar in i kaminen, som tänder eld på sovsäcken och du vaknar i vild panik när du inlåst i din sovsäck brinner till döds... Ha en ordentlig eldstadsbegränsning mellan dig och kaminen, kontrollera så att inte eldloppor kan sprätta iväg från kaminen och överväg att ha en yllefilt, som skyddar mot brand, över sovsäcken.
En kamin för tält är oftast gjort av plåt och rörkröret skickar ut värmen så fort det slutar brinna, gjutjärnskaminer som håller värmen längre är av förståeliga skäl inte lämpade för skogsturer. Ha lite tjockare vedträn som brinner långsamt, dra ned spjällen vid behov så att det inte skapas onödigt drag. Grundregeln är att alltid justera det nedre inflödesspjället främst, därefter det på rökröret. Placera så mycket du kan på eller nära kaminen som kan magasinera värmen, en vattentank, en gjutjärnsgryta eller stenar (värm dem långsamt, de kan explodera i värmen!).
Släcka en kamin och rengöra den
I god tid innan du ska packa ihop slutar du elda. Bäst är om kaminen kan slockna och svala naturligt. Du kan även raka ur kvarvarande ved eller glöd i en plåthink eller liknande. Att hälla vatten på kaminen för att kyla ned den kan deformera eller förstöra kaminen. Tänk på att vara mycket försiktig då du packar ihop tältet ifall kaminen är varm, bäst är att vänta med tältet tills allt svalnat.
Kaminen rengörs antingen med särskilt rengöringssvamp eller duk. Mer fältmässigt är att ta en granruska och skrubba med, detta är särskilt bra för att komma åt i rökröret.
Häll ordentligt med vatten där kaminen stått, marken kan vara varm och glöd kan ha krupit ned i marken som kan antändas långt senare.
Fredrik förevisar tältkamin
Säkerhet
Människan har använt eld i tusentals år. Ändå lyckas vi med jämna mellanrum sätta eld på hus, skogar och oss själva. Innan du gör något annat skall du få koll på säkerheten. Jag som skriver detta (Henrik) har i min ungdom råkat sätta eld på en koja i skogen och varit med om skogsbrand en smällhet sommardag där 100 kvm skog brann upp. Elden sprider sig fort, men tack och lov har det alltid slutat väl för mig.
Följande punkter ska du alltid ha koll på:
- Tillse att det finns god ventilation. Elden slukar syre och man kan kvävas om inte ny luft kommer in. Ett par vedträn under tältduken eller liknande är ett minimum. Rökrörets gaser måste utmynna utanför uppvärmningsutrymmet.
- Ha sand och sten under kaminen och ta bort brännbart material. Värmen kan gå ned i marken och orsaka rotbrand.
- Skärma av kaminen med en eldstadsbegränsning om du ska sova nära den, så sovsäckar inte kommer i kontakt. Ett par överarmstjocka stockar i en kvadrat runt kaminen brukar vara bra.
- Ha något att släcka gnistor och småeldar med. En hink med vatten och några ihopbundna granruskor fungerar utmärkt. I det militära kallas den "ruska kort".
- Ha något att släcka större bränder med, t.ex. en vattendunk eller brandsläckare. En ren yllefilt att kväva eld med är också klokt.
- En granruska på en lång pinne som står utanför eventuellt tält eller bivack kan användas för att släcka brand eller gnistor på taket eller i närliggande träd. Denna ruska benämns "ruska lång".
- Ordna nödutrymning. I ett tält bör man ha en kniv så man kan skära upp tältduken om det brinner vid utgången.
- Ha koll på din skalle. Vissa personer verkar inte kunna hantera en eld och då kanske det är bäst att låta bli. Öva och pröva senare.