NÖJDA kunder ★★★★★ 4.9 av 5
Svenska Svenska flaggan

Byt språk och valuta Stäng

Svenska - kr
English - $, €, £
Worldwide shipping
Norsk - NOK

Svenska flaggan Du är på vår svenska sida Läs mer här

Innehåll
Kundkorg

Din kundkorg är tom
Gå till kassan fortsätt handla

7 tips inför längre vandringar

Tidigare har jag tagit upp några erfarenheter från vandringar. Nu tänkte jag dela med mig av några tips du kan använda vid lite längre turer.

1. Träna inför din vandring. Öva på att bära tungt så du vet vad du klarar av när du lägger upp din rutt och inte lägger upp en planering som du omöjligt kan hålla. Ska du gå i kuperad terräng kan du med fördel köra lite backträning med din utrustning. Ta och fyll ryggsäcken med tyngre böcker eller fyllda pet-flaskor och gå och upp nedför en rejäl backe några gånger innan du ger dig ut på turen. Vänj också fötterna och benhinnorna vid att vandra i kängor, använd kängorna till vardags perioden innan ditt äventyr. Styrketräning, särskilt med fokus på ben och bål, kan också hjälpa dig att ta dig runt enklare och undvika skador.

2. Ha en ryggsäck med rätt utformning. För en kortare dagstur med bara lite matsäck och annat småplock kan du ha en vanlig ryggsäck, men ska du vandra längre och ha med dig tält är en ryggsäck på omkring 60 liter och uppåt att rekommendera. Ska du bära tungt behöver du tänka på att avlasta axlarna. Avbärarbälten gör rejäl skillnad och ser till att vikten fördelas även på höften.

När det gäller ryggsäck med eller utan ram är det en rejäl tvistefråga. Vissa skulle aldrig kunna tänka sig att ha en ryggsäck av softpack-modell, medan andra tycker att det faktum att ramen väger en del extra inte är värt besväret. Med en ramryggsäck får du bättre ventilation mot ryggen och du kan bära lite tyngre, vilket är bra om du har med dig tält. Med en ryggsäck utan ram får du ned vikten och en följsam säck som ska sitta bra på plats även om du rör dig mycket. I ärlighetens namn är de absolut flesta moderna ryggsäckar utan extern ram och det är i princip vintage-ryggsäckar som gäller om man vill ha ram. Mycket kring utformning av fack kan vara en smaksak, men en ryggsäck med fack för vätskesystem är smidigt och du slipper ta upp och stoppa tillbaka vattenflaskan varje gång du blir törstig. Ett vätskesystem kan också se till att du dricker mer kontinuerligt under dagen.

3. Packa lätt… Under en dagstur kan du för all del ta med dig några prylar som kan förgylla turen, men inte vara direkt nödvändiga. Det kan vara allt från en liten kortlek till en tung gjutjärnspanna. När du ska vandra längre och bära med dig tält, sovsäck, fältkök och mat och kläder för flera dagar är vikten något du vill hålla så lågt som möjligt. Ta hellre med lite tvättmedel och tvätta när du kommer fram till lägret än att bära på onödigt mycket kläder. Alla nybörjare bär för tungt. Somliga, som undertecknad, lär sig i princip aldrig och kånkar alltid runt på för mycket. Karaktärsdanande men slitsamt och dumt.

4. …och strategiskt. Det som väger mest packar du med fördel högt upp i säcken och närmast ryggen. Då får du en bra balans och tyngdpunkt. Tänk också på att ha det du behöver under dagen lättillgängligt. Dedikera ett visst fack till första hjälpen-kitet, ha alltid köket på samma ställe etc. Då hittar du snabbt det du ska och slipper lägga onödig tid och energi på att rota runt i ryggsäcken. Lägg hellre den tiden på att knata och njuta av omgivningarna. Vattensäkra redan då du packar och ha regnkläder lättillgängligt så du bara behöver minimal paus om det skulle börja regna. Glöm inte att snacksa! Du gör av med mycket energi då du vandrar, ha lite ”jägarsnus” (blandning av nötter, choklad och torkad frukt) lättillgängligt och ät ordentliga måltider inklusive kvällsmål.

5. Välj utrustning med flera syften. Med tanke på att du vill ha så låg vikt som möjligt för din packning vill du att de saker du har med dig kan fylla flera funktioner för dig. Jag vill slå ett slag för en bit paracord. Med en sådan kan du hänga tvätt eller ersätta en trasig tältlina eller ett skosnöre som gick av dag två. En annan sak jag rekommenderar att ta med är en pannlampa. Ibland tar en sträcka längre tid än du räknat med och det har hunnit mörkna innan du hittar en bra plats för att sätta upp tältet. När du slagit upp läger och det är dags att krypa till kojs har du en bra nattlampa. Det är också tacksamt att ha om du behöver gå upp och kissa mitt i natten eller liknande.

6. Klä dig rätt. På längre turer kan du stöta på alla möjliga sorters väder och det är extra viktigt att hålla en jämn temperatur. Genom att klä dig enligt lager på lager-principen kan du hela tiden justera din klädsel utifrån väder och vind, men också beroende på om du är stillasittande i kvällens läger eller i full färd med att knata uppför en lång stigning. Kom ihåg att du bör frysa lite innan du påbörjar marschpasset, du blir varm när du går, och ta på dig kläder så fort det är paus för att inte kylas ned. Halstub och mössa är ett bra sätt att snabbt anpassa värmen.

7. Förebygg skoskav extra noggrant. Skoskav och blåsor vill du inte få på kortare vandringar heller, men det är lättare att kämpa sig igenom med lite plåster och löftet om att snart vara framme. Ska du vandra under flera dagar kan det vara bra att tejpa fötterna innan du påbörjar dagens vandring. Det är viktigt att tejpa så slätt som möjligt, så att du inte skapar några bulor som i stället kan ge dig skoskav snarare än att skydda från dem. Tejpa de partier där du vet att du brukar få skoskav och gör det med foten i sträckt läge så att du kan vinkla på foten utan att tejpen tar emot. Du kan med fördel ha två par strumpor för att minska friktionen mot huden. Som vanligt tar du och byter strumpor när du rastar under dagen för att hålla fötterna torra, vilket ytterligare minskar risken för skoskav. Gå aldrig mer än två timmar utan att lufta fötterna och byta strumpor, helst ska du lufta fötterna och byta strumpor varje timme.

Har du vandrat något i sommar och har tips du vill dela med dig av? Kommentera gärna.

/Henrik, medgrundare av Röda Stjärnan

Lämna meddelande
Our international sites
Blogg