Airsoft för nybörjare - det här behöver du veta
Så, du är nyfiken på att börja med airsoft. Redigt, det är en trevlig sport som vi på Röda Stjärnan haft mycket glädje av. Det är alltid nyttigt att ha lite på fötterna innan man ger sig in i ett nytt sammanhang, så här kommer lite som är viktigt att känna till.
1. Artonårsgräns
Airsoft är en sport med åldersgräns, det är viktigt att förstå och respektera. I Vapenlagen, som omfattar airsoft och luftvapen, står det att ingen person under 18 får köpa eller inneha ett airsoftvapen eller luftvapen.
Personer under 18 år får använda ett airsoftvapen under uppsikt av en övervakare, men då krävs att den övervakande ska ha fyllt 20 år, och när som helst ska kunna ta vapnet ifrån användaren. Övervakare anses inte ha uppsikt under skogsspel eller spel på tomter, vilket gör att i princip all typ av airsoftspel är uteslutet för personer under 18 år.
Läs mer om 18-årsgränsen här.
2. Uppförande och regler
Förvara ditt vapen på rätt sätt. Hemma behöver du inte ha ditt airsoftvapen i något vapenskåp, men förvara det så att inte obehöriga kan få tag i det, gärna i ett fodral. När du transporterar ditt airsoftvapen, t.ex. till ett spel, så använder du ditt vapenfodral eller en väska. Ha inte vapnet synligt, för allmänheten är det snudd på omöjligt att se att det inte är ett riktigt vapen. Vi har tyvärr också sett mycket tragiska konsekvenser av att polis tror att någon bär på ett riktigt vapen, när det i själva verket rör sig om ett airsoftvapen, både i Sverige och utomlands.
Ett vapens utgångshastighet, alltså med vilken hastighet kulan lämnar mynningen, är olika för olika vapen. Det innebär att det finns olika säkerhetsavstånd att förhålla sig till för att undvika skador. Du bör med andra ord inte stå för nära en motspelare när du skjuter, och det är du själv som ansvarar för att veta hur hög utgångshastighet ditt vapen har och vilket avstånd du bör hålla dig på enligt lokala regler.
Varje airsoftspel har en så kallad Safe zone där man inte får vara med ett laddat vapen. Ta ur magasinet och skjut några skott i en riktning där ingen står innan du går in i safe zone. Är du osäker, fråga hellre en gång för mycket än en gång för lite.
3. Ditt första airsoftspel
Du måste inte vara med i ett lag för att spela. Det går bra att komma till spel som ensam spelare, airsoft är en sport med stor gemenskap och erfarna airsoftare delar gärna med sig av sin kunskap och ser till att du kommer in i grunderna. Till de flesta spel behöver man anmäla sig innan, det görs ofta via Facebook eller liknande. Det viktiga är att du har en bra attityd och vettig utrustning, mer om det senare.
Förutom oömma kläder och din utrustning kan det vara bra att ha med sig något att äta och dricka i pauserna. Adrenalinet sprutar och du tar ut dig mer än du tror under ett airsoftspel, så ladda upp med något som ger dig energi så att du kan köra flera spel.
Fråga spelledare eller medspelare om det finns några specifika regler för just det här spelet/arrangören. Det kan finnas regler om magasin, kultyper, träffduk och liknande. Seriösa airsoftare tar allvarligt på regler och säkerhet, så om du kommer in med en bra attityd och respekterar det så kommer du in fint i gemenskapen på en gång.
På tal om det… Ta träff. I paintball syns det tydligt när någon är träffad, men inom airsoft behöver den träffade vara ärlig. Många vi pratar med tycker att just denna biten är irriterande om spelare inte medger att de blivit träffade.
4. Typer av airsoftspel
Det finns många olika typer av airsoftspel. Vissa är kortare spel på en halvtimme där två lag (eller fler) ska uppnå olika mål, t.ex. ta motståndarlagets flagga (Capture the flag) eller eliminera det andra lagets spelare. Andra spel är lite längre, kanske är i bebyggelse där lag verkar över längre tid och större ytor eller liknande. MilSim är också en vanlig form av airsoftspel som inbegriper mycket taktik och samarbete, under längre perioder och fältmässiga förhållanden. Här ligger fokus på att skapa en så verklighetstrogen situation som möjligt, och spelarna har utrustning och vapen som passar scenariot. För att veta att både du och din utrustning fungerar kan det vara klokt att börja med enklare och kortare spel där det finns gott om folk som kan hjälpa till.
Ditt första kit
Utrustningen vi tipsar om i detta inlägg är prisvärd och gör det den ska. Airsoft är en sport med stort fokus på utrustning, och om du fastnar för sporten så kommer du lägga en del pengar på gear. Det finns dock ingen anledning att inleda din airsoftkarriär med att kasta pengar på en massa avancerade grejer innan du lärt dig grunderna och känt efter vad du gillar. Utgår du från tipsen här har du ett bra kit som du kan köra dina första spel med, och många därtill.
Skyddsutrustningen
Airsoft är en sport där man skyddar sig. Punkt. Ögonskydd är obligatoriska under ett airsoftspel, vi gillar
dessa som är lätta, täcker bra och inte immar igen. Med en mask skyddar du näsa och mun (=du slipper en dyr tandläkarräkning), viktigt att tänka på är passformen.
Denna nätmask sitter bra och passar till ögonskydden. Skydda händerna mot smärtsam träff gör du förslagsvis med
dessa prisvärda handskar.
Ditt airsoftvapen
Så har vi kommit till det roligaste: vapnet. Vi föreslår att du börjar med en lite billigare bössa som går att uppgradera längre fram. Det finns många prisvärda bössor som ger en realistisk upplevelse, exempelvis
ASG Armalite Light Tactical Carbine. Bössan kommer med batteri och laddare av enklare typ, men för en bra spelupplevelse rekommenderar vi absolut att man kompletterar med
batteri och
laddare av LiPO-typ.
Sen vill du att bössan skjuter något också,
högprecisionskulor som också är biologiskt nedbrytbara är mycket omtyckta, inte sällan är det krav på bio-kulor. M4-magasin är väldigt vanliga och passar till bössan ovan,
detta extremt prisvärda i stålplåt rekommenderar vi.
Kläder
Du behöver inte komma fullt kittad i ett utvalt camo från topp till tå, för ett första spel räcker det gott med en
slitstark och diskret fältjacka och ett par oömma byxor. Ska du på ett skogsspel kan det vara en god idé att välja kläder med liknande färger som naturen, så du inte blir en levande måltavla...
För en djupdykning i ämnet airsoft, bössor, interna delar, kulor, batterier, mektjänster, underhåll m.m.
kan du klicka här för att spana in våra airsoftguider.
Välkommen in i airsoftvärmen!