10% på allt
BLACK WEEK
Läs mer här
Svenska Svenska flaggan

Byt språk och valuta Stäng

Svenska - kr
English - $, €, £
Worldwide shipping
Norsk - NOK

Svenska flaggan Du är på vår svenska sida Läs mer här

Innehåll
Kundkorg

Din kundkorg är tom
Gå till kassan fortsätt handla

Detta innebär allemansrätten

De flesta äventyr sker ute i naturen och oftast på mark man inte själv äger. Allemansrätten ger oss möjlighet att njuta av Sveriges fantastiska naturutbud, men den innebär också en del skyldigheter.

Nedan kan du läsa en sammanfattning kring allemansrätten. Exempelvis framgår att man inte får hugga ned träd eller bryta grenar, så ska du öva på dina färdigheter kring skärmskyddsbygge får du fråga markägaren. Särskilt mindre markägare brukar kunna bjussa på sly och mindre virke.

Något jag blir vansinnig på är slarvputtar som slänger skräp i naturen – lämna alltid skogen lite renare än när du kom. Och nej, konservburkar och VA-matpåsar brinner inte upp om man inte är noga. Ta med det hem istället. Tyvärr har jag under en skogsvandring stött på en påse för airsoftkulor i skogen, köpt hos oss och sedan slängd i naturen. Det är dåligt och jag hoppas alla hjälps åt för att det inte ska ske igen.

Sedan 1994 står allemansrätten inskriven i vår grundlag. Förhoppningsvis sköter sig alla så att inga restriktioner behöver skrivas in i framtiden. Det är otroligt lyxigt att kunna besöka och tälta i naturen med stor frihet.

Vad gäller för…

…vandring och skidåkning?

Vandring och skidåkning tillåts nästan överallt i skog och mark, så länge du inte skadar planteringar, gröda eller annan känslig mark. Du får heller inte störa boende i området, beträda deras tomt eller på något sätt hindra markägare i sin verksamhet. Du får däremot passera inhägnad betesmark för att ta dig fram, tänk bara på att inte störa några djur och att stänga grinden ordentligt efter dig.

…cykling och ridning?

Här gäller samma regler som vid vandring och skidåkning, men med tillägget att se upp för markskador. Cykla eller rid inte på mjuka, ömtåliga marker eller på vandringsleder, i markerade motions- och skidspår.

…bad och båt?

Allemansrätten gäller även i vatten, och du får bada vid stränder, ta med din båt till de flesta vatten och även övernatta något dygn i den. Du bör dock inte gå i land eller förtöja vid en privattomt eller plats med särskilt tillträdesförbud. Däremot får du tillfälligt förtöja vid någons brygga om du inte är i vägen för ägaren. Meddela gärna markägaren. Tänk på att det kan finnas särskilda, lokala regler för båtliv som du behöver ha koll på.

…eldning?

Att göra upp eld i naturen är tillåtet, men tyvärr inträffar flera större och mindre bränder varje år på grund av slarv. Att inte elda under eldningsförbud är en självklarhet, liksom att inte tända en brasa på en plats där det finns risk att elden sprider sig. Du bör heller inte elda på eller intill berghällar som då riskerar att spricka. Till elden får du gärna använda näver, grenar och kottar som ligger på backen, men inte något från levande träd. Efteråt ser du till att släcka elden ordentligt och inte lämna några spår efter din eld.

…tältning?

Tälta får vem som helst göra något dygn i naturen. Se bara till att du inte stör. Till exempel bör du inte tälta för nära boningshus, på betesmarker, åkrar eller planteringar. Det är förmodligen också trevligare för dig att tälta lite mer avsides … Är du osäker, fråga alltid markägaren om din plats är okej.

…att plocka med dig från naturen?

Tack vare allemansrätten är det tillåtet att plocka sådant som bär, svamp, blommor, ris och grenar från marken. Du får inte ta något från växande träd. Vissa växter är fridlysta och får inte plockas överhuvudtaget, medan vissa fridlysta växter får plockas med försiktighet och för eget bruk, exempelvis gullvivor och blåsippor – dessa är dock inte tillåtna att plocka i hela landet. Lavar och mossor får plockas i mindre mängd och för eget bruk.

Särskilda regler för skyddade områden

I nationalparker, naturreservat och andra skyddade områden gäller särskilda regler. Allemansrätten kan där vara begränsad, men också utökad. Planerar du att sätta upp ett tält eller tända en brasa är det rimligt att kolla upp i förväg vilka regler som finns för det aktuella området. Det går alltid att kontakta Länsstyrelsen om du är osäker på vad som gäller i ditt län. Det bör även finnas information på plats i form av anslagstavlor, broschyrer etc.

Vad ingår inte i allemansrätten?

  • Fiske. Längs kusterna och i Hjälmaren, Mälaren, Storsjön, Vänern och Vättern får man fiska fritt med spö och en del andra handredskap. I övrigt krävs fiskekort eller annat tillstånd. Det kan också finnas särskilda lokala bestämmelser, så ta reda på vad som gäller där du vill fiska. Se till att ta med dig all utrustning hem igen, så inga djur skadas av kvarglömda krokar eller linor.
  • Jakt. Jakt får bara bedrivas enligt de bestämmelser som är angivna i jaktförordningen, och ingår inte i allemansrätten. Vilda djur och fåglar är fredade och dessa får inte störas. Du får heller inte störa bon eller plocka fågelägg. Att ta fågelägg räknas som jakt och är inte tillåtet.
  • Motorfordon. Det är förbjudet enligt terrängkörningslagen att köra bil, moped, motorcykel och andra motordrivna fordon på barmark i terrängen eller på enskilda vägar som inte är öppna för motortrafik. Har du husvagn, husbil eller liknande begränsas detta också av terrängkörningslagen.

I Miljöbalken står att läsa att ”var och en som utnyttjar allemansrätten eller annars vistas i naturen skall visa hänsyn och varsamhet i sitt umgänge med den”. Att djur avlider efter att ha fått i sig delar av öl- och läskburkar och annat är oacceptabelt. Därför tar vi med oss skräpet hem och lämnar platsen i samma eller bättre skick som vi fann den. Svårare än så är det inte.

Jag önskar er många härliga äventyr i skog och mark.

/Henrik, medgrundare av Röda Stjärnan

Lämna meddelande
Our international sites
Blogg

Nyhetsbrev

Fyll i din epost för att prenumerera på vårt nyhetsbrev

165.000+ nöjda kunder

Fraktfritt över 600 kr

30 dagars öppet köp

1-2 dagars leverans

5.000+ artiklar

Röda Stjärnan
  • Om oss
  • Kontakt
  • Kundklubb
  • Vanliga frågor