KOSTNADSFRI FRAKT när du köper över 600 kr
Svenska Svenska flaggan

Byt språk och valuta Stäng

Svenska - kr
English - $, €, £
Worldwide shipping
Norsk - NOK

Svenska flaggan Du är på vår svenska sida Läs mer här

Innehåll
Kundkorg

Din kundkorg är tom
Gå till kassan fortsätt handla

Friluftsutrustning vintern 2019/2020

Vintern ställer särskilda krav på din utrustning, så här tänkte jag tipsa om lite prylar som gör dina vinteräventyr härligare och håller dig varm.

När du sitter och ligger är det viktigt att isolera mot markkylan – marken leder bort din värme mycket fortare än luften runt omkring. Även kök och saker med batterier behöver isoleras mot markkylan.

När du rör på dig gäller det att vara rätt klädd; ”svettas man så dör man” lyder ett gammalt talesätt. Ska du börja arbeta eller gå, se till att du fryser lite innan så blir du lagom varm sen. Dina kläder ska bygga på lager-på-lager-principen - ha ett underställ och en vindjacka som grund. Den supertjocka värmejackan tar du bara på dig när du är helt still. Personligen brukar jag ha långkalsonger, vanliga fältbyxor och ett par vindbyxor (snödräktsbyxor) på mig på benen, sen reglerar jag temperaturen med mössa, halsduk och tröja.

Tält & läger

  • Liggunderlag och sovsäck. Komplettera ditt vanliga liggunderlag med granris så sover du gott i Carinthias vintersovsäck som håller dig varm i många minusgrader, under många år.
  • Renskinn och filt. Tjockt och fint renskinn som isolerar bra och är behandlat på baksidan för att passa utomhusbruk, underbar i lägret. Isolerar extremt bra mot markkylan. Vill du mysa till det ännu mer är denna filt varm och go.

Eld & mat

  • Grillgaller. Detta fällbara galler är lätt att ta med och är perfekt över en öppen eld. Du kan grilla korv och grönsaker rakt på, men även ställa kastruller och kaffekittel på.
  • Perkulator. För att det inte finns något bättre sätt att värma sig på i vinterkylan än med en rykande kopp kaffe. Klassisk design och beprövad metod för att brygga ett gott kaffe.
  • Tändstål och vintergas. Få fyr på elden eller fältköket med ett tändstål som ger en extremt varm gnista eller med en gas som är särskilt anpassad för kalla temperaturer.

Kläder & förstärkningsplagg

  • Undertröja och långkalsong. Rätt plagg undertill gör hela skillnaden. När det gäller storlekar kan det vara bra att anpassa efter aktivitet. Ska du ta dig ut i skogen och sitta vid en brasa kan det vara bra med en storlek som tillåter en luftspalt mellan övriga lager, men ska du röra mer på dig kan det vara bra att innerplaggen sitter lite tajtare så att de snabbt torkar.
  • Värmejacka och värmebyxa. Mycket varmt och skönt vid kallare väder och stillasittande aktiviteter. Från svenska försvaret, så det duger åt dig också.
  • Snöjacka. Om du ägnar dig åt aktiviteter där det är bra om du inte syns så väl mot snön, gör denna jacka jobbet. Fungerar även som en praktisk vindjacka, de rymliga fickorna och stora knapparna är extra lämpliga för vinterbruk. Bara att dra på över övrig utrustning. Skidar du kan du ha underställ och snöblus, står du still tar du en extra ylletröja. Är det väldigt kallt och du sitter still tar du dessutom på dig värmejacka. Ett perfekt klädsystem för vinterhalvåret.

Redskap & bra att ha

  • Yxa. En stryktålig, men ändå lätt yxa kan vara bra att ha med på turen. Ett plus vintertid är att det är svart och lite lättare att se om du lägger den ifrån dig.
  • Pannlampa. Mörkret lägger sig snabbt så här års och vill du vara ute utan att begränsas av bristen på ljus får du ta till egna metoder.
  • Spade med snöblad. Fältspaden KLAS med snöblad har hjälpt många ur knepiga situationer, den är hopfällbar så du kan ha med den på vinterturen och däremellan är den perfekt att ha i bilen om du eller någon annan kör fast i snön.

Jag vill passa på att önska en god jul och ett gott nytt friluftsår!

/Henrik, medgrundare av Röda Stjärnan

Lämna meddelande
Our international sites
Blogg