Svenska Svenska flaggan

Byt språk och valuta Stäng

Svenska - kr
English - $, €, £
Worldwide shipping
Norsk - NOK

Svenska flaggan Du är på vår svenska sida Läs mer här

Innehåll
Kundkorg

Din kundkorg är tom
Gå till kassan fortsätt handla

Guide luftgevär


I vår guide för luftvapen vill vi ge lite grundläggande tips och råd i valet om vilket luftgevär eller luftpistol du ska köpa. Guiden går igenom både luftgevär och luftpistol, även om vi fokuserar på val av luftgevär. Luftskytte är en stor hobby och utbudet kan vara förvirrande till en början med olika facktermer och tekniska lösningar.
Inledningsvis kan man säga att luftskytte är en populär hobby och sport som erbjuder både nöje och skytteträning. Den har flera fördelar som att ammunitionen är billig, det smäller inte, vapnen är licensfria (18-årsgräns) och de kan till och med användas inomhus.
När du ska köpa ditt första luftvapen måste du fråga dig hur seriöst du vill börja. Vill du kanske testa lite för att se om hobbyn är något för dig eller kanske bara "plinka" lite på landstället under sommaren? Eller har du mer seriösa ambitioner och ställer högre krav på kraft och precision? Vill du skjuta korta avstånd eller precision även på längre avstånd? Svaren på dessa frågor påverkar bland annat lämplig kaliber och prisnivå.
Vi börjar med att gå igenom de olika kalibrarna.

Välja kaliber på luftgevär

Vi går här igenom vad du ska tänka på när du väljer kaliber på ditt luftgevär samt vilken typ av ammunition du ska ha. Med kaliber avses för luftvapen projektilens diameter som oftast men inte alltid är pipans innerdiamter. Det finns två typer av ammunition till luftvapen; diabol samt stålrundkulor (BBs). Diaboler är paraplyformade skott som ger bra aerodynamik och träffsäkerhet och är det du ska använda om du vill ha precision på ditt vapen. Denna guide utgår i mångt och mycket från vapen med diaboler. Det finns diaboler med överdimension, t.ex. 5.52 istället för 5.50. Dessa kan ibland ge bättre skjutegenskaper men det beror på bössans pipa, slitage med mera, man får prova sig fram helt enkelt. Du kan ej använda stålrundkulor i ett vapen för diaboler och tvärtom (förutom vissa väldigt enstaka vapen).

4.5 mm (.177 tum): Detta är den vanligaste kalibern. Fördelen är att jämfört med grövre kalibrar så har dessa diaboler en förhållandevis låg vikt vilket ger maximal utgångshastighet. Nackdelen är att de påverkas mer av vind så på längre avstånd utomhus kan det vara klokt med grövre kaliber. Perfekt för kortare avstånd, pistoler och för vanligt nöjesskjutande.
5.5 mm (.22 tum): Den kanske mest lämpliga kalibern om du ställer lite högre krav. Den är betydligt mindre känslig för vind jämfört med 4,5mm och med rätt vapen kan den vara riktigt träffsäker även utomhus på långa avstånd. Diabolerna finns med olika vikt och kan väljas utifrån olika behov. 5,5mm är minsta tillåtna kalibern för skyddsjakt.
6.35 mm (.25 tum): Den grövsta kalibern och ett luftvapen i standardutförande får låg utgångshastighet vilket leder till att diabolerna går kort. I praktiken lämpligt för vapen med uppgraderad utgångshastighet.
4.5 mm stålrundkulor:Stålrundkulor är runda och har betydligt sämre aerodynamiska egenskaper och är inget seriöst alternativ för målskytte på lite längre avstånd. För att skjuta prick på burkar fungerar stålrundkulor alldeles utmärkt och fördelen är också att pistolerna ofta är billiga, halvautomatiska och med stora magasin vilket ger mycket nöje för pengarna. Perfekt för de som mängdtränar dynamiskt skytte, yrkesskytte eller liknande där man vill kunna skjuta sitt tävlings- elelr tjänstevapen inomhus utan skjutbana. Men för målskytte där du vill kunna gruppera skotten och ha precision är det diaboler som gäller.

Det finns inga fler produkter att visa


Luftvapentyper

Luftvapen har tre olika mekanismer för att få iväg skotten; fjäderdrivna, kolsyredrivna samt tryckluftsdrivna (PCP). De har var för sig sina för- och nackdelar. Vi jämför här skillnaden mellan fjäderdrivna, kolsyredrivna samt tryckluftsdrivna (PCP).
Fjäderdrivna luftvapen:En fjäder spänns tillbaka i en cylinder och när fjädern släpps skjuter den framåt och pressar ihop luft framför sig som driver kulan framåt. Fördelen är att inga extra tillbehör krävs, spänns i regel med muskelkraft och det är bara att skjuta på. Fjäderdrivna vapen är också ofta billigare än andra mekanismer och erbjuder för de flesta fullt tillräckliga skjutegenskaper.
En nackdel är att fjäderdrivna vapen har en lömsk dubbelrekyl vilket kan kräva lite vana för att hantera och få perfekt gruppering, dubbelrekylen har också en förmåga att skada sikten då de får något av en whiplashskada när fjäderpistongen slår emot framåt samtidigt som diabolen via avlossning ger en kraft bakåt. Då fjädern också spänns manuellt behöver du göra någon form av laddningsrörelse mellan varje skott och fjädervapen är således inte halvautomatiska.
Det finns två olika typer av fjädrar för luftvapen; vanlig stålfjäder eller gasfjäder. Stålfjädern är det vanliga och standard. Gasfjäder är något mer exklusivt och ger mindre rekyl och ett tystare skytte. Den skadas inte heller i samma utsträckning som en stålfjäder om du har den uppspänd under lång tid. Gasfjäderns tryck kan också ofta justeras med hjälp av t.ex. PCP-pump (adapter/nippel kan behövas) för att öka utgångshastigheten på vapnet. Uppgraderar du en stålfjädervapen måste du byta fjädern.
Sammanfattningsvis är fjäderdrivna luftvapen smidiga vapen som inte kräver massa extra tillbehör och de strular sällan. Passar de flesta skyttar och vet du inte vad du ska välja är troligen ett fjäderdrivet vapen det smidigaste.
Kolsyredrivna (CO2) luftvapen: Drivs av kolsyrepatroner och det är ingen tung fjäder du behöver spänna mellan varje skott. Antingen är vapnet halvautomatiskt eller så kan du på vissa vapen behöva göra en mantelrörelse för att mata in en ny diabol (dock kort rörelselängd och utan det motstånd som krävs för att spänna ett fjäderdrivet gevär).
När kolsyran skjuts expanderar gasen och blir väldigt kall vilket kyler ner vapnet, många skott i tät följd kan ge sämre skjutegenskaper. Kolsyra påverkas också av yttertemparaturen och fungerar sämre när det är kallt ute.
De har mer eller mindre ingen rekyl och det tillsammans med magasin och eventuell enklare mantelrörelse gör att du kan ha snabbare skottserier och mer fokus på målet. Kolsyredrivna vapen ska inte förvaras med kolsyrepatronen i vapnet, då ökar risken att packningar börjar läcka. Kolsyredrivna vapen behöver smörjas med silikonspray för att packningar inte ska torka och spricka.
Tryckluftsdrivna (PCP) luftvapen: Det finns vissa tryckluftsdrivna vapen du manuellt pumpar upp mellan varje skott men vi fokuserar här på reservoarvapen dvs luftvapen med inbyggd lufttank som laddas via extern kraft (PCP, Pre Charge Pneumatic).
PCP-vapen är i regel betydligt dyrare än fjäder och CO2 men erbjuder å andra sidan bättre skjutegenskaper. Den inbyggda lufttanken fylls med hjälp av handpump eller kompressor. Notera att trycket är ca 70-300 bar och det är alltså inget en handpump, bensinmack eller vanlig kompressor kan fylla. Det krävs speciell PCP-handpump, dykartub eller kompressor byggd för sådant tryck.
Vapnet kan få mycket hög utgångshastighet genom att byta ventilpinnen till en så kallad fullfartspinne vilket är ett enkelt ingrepp med guider på t.ex. youtube men då detta gör vapnet licenspliktigt ska det genomföras av lämplig person och i enlighet med gällande lag.
PCP-vapen påverkas inte av kyla, ger mer eller mindre ingen rekyl och kan skjuta snabba skottserier utan omständliga omladdningar. Prestandamässigt kanske det bästa alternativet men kräver en relativt kostsam handpump utöver att själva vapnet också ligger i det övre prissegmentet.

Det finns inga fler produkter att visa

Uppgradering

Det är populärt att uppgradera utgångshastigheten på luftvapen då det är ett enkelt ingrepp. Notera dock att de flesta luftvapen säljs med maximal tillåten utgångshastighet och att modifiera luftvapnet för högre utgångshastighet än lagen tillåter för effektbegränsade vapen gör vapnet licenspliktigt. Därav erbjuder vi inte uppgraderingstjänst eller hjälper dig att uppgradera ditt vapen utan detta är något som ska göras under kontrollerade former av lämplig person (vapensmed) och enligt gällande lag.
Licensansökan görs antingen för målskytte eller jakt, för exakta regler kontakta din målskytteklubb eller skicka in en ansökan direkt till Polisen om du känner att du har koll på förfarandet i ditt län.
Uppgraderingsdelarna är i sig inte licenspliktiga och i regel rör det sig endast om att man byter ut fjädern på fjäderdrivna vapen eller byter ut ventil/ventilpinne på PCP- och CO2-vapen.
Stålfjädervapen byter du hela fjädern på. På gasfjädervapen kan du antingen byta ut gasfjädern till en färdigfylld gasfjäder med högre tryck alternativt om möjligt själva fylla på trycket i gasfjädern med PCP-handpump. T.ex. hatsans stålfjädervapen kan du i regel byta ut stålfjädern om du vill till en gaspistong, antingen standard eller så kallad fullfartspistong.
Terminologin varierar lite på delarna men uppgraderingsdelar kallas t.ex. max velocity, fullfart, licenspliktig mm.
Genom att byta ut ventilpinnen på PCP-vapen till fullfartspinne kan du få utgångshastighet på över 300 m/s. Ett snabbt ingrepp och samtidigt bör du även justera hammarfjäderns anslag, här förevisas hur du gör dessa justeringar på en Hatsan BT65: Byte till fullfartspinne på Hatsan BT65.

Det finns inga fler produkter att visa

Riktmedel och kilspår

Luftvapen har ofta 11 mm kilspår frästa på vapenkroppen för montering av siktesfästen. Skarpa vapen och airsoft har 21 mm picatinny/weaver-rail och dessa 21mm-fästen passar inte om du har 11mm kilspår, så kallad dove tail. Det finns dock adapters att köpa så att du får 21 mm rail på ditt 11 mm kilspår. Kontrollera alltid när du köper riktmedel vad det är till för railbredd samt vad ditt vapen har.

Det finns inga fler produkter att visa

Form på diabol

Diaboler kommer inte bara i olika kaliber utan även olika former. Formen påverkas aerodynaimken samt hur diabolen beter sig vid träffpunkten. Två tydliga former är dels spetsnos, rundnos, hålspets och plattnos.
Spetsnos och rundnos har en mer aerodynamisk form och gör sig ofta bättre på avstånd. De lämnar inte lika fint hål i tavlan som en platt diabol men har högre genomslagskraft och deformeras inte så lätt.
Plattnosen går sämre på långt avstånd men ger å andra sidan väldigt fina hål i tavlan och lämpar sig för målskytte på kortare avstånd.
Hålspets expanderar vid anslag, dvs att den fläker ut sig för att ge maximal kraft mot målet, detta är ett krav vid t.ex. skyddsjakt. All energi levereras direkt till målet med maximal skada vilket minskar risken för att skottet går rakt igenom målet och endast skadeskjuter.

Det finns inga fler produkter att visa

Lämna meddelande