Produktbeskrivning
Olles Brorsa – Vår exakta nytillverkning av originalet
Denna modell har vi tagit fram som en mycket högkvalitativ reproduktion av den populära Olles brorsa. Den är tillverkad av
100% extra fin merinoull (givetvis mulesingfri) och
stickad i Sverige för att sedan slutligen få sömnad i Polen.
Olles brorsa, som användes av svenska försvaret, har genomgått mindre variationer i nyans och stickmönster under sina 40 år i produktion. Vi har genom noggrann insamling av flera original av Olles brorsa från olika tidsperioder och genom flertalet olika provstickningar och justeringar i maskor, stickteknik och material skapat en optimal nytillverkning av denna ikoniska mössa (som avvecklades av försvaret i början av 90-talet).
Vi har lagt stor vikt vid att återskapa Olles brorsa i sin ursprungliga form, där stickteknik och materialval spelar en viktig roll. Olles brorsa är unik som de flesta som använt den vet, den ska vara tillräckligt lätt och luftig för att kunna packas ner i fickan när den inte används men samtidigt inte kompromissa på de funktionella egenskaperna. Genom extra fin merinoull tycker vi att vi fulländade dessa unika egenskaper och du slipper även att mössan kliar vilket originalet, som ibland kallades "myrstacken", kunde göra.
Tillverkning och Design
Stickningen var en grannlaga process och det svenska stickeriets kunskap sattes sannerligen på prov, Olles brorsa har flera mycket speciella stickningar och sammanfogningar med sytråd vars användning mösstillverkarna numera annars slutat med med förmån till mer rationella processer. Men med denna Olles brorsa har du originalets speciella stickning upptill, stickfogen längs med långsidan och det klassiska avslutet nedtill. Sytrådens kulör har vi tagit från ett av de original vi haft som vi tycker dels passade bäst till mössan och dels gestaltade summan av alla de originaltrådar vi tittat på.
Egenskaper hos Olles Brorsa
- Den extra fina 100% merinoullen transporterar effektivt bort fukt från huvudet och värmer även om den blir blöt.
- Olles brorsa är tillverkad med tillräckligt tunn tråd och fin stickning för att kunna förvaras i fickan.
- Rulla eller vik upp den för att passa uppgift eller önskat utseende. Upprullat kanske mer gångbart stillmässigt, nedrullat för en snabb sovstund eller något av alla de gyllene mellanlägen som vi svenskar är så förtjusta i.
- Färgmässigt smälter den in utmärkt i vår svenska natur och blir bara bättre desto mer du använder den.
Bakgrunden till namnet "Olles Brorsa"
När Olles brorsa introducerades i försvaret vintern 1954 hade många soldater och officerare redan lång erfarenhet av Tröja M/1885, en tjock ylletröja med långa ärmar som gymnastikkapten Gustaf Adolf Ohlson i slutet av 1800-talet introducerade till försvarsmakten som ett värmande funktionellt plagg och tröjan fann snabbt gillande och användningen spred sig. 1903 finns det belagt att benämningen "Olle" blivit vedertaget begrepp för tröjan så väl av persedelbesiktigarna som inom det övriga militära. Olle var en tjock ylletröja som drogs på över huvudet och knäpptes upptill, ej knäppning hela vägen ner.
Vid sekelskiftet 1800/1900 hade Olle fötts. Nu förflyttar vi oss till vintern 1954 när Trikåmössa m/1954 skulle ut på trupp under de kalla januarinätterna. Ett förstärkningsplagg av ylle i samma nyans som tröjan och med en distinkt stickning och som höll både kyla och kallt krig på behagligt avstånd, vad föll sig då inte mer naturligt än att den nya mössan fick smeknamnet Olles bror efter den populära ylletröja som gett samma värme åt soldaterna i mer än ett halvt sekel? Lika naturligt som att Olle fick sin bror så föll det sig också att Gustaf Adolf Ohlson, numera major och avliden, lite sentimentalt fick smeknamnet, eller kanske hederstiteln, Ollarnas pappa.
Olles brorsa - Trikåmössa m/1954
Den ribbstickade trikåmössan gjorde omedelbar succé och gillandet har inte upphört bland de soldater som använt den och inte helt oväntat så tycks även flertalet exemplar letat sig ut bortom regementenas vakande förrådspersonal. För många var det den perfekta friluftsmössan med utmärkt funktion och dessutom tillräckligt tunn för att den lätt ska kunna knölas ner i en ficka när värmen åter vunnit över kylan. Olles brorsas distinkta utseende och folkkärhet bland soldater har gjort den till en symbol för Sveriges militär under det kalla kriget.
Olles bror användes dels som mössa och dels som hjälmunderlag, både värme och viss dämpning var inte alls fel när de tunga stålhjälmarna skulle konkas runt på. Ursprungligen var Olles brorsa gråaktig till färgen även om det varierande ganska mycket i nyans. 1985 fastställdes den även i grön variant och fick då M-nummer M7346-711000-6. Den grå nyansen förblev vid M-nummer M7346-711000.
Varför mössan försvann från försvaret
Åren gick och även Olles bror blev som sin pappa majoren och bror gammal. 90-talet innebar slutet på det kalla kriget, nedrustning och rationell förändring. Olles bror ersattes av Hjälmunderlag 90, visserligen även den tillverkad med ylle och säkerligen mycket rationell men en ikon är inte något som ersätts så lätt. Och inte kunde hjälmunderlag 90 mäta sig stilmässigt med den lilla trikåmössa som fostrat soldater under den moderna svenska arméns glansdagar.
För många blev det, civilt såväl som militärt, ett tomrum när Olles Brorsa rationaliserades bort under 90-talet.
Olles Brorsa – Den bästa friluftsmössan?
Olles brorsa står i en klass för sig som den bästa friluftsmössan, i alla fall om du frågar oss. Med sin tunna och lätta konstruktion, tillverkad av 100% extra fin merinoull, är den både värmande och bekväm under alla typer av friluftsaktiviteter. Den fukttransporterande ullen säkerställer att du håller dig torr och varm, även om mössan blir blöt. Mössans mångsidighet gör att den kan rullas upp eller vikas ned, vilket gör den perfekt anpassningsbar för allt från vandring och camping till snabba vilopauser eller varför inte under jakten. Tack vare sin kompakta design är den lätt att packa ner i fickan, och merinoullen kliar inte, vilket gör den till ett bättre val än många andra traditionella ylleplagg. Olles brorsa har länge varit en favorit bland soldater och friluftsentusiaster, och dess autentiska, funktionella design fortsätter att imponera. Tidens tand biter inte på Olles brorsa, om 50 år kommer den vara lika gångbar i skog och mark.