Det viktigaste med en nödradio är att du kan lyssna på myndigheters information kring krisen. Detta görs i regel via VMA (viktigt meddelande till allmänheten) främst via Sveriges Radio P4. En gammal hederlig FM-radio behövs då, helst med dynamo och/eller solcellsladdare så att du alltid kan ladda radion även om du är utan ström eller batterier.
Vid strömavbrott kan även mobilmaster ligga nere så du kan inte förlita dig på din mobiltäckning eller internet. En nödradio är det säkraste sättet att få information även om dina andra informationsvägar är ur funktion.
Överlag är vev det bästa och ger snabb uppladdning, solceller är bra i nödfall eller som underhållsladdnig men är radion helt urladdad och du snabbt behöver lyssna så är det inte ögonblicken du får tillräckligt med batteri genom solcell (i de allra flesta fall har solcellsradios också vev (dynamo)).
Vi har flera riktigt bra FM-radios , som dessutom fungerar som lampa.
Hur du förvarar och testar din nödradio
De flesta nödradion behöver då och då underhållsladdas med sladd eller vev för att batteriet ska må bra. Det är dessutom ett utmärkt tillfälle att kontrollera funktionen. Gör detta när du testar brandvarnaren exempelvis, så du kommer ihåg.
Nödradio med solcell kan också med fördel placeras i ett fönster om du har möjlighet, då står solcellen själv för underhållsladdningen.
Vilken nödradio ska man köpa?
Det viktigaste är att radion har en FM-mottagare och kan vevas utöver att gå på batteri. De flesta nödradios har vev-, USB-, solcellsladdning med inbyggt uppladdningsbart batteri. Detta är bra för att kunna använda radion när strömmen har gått.
Generellt kan du välja även en billig och enkel nödradio och alla radios vi säljer uppfyller kraven för att ingå i en nödlåda.
Vissa av de dyrare modellerna har många extra finesser kan vara bra att ha med sig även på utflykter och då fungera som powerbank och liknande men ska du ha den för beredskap duger enklare varianter utmärkt.