Svenska Svenska flaggan

Byt språk och valuta Stäng

Svenska - kr
English - $, €, £
Worldwide shipping
Norsk - NOK

Svenska flaggan Du är på vår svenska sida Läs mer här

Innehåll
Kundkorg

Din kundkorg är tom
Gå till kassan fortsätt handla


Stormkök - ditt kök i vildmarken

Ett stormkök ska möjliggöra för dig att få ett varm mål mat ute i det fria, utan att behöva göra upp eld. I Sverige är våra två mest klassiska stormkök de klassiska spritköken från Trangia och arméns m/40 "Snuskburken". Men det har länge använts andra bränslen, bensin, fasta tabletter och gas är även dessa väl beprövade.

Nedan går vi igenom de olika sorternas stormkök och förklarar vilken typ som passar bäst i vilken situation.

Vi rekommenderar olika köp du kan köpa under respektive kategori, men här kommer ett urval av våra favoriter.

Det finns inga fler produkter att visa

Spritkök

Väldigt klassisk bränsle som använts av "alla" som varit i naturen de senaste 50 åren. Bränslet är någon typ av etanolbaserad blandning som brinner i en brännare, oftast en rund mässingsbehållare. Detta är standardsbränslet i Trangias klassiska kök och ingick även i arméns kök till snuskburken.

Köket är relativt lätt att använda och spritbränslet lätt att köpa. Dessutom är det många som använt kökstypen och vet hur det används. Bränslet har dock ett par nackdelar. Det fungerar dåligt om det är kallt, i arktiskt klimat bör du förvara brännaren nära kroppen. Bränslet är ganska skrymmande de då det inte är så energitätt, under längre turer kan det gå åt flera liter. Effekten är ganska klen och det tar relativt lång tid att värma maten.

VARNING! Hälls bränsle i brinnande eller varm brännare antänds det rinnande bränslet explosivt och man får lätt brännskador i ansiktet. Kontrollera alltid med handen att brännaren är sval innan du häller på mer bränsle.
Det finns inga fler produkter att visa

Gaskök

Spritköks låga effekt gör att många sökt andra alternativ, ett populärt alternativt är gaskök som oftast drivs av små gasbehållare (gaspummla). Till Trangias kök finns det speciella insatser som ersätter spritbrännaren med en gasbrännare. Både försvarsmakten och flera scoutgrupper har gått över till gasdrivna kök. Gasbehållarna är oftast fyllda med någon typ av gasol, men de kommer i olika storlekar och olika blandningar anpassade efter temperatur och behov.

Gaskök värmer snabbt maten, är mycket lätta att använda och säkra. Den största nackdelen är egentligen att behållarna är engångsartiklar och ska du på längre turer går det åt ganska många behållare, som ska bäras hem.

VARNING! Även om gaskök är säkra och olyckor ovanliga kan gasbehållarna explodera om de hanteras ovarsamt (ramlar hårt på sten) eller förvaras i direkt hög temperatur.

Det finns inga fler produkter att visa

Bensinkök och multifuelkök

Det i många fall optimala köket är sådana som drivs av bensin (kallas ofta multifuel eftersom de fungerar även med fotogen). Bensin är mycket energitätt och 1 liter bränsle räcker ofta till en dryg veckas äventyr. Bensin är också lätta tt få tag i och passar ur ett prepperperspektiv. Bensin ger slutligen en mycket hög effekt. Oftast används inte vanlig bilbensin utan en särskilt kemisk bensin eller bränslebensin används. Köken fungerar dock med alla sorters bensin , fotogen och liknande (t-sprit fungerar inte bra)

Vissa multifuelkök kan användas både med bensin och gasbehållare, köken har olika sätt att anpassas efter bränslen exempelvis genom att byta munstycke. Bensinköken behöver dock förvärmas, detta görs med en liten skvätt bensin eller t-sprit. Bensinköken kan också behöva rengöras i munstycket, oftast räcker det med att göra detta hemma. Bensinköken väger i regel lite mer och kräver lite mer övning, för kortare turer är andra kök kanske att föredra.

VARNING! Använd aldrig blyad bensin. Använder du nån suspekt bensin med okända tillsatser bör du inte inandas ångorna.

Det finns inga fler produkter att visa

Fasta bränslen och Esbit

I svenska armén körde vi hårt på spirtkök, men i stora delar av världen användes istället bränsletabletter av Esbit eller Trioxantyp. Det är som stora kemiska sockerbitar som brinner. Man kan lätt justera värmen genom att ha en eller flera bitar och när de brinner ut slänger man bara på fler.

Eftersom bränslet är fast kan köken göras extremt enkla och lätta, i princip behövs bara en ställning som håller kokkärlet ovanför tabletten. Amerikanska och brittiska armén hade ett litet kök runt sin kopp som i sin tur förvarades runt fältflaskan.

Ett mellanting mellan fasta bränslen och sprit är Dragon Fuel, brittiska förvarets nya bränsle som är bio-sprit i gelform. VARNING! De flesta fasta bränslen är giftiga att förtära och ångorna bör ej inandas, undantaget Dragon Fuel.

Det finns inga fler produkter att visa

Bush stove; effektiv vedförbänning

En lägereld är egentligen rätt smart, man tar bränsle från skogen och omvandlar till värme. Kruxet är att värmen sprids åt alla håll, man behöver bygga en eldstad för att inte elda upp skogen och förbränningen är väldigt ineffektiv, vilket ger upphov till rök och fix. Man har därför försökt bygga konstruktioner av metall som ska skapa optimal förbränning, exempelvis olika typer av bush stoves. Dessa typer av kök används förutom av friluftsfolk även av familjer i utvecklingsländer för att bränslesnålt laga mat i vardagen.

En smart vidareutveckling är BioLites kök som har en liten fläkt vars batteri laddas av eldens värme. Fläkten ger optimal förbränning vilket gör att kottar, pinnar och liknande lätt kan kastas ned i köket. Överskottselen som genereras i köket kan ladda elektronik eller få en lampa att lysa, rätt coolt!

Dessa kök är lite fippligare än exempelvis ett gaskök och kanske inte optimalt alla gånger, de flesta av dessa har dock en hållare för spritbrännare eller bränsletabletter vilket gör det mångsidigt. Att elda naturmaterial ökar dessutom dina färdigheter och du slipper kemiska bränslen och dess miljöpåverkan.

Det finns inga fler produkter att visa

Tips och trix

Lite tips, i ingen särskild ordning:
Lär känns ditt kök i lugn och ro innan äventyret, koka lite pasta hemma på trädgården. Testa gärna när det är lite blåsigt och kallt.
Skydda köket mot vind! De flesta kök är extremt känsliga för vind, kokar du i stor kastrull utan lock en blåsig dag är det inte ens säkert du kan koka upp vatten. Skydda både köket och om möjligt kastrullen mot vind, antingen med naturligt vindskydd eller ihopfällbart dito.

Det finns inga fler produkter att visa

Lämna meddelande