Svenska Svenska flaggan

Byt språk och valuta Stäng

Svenska - kr
English - $, €, £
Worldwide shipping
Norsk - NOK

Svenska flaggan Du är på vår svenska sida Läs mer här

Innehåll
Kundkorg

Din kundkorg är tom
Gå till kassan fortsätt handla

Primus OmniLite Ti w/ Fuel Bottle

2249 kr

Antal
Varan har nu lagts i din kundkorg.

Varför handla hos oss?

Fri frakt när du köper den här produkten
Produkten finns på vårt svenska lager för omgående leverans. Aktuellt lagersaldo: 3 st
Snabb leverans 1-2 dagar med Postnord och Schenker
Fri retur med fraktsedel om du skulle ångra ditt köp
På nätet sedan 2002: 460.000+ beställningar och 165.000+ kunder
Nöjda kunder ★★★★★ med 4.9 av 5 möjliga på Prisjakt

Produktbeskrivning

OmniLite Ti är baserat på samma teknologi som Primus prisbelönta OmniFuel. Köket är lika robust och pålitligt men mindre, lättare och betydligt bränslesnålare. Effekten är anpassad för nya generationens bränsleeffektiva kastruller med värmeväxlare, som Primus Eta Pots. Vindskydd och kärlstöd är tillverkade av titan, vilket gör köket mycket stabilt och lätt.

OmniLite Ti fungerar med gas, bensin, diesel, fotogen och till och med flygbränsle. Med det separata reglerhandtaget kan du finjustera lågan, även med handskar på. Kökets packmått är minimala och det är perfekt för 1-2-mannaäventyret med högt ställda miljökrav. ErgoPump, multiverktyg med rensnål, vikbart vindskydd, värmereflektor, 0,35 l bränsleflaska samt en
smidig och slitstark förvaringsväska ingår.

Mått: Ø 55 x 90 x 140 mm.
Brinntid: 100 min på 230 g.
Effekt (W): 2600
Koktid 1 liter (min): 2,4
Piezotändare (Ja/Nej): Nej
Vikt (gram): 239
Vikt med bränslepump (gram): 341


Generella erfarenheter om flerbränslekök. Skrivet av Henrik på Röda Stjärnan

Sammanfattning "for Dummies"
Fyll bränsleflaskan med kemiskt ren bensin* (finns på färghandel, bygghandel osv och brukar kallas "Heptantyp". Annars finns speciella bränslen avsedda för flerbränslekök). Pumpa 25 gånger med pumpen, när flaskan är halvfull pumpa ca 10 ggr mer. Förvärm köket med bränslet genom att släppa ut en mindre mängd (ca 1-2 sekunders flöde). Stäng flödet och antänd. Vänta tills det nästan brunnit ut och släpp på flödet försiktigt. Du ska höra att bränslet väser och lågan ska snabbt bli blå. Om lågan är gul och sotar, förvärm mer. När köket väser är det bara att gasa på och värma kastrullen. Om man kokar massa vatten så kan man pumpa upp trycket igen, testa dig fram men kanske 10 pumpningar var 5:e minut är en bra grund. Stäng av köket när du är klar genom att vrida flaskan till OFF, så bränslet i slangen förbränns och luft börjar strömma. Glöm inte att läsa instruktionsboken.
* Ja, det fungerar med andra bränslen. Men kemiskt ren bensin är bäst och lättast.

Erfarenheter
Första gången jag kom i kontakt med ett multibränslekök var under värnplikten i Arvidsjaur. Vi hade två kök som skulle förse en jägargrupp om 6 man med allt vatten (smält snö) och kokande vatten till torrpåsarna under övningarna. Det var stora mängder vatten som skulle kokas under extrema förhållanden. Först använde vi sprit 35 (T-röd) som förvärmning och fotogen som bränsle. Fotogenen sotade ganska mycket och rensnålen användes febrilt. Därefter gick vi över helt till kemiskt ren bensin vilket ökade effekten, enkelheten (vi förvärmde även med kemiskt ren bensin) och driftsäkerheten. Ibland blev det lite kärvt på fjället och bränslet tog slut. Vi använde då skoterbensinen i köket, vilket fungerade bra.
En lärdom var att köket krävde en specialist. Under kärva förhållanden var det lätt att en outbildad soldat misslyckades med köket, ofta kopplat till bristande rengöring och "kärlek". Köket krävde en duktig handhavare, precis som kulsprutan eller skotern. Tillse därför alltid att du är van att använda köket innan du går ut i ödemarken. Handhavandefel kan göra att du inte får det att fungera.
En annan lärdom var att köket var grymt! De gånger vi inte använde flerbränsleköket och behövde använda t-spritkök så var vi rökta. Vanliga kök är långsamma och slukar bränsle.

Efter värnplikten har jag använt köket civilt, både på vinterfjället, sommarfjället och i skogen. Köket fungerar lika bra då. Perfekt att dela ett kök på två till fyra personer. Civilt använder jag alltid kemiskt ren bensin. Köket är då lätt att underhålla, tål kyla och bränslet är lätt och snålt. Generellt räcker 1-2 bränsleflaskor om 0.75l för all matlagning för två personer under en vecka. 2 flaskor under vintern då man smälter snö och en under mer normala förhållanden.

När är flerbränsleköket inte bra? Jag brukar lämna flerbränsleköket hemma då jag ska ut på kortare turer av vikt och utrymmesskäl. Då är oftast ett pyttelitet gas- eller t-spritkök smidigare. Om jag har en flerbränslekök och ett mindre kök med mig på fjället brukar jag lämna flerbränsleköket i baslägret vid toppturer och bara ta med ett lättare kök. För alla turer längre än 2 dagar är det dock flerbränsleköket som gäller.

När är flerbränsleköket extra bra? Om man verkar i avlägsna miljöer där man inte kan köpa gas eller t-sprit lätt brukar det ändå gå att få tag i fotogen eller bensin från stugor eller fordon. Detta är en trygghet. Flerbränsleköken är dessutom mycket köldtåliga. Jämfört både med gas och t-spritkök så är bränslet till flerbränslekök mycket lättare och kompaktare.
Frågor och svar (0)
Det finns inga frågor och svar för den här produkten just nu.
Klicka här om du vill du ställa en fråga

Vi rekommenderar

Det finns inga fler produkter att visa

Produktbetyg

Det finns inga produktbetyg för den här produkten.

Skriv eget betyg
Filter: Visa alla
Inga produktbetyg hittades.
Lägg i korg
Chatta med oss