Svenska Svenska flaggan

Byt språk och valuta Stäng

Svenska - kr
English - $, €, £
Worldwide shipping
Norsk - NOK

Svenska flaggan Du är på vår svenska sida Läs mer här

Innehåll
Kundkorg

Din kundkorg är tom
Gå till kassan fortsätt handla

Bug Out Bag – 72-timmarspackning för nödsituationer och längre vistelser utomhus

Med en Bug Out Bag har du utrustningen du behöver för en vistelse i fält 72 timmar. Grundtanken är att du ska ha det viktigaste för att kunna överleva i fält en längre tid i händelse av det oförutsedda. Amerikanska medborgare som drabbades av stormen Katrina, ukrainska medborgare kring Donetsk och svenskar boende i närheten av skogsbränderna i Västmanland är exempel på personer i modern tid som snabbt behövt överge sitt hem med kort förvarning. Skräddarsy din egen Bug Out Bag med hjälp av våra rekommendationer.

Med en färdigpackad Bug Out Bag (BOB) kan du utan förvarning ge dig ut i fält i minst 3 dygn. Detta är likt våra militära jägarförband som alltid har en liten ryggsäck packad med det nödvändigaste och en större ryggsäck med mer utrustning. Din BOB/Stridspackning innehåller oftast, mat, vatten, sjukvård, väderskydd och vid behov ammunition. Information är även den viktigt vid kris, en radio eller dynamoradio, som inte kräver batterier, för att ta emot VMA (viktigt meddelande till allmänheten) kan vara avgörande för att upprätthålla din moral. Övning ger färdighet. Träna med din utrustning så att du klarar av att göra upp eld, bygga en väder skydd eller sätta upp ett tält.

I Sverige har Myndigheten för Samhällets beredskap (MSB) och civilförsvarsförbundet gått ut med rekommendation att allmänheten ska klara sig utan stöd från samhället under 72 timmar, för att avlasta samhällsfunktionerna i händelse av krig eller kris.

För det dagliga behovet rekommenderar vi att du alltid bär med dig din Everyday Carry (EDC) som du kan läsa mer om här
För kortare turer rekommenderar vi 12-timmarspackningen Go Bag som du kan läsa mer om här

Här nedanför presenterar vi lämpliga produkter ur olika kategorier så att du kan sätta ihop en BOB utifrån dina behov. Längst ned på sidan finns också en checklista med sådant som bör packas, både det vi har i vårt sortiment men också sådant du själv kan komplettera med.

Välj rätt ryggsäck

En ryggsäck av god kvalitet och av lagom storlek för ett 72-timmars uppdrag behövs. Men välj inte för stor, smidighet är också viktigt. En ryggsäck på 35 liter med tilläggsfickor och bivacken rullad utanpå kan vara en bra start.

Någon av dessa ryggsäckar rekommenderar vi till en BOB:

Det finns inga fler produkter att visa

Bygga förläggning och sova

Återhämtning är ett måste när du spenderar flera dagar utomhus. Väderskydd i form av tält eller presenning/tarp skyddar dig mot väder och vind. Här listar vi produkterna som gör det möjligt att upprätta en förläggning. Sovsäck, liggunderlag, tarp, bivybag och paracord är ett par exempel.

Lämplig förläggningsutrustning:

Det finns inga fler produkter att visa

Välj rätt verktyg

Med rätt verktyg i ryggsäcken kan du lösa de flesta situationer som uppstår. Kniv, yxa, såg, multitool, spade och liknande kan komma till användning.

Dessa verktyg rekommenderar vi till en BOB:

Det finns inga fler produkter att visa

Göra upp eld, laga mat och dricka

Mat, dryck och värme är avgörande i en överlevnadssituation. Här presenterar vi ett urval av smarta produkter som hjälper dig att äta och dricka rätt i fält. Vattenflaska, vätskeblåsa, kök, vattenrening och fältmat är exempel på sådant du bör packa ned. I din BOB rekommenderar vi att du packar ned ungefär 9 mål mat och gärna ett par powerbars eller liknande. Tänk på att regelbundet kontrollera så att dina fältransoner inte passerat utgångsdatum om du inte använder din 72-timmarspackning regelbundet. Maten bör vara frystorkat och konserver, med lång hållbarhet. Vattnet måste bytas ut med jämna mellanrum när du förvarar din BOB packad och klar. Räkna med att det går åt 4 liter per dag och person.

Föda, vätska och eld: :

Det finns inga fler produkter att visa

Välj rätt förstärkningsplagg

Förhoppningen är att du kan få på dig dina fältbyxor, en funktionströja, en jacka, strumpor och kängor innan du ger dig av. I din BOB packar du lätta men användbara förstärkningsplagg. En värmetröja och en mössa i ull är minimum. Tänk på att använda en fältskjorta när du arbetar fysiskt och att sedan byta till en torr när du ska vara stilla ett tag. Packa därför gärna en extra tröja.

Någon av dessa produkter rekommenderar vi till en BOB:

Det finns inga fler produkter att visa

Välj rätt sjukvårdsutrustning

Glöm inte att komplettera din sjukvårdsutrustning med lämpliga receptfria smärtstillande läkemedel liksom dina personliga mediciner om du har behov av sådana.

Någon av dessa produkter rekommenderar vi till en BOB:

Det finns inga fler produkter att visa

Övrigt som är bra att ha

Komplettera din BOB med smarta prylar som just du tycker om. Utöver sådant vi erbjuder kan mångas uthållighet förlängas genom att ta med jaktgevär och ammunition. Glöm inte heller utrustning och mat till din fyrfota vän.

Utifrån dina behov kan det också vara bra att välja några av dessa produkter:

Det finns inga fler produkter att visa

Bug Out Bag vid skymningsläge, nödsituation eller krig

Det kanske mest sannolika scenariot du kan tvingas använda din BOB i är naturkatastrofer eller tillfälliga störningar i samhällsfunktionerna. Genom historien har dock många människor plötsligt vaknat upp och befunnit sig i krig.

Vid ett väpnat angrepp mot Sverige idag skulle kriget sannolikt föregås av en tids sabotage av specialförband som gemene man inte skulle uppfatta som krigshandling. Sen skulle snabbinsatsförband landstiga genom luften, havet och land vilket snabbt skulle skära av underhåll, transporter och informationskanaler. Att då snabbt kunna ta sig bort från händelsernas centrum för att ta sig till mobiliseringsplats eller sätta familjen i säkerhet kan vara livsavgörande.

Om man befinner sig i en mer extrem situation bör BOB kompletteras med självförsvarsutrustning och maskering. Din BOB kan vara den enda utrustning du har för genomförandet av det fria kriget.

Checklista:

Checklista: Bug Out Bag – en packning för 72-timmar


Ryggsäck
- En 40-70 liters ryggsäck

Kläder och förstärkningsplagg
- Värmetröja
- Strumpor
- Underställ
- Extra skjorta eller t-shirt
- Underkläder
- Handskar
- Mössa

Regnplagg
- Välj antingen att packa en poncho eller ett regnställ eller att ta på dig en väderskyddande jacka eller fältuniform när du ger dig av

Kniv
- Kniv (gärna en rejälare och en lite mindre)

Belysning:
- Ficklampa + batterier (en pannlampa, en vanlig)
- Stearinljus
- Lightsticks

Göra upp eld och laga mat:
- Tändstål
- Tändstickor och tändare
- Bestick
- Mugg eller kåsa
- Termos
- Vattenflaska eller vätskesystem
- Mat: 2-3 fältransoner samt några powerbars
- 1,5l PET-flaska med färskvatten

Sjukvårdsutrustning
- Första förband
- Sjukvårdsväska
- Handsprit
- Personliga mediciner
- Vattenreningstabletter eller LifeStraw
- Skavsårstejp
- Pincett
- Tamponger
- Smärtstillande tabletter
- Myggmedel

Övrigt
- Vattentät förvaring
- Ett multiverktyg
- Karbinhake
- Paracord/snöre
- Ståltråd
- Nål och tråd
- Anteckningsblock och en penna
- Penna till allvädersblocket
- Filt
- Liggunderlag
- Kompass
- Rep
- Näthammock
- Överlevnadstäcke
- Fällbar såg/trådsåg
- Liten yxa
- Fältspade
- Eltejp
- Buntband
- Fiskeredskap
- Vapen och ammunition
- Utrustning och mat till eventuella husdjur och barn

Lämna meddelande