Svenska

Byt språk och valuta Stäng

Svenska - kr
English - $, €, £
Worldwide shipping
Norsk - NOK

Du är på vår svenska sida Läs mer här

Produkter
Innehåll
Kundkorg

Din kundkorg är tom
Gå till kassan fortsätt handla

Inspiration för Flecktarnuniformer

Hej, Syftet med denna guide är att visa på vårt sortiment relaterat till Bundeswehr och Flecktarn och låta dig inspireras. Uniformssystemen kan användas för Mil-Sim, airsoft, filmatiseringar eller allmän kunskapsinhämtning. Mycket nöje!

Flecktarn utvecklades under sent 80-tal och har sedan dess använts av Bundeswehrs marktrupper. Tack vare att Bundeswehr har släppt mycket materiell som överskott på den civila marknaden är det relativt enkelt och billigt att samla på sig en komplett och genuin uniform. Att kamouflaget dessutom är effektivt gör utrustning baserat på Flecktarn attraktivt bland airsoftare och andra.

Den grundläggande flecktarnuniformen från Bundeswehr finns i flera varianter och omfattar bland annat långärmade och kortärmade fältjackor samt en parka. I och med Bundeswehr ökade närvaro i Afghanistan har en ökenvariant tagits fram för de som tjänstgör i ISAF. Bundeswehr har dessutom ett flertal special- och fjärrspaningsförband som via halvcivila vägar utvecklat egna modeller av parkas, jackor, stridsvästar och byxor. En välkänt märke bland ISAF-soldater har länge varit MMB.
Bundeswehr har precis som övriga världen gått över mer och mer mot MOLLE-baserade system, men hade från början ett eget modulärt system. Specialförbanden använder numera västar av CIRAS, RBAV-SF, 6094 och liknande typer, precis som de flesta andra västerländska SF-förband. KSK, vissa förband inom FJ och liknande mixar in både svart, tan och Multicam i sin utrustning. Detta beteende är ganska unikt för tyska förband, som inte är fullt lika "amerikaniserade" som övriga västvärlden.

Det har länge varit G36 som användes till Flecktarn. Man får dock tänka på att magasinen är större än de till M4, så kolla att magasinen passar i den väst/fickor du tänkt dig. För G36 är fullängdsvarianten standardvapnet, men kortare varianter (C och K) har tagits fram för de med speciella behov. Övriga vapen som används inom Bundeswehr är exempelvis MP5, MP7, HK USP, G22 (AWM-F) och olika varianter av G3.

Nedan visar vi lite inspiration baserat på klassiska uniformstyper inom Bundeswehr. Vi har använt oss av saker i vårt sortiment, men inspirerats av fotografier av riktiga soldater. Vi har valt produkter som inte är överdrivet dyra och i utvalda fall presenterat prisvärda alternativ till original. Mycket nöje!

Exempel på uniformstyper


Infanterisoldat
Bundeswehr har släppt mycket relativt modern utrustning på överskottsmarknaden. Du kan därför lätt bygga upp ett snyggt och korrekt kit med riktig utrustning. Bilden visar en soldat i den klassiska fältuniformen, med kroppsskydd. Bundeswehr håller på att ersätta dessa västar och bärsystem med modernare varianter, vi har valt att visa en prisvärd stridsväst med MOLLE-system i flecktarn. Ett annat bra alternativ är Bundeswehrs issue stridsbälte. På huvudet bärs en hjälm med hjälmdok. Hjälmdoket passar många hjälmar och ett enkelt alternativ är att använda en MICH2000-replika. Man kan också välja fältmössa eller boonie i flecktarn. Vapnet är en fullängds G36. Kängorna är lämpligen tyska Kampfstiefel 2005, en utmärkt känga som har en otrolig kvalité för att vara en standardkänga inom en armé. Man kan också välja Kampfstiefel 2002 eller tidigare varianter.
Hela denna uniform är mycket prisvärd, praktisk, effektfull och håller hög kvalité.

Det finns så klart många valmöjligheter om man vill ändra sin uniform. Att skaffa en ännu modernare stridsväst ligger nära till hands. Vi har flera olika chestrigs, taktiska västar och platecarriers i flecktarn, men du kan såklart också välja en i grön färg.

Det finns inga fler produkter att visa

Fernspäher

Tyska Fehrnspäher, fjärrspanare, har länge varit en elit i de tyska stridskrafterna. Tidigare var de organiserade i egna kompanier, men ingår nu enbart som understöd till andra förband. De är organiserade som SpezlKrH EGB inom DSO, som en del av specialförbandens insatsförband. Fernspäher löser komplexa spaningsuppgifter på djupet över lång tid, i Sverige motsvaras de i princip av Fallskärmsjägarkompaniet i 32. Underrättelsebataljonen.
Fehrnspäher infiltrerar till sitt operationsområde exempelvis genom fallskärm, marina ytoperationer, helikopter eller till fots. Insatsområdet ligger i regel långt bakom fiendens linjer och förbandet måste självständigt kunna klara sig länge utan underhåll och uppträda dolt. Fernspäher ska också kunna agera som FAC; leda in flygunderstöd. Spaningsuppgifterna löses i regel från observationsplatser, men de kan antas behärska alla typer av spaningstekniker.

Fehrnspähers utrustning består i regel av kraftiga fältbyxor och smock i flecktarn. Smocken har ofta mängder av fickor eftersom soldaten vill bära med sig så mycket som möjligt av sin utrustning och underhåll i linje 1. Stridsvästen är även den omfattande och rymmer vapenmateriel, grundläggande sjukvård och underrättelsemateriell. Kroppsskydd och hjälm bärs i regel inte på långa spaningsuppdrag. Ryggsäcken brukar vara i 100-130-litersklassen. Berghaus Vulcan är ett beprövat exempel. Ofta använder de flecktarnmönstrat regnöverdrag.

Standardbeväpningen är en G36K med E552-sikte eller liknande.
Bilderna visar ett uniformsexempel ur vårt sortiment. Inspirationen har varit de kassiska, "old school", spaningssoldaterna. Uniformen består av rejäla fältbyxor, smock och boonie. Bärsystemet består av en Berghaus Vulcan II med flecktarnmönstrat regnskydd och TACGEARS specialist chestrig med extra fickor. Kängorna är Bergstiefel, men Kampfstiefel hade fungerat lika bra.

Det finns inga fler produkter att visaDer Division Spezielle Operationen och Kommando Spezialkräfte

I det tyska DSO är Bundeswehrs elit samlad. Fehrnspäher (fjärrspanare), Fallschirmjäger (direktöversatt fallskärmsjägare, FJ är dock ett mer stridande förband jämfört med våra svenska fallskärmsjägare) och KSK.
De tyska fallskärmsjägarbrigaderna löser i princip samma uppgifter som den svenska "Arméns jägarbataljon", men FJ kan infiltrera med fallskärm. FJ säkrar också operationsområden och agerar flankskydd åt KSK.
Kommando Spezialkräfte, KSK, är Tyskland militära specialförband. De löser klassiska specialförbandsuppgifter såsom spaning, DA, anti-terror, CSAR, jägarstrid och utbildning av allierade förband (military advisor). KSK har också "hochwertziel" som uppgift, alltså tillfångatagande eller eliminering av högvärdesmål.

KSK kan i princip välja vilken utrustning som de önskar. De har setts med Crye, Ops-Core, Leo Köhler, Scharrer mfl. Bredden är så stor att de ofta blandar svart, multicam, flecktarn och tan. KSK har (precis som alla andra SF) också hakat på Multicam-tåget och har setts i Crye Multicam. Bland hjälmarna som använts ses "Gefechtshelm Springende Truppenteile", Crye Airframe, MICH-varianter och såklart Ops-Core. KSK använder i regel samma plate-carriers som övriga SF, ibland i kombination med battle belt. Beväpningen är i grunden G36K med KSK-rail samt P8 (HK USP). Att ha ett "wrist office" som KSK-soldat verkar vara i det närmaste obligatoriskt baserat på offentliggjorda bilder.
Bilderna här visar en typisk KSK utrustning, byggd från Röda Stjärnans sortiment. Byxorna och combat Shirten är lågpris från mil-Tec, men ger ett bra intryck. Den kvalitetsmedvetne kan välja exempelvis TACGEAR. Flera fickor är i Multicam och hölster mm är svart. Vi har använt hjälm av FAST-typ, Mechanixhandskar och hjälmlampa för att visa på de amerikanska influenserna. Klättersele från Petzl.

Det finns inga fler produkter att visa
Tips på kategorier

Våra originalprodukter från Bundeswehr
Våra uniformer och utrustning som är i flecktarn.
Öppnas i nytt fönster. Det är många saker så det kan ta ett litet tag att ladda.

Det finns inga fler produkter att visa

Chatta med oss