Svenska

Byt språk och valuta Stäng

Svenska - kr
English - $, €, £
Worldwide shipping

Du är på vår svenska sida Läs mer här

Produkter
Innehåll
Kundkorg

Din kundkorg är tom
Gå till kassan fortsätt handla

Guide till målning med färg från Fosco Industries

Här följer en kortare guide för hur du använder burkfärg från Fosco Industries för bästa resultat.

Denna text är skriven av vår inköpschef som har målat två terrängbilar, en campingbuss samt mängder av jordbruksredskap med mera med denna färg. Vissa fordon målades för cirka fyra år sedan och färgen håller utmärkt.

Vi går igenom följande; förberedelser, målning och efterbehandling.

Färger

Fosco Industries tillverkar färger av hög kvalitet som tål påfrestningar och är utmärkta för den som vill måla fordon och annan utrustning.

Dessa färger utgår denna guide ifrån:

Det finns inga fler produkter att visa

Vilka material går att måla med färg från Fosco Industries?

Guiden nedan gäller för målning av stål, järn och motsvarande material. För högpolerade ytor som t.ex. vissa aluminiumytor eller rostfria plåtar kan du behöva rugga upp ytan med sandpapper för att få bra vidhäftning. Alternativt använder du en primer. Jag har målat galvade plåtytor utan primer med felfritt resultat men då galvad plåt som utsätts för stora temperaturskillnader (typ tak) ofta brukar fälla färg skulle jag ändå rekommendera en välhäftande primer först. Generellt om underlaget är behandlat på något sätt behöver man prova på ett litet parti för att kontrollera vidhäftning och kompatibilitet.

Trä kan också målas. Men tänk på att denna färg fungerar som en oljefärg, inte linolje- eller slamfärg. Den låter alltså inte trät andas vilket ställer krav på att träet är genomtorrt vid målning om du inte vill få problem med röta efter några år.

Tyg kan målas men som vanligt med tyg så är det bara om fibrerna får absorbera färgen som färgen håller. Denna färg är inte gjord för att färga kläder. Du kan kanske lyckas späda färgen och låta kläderna suga åt sig den men jag rekommenderar den inte för textil om du ska ha ett långvarigt resultat. Bomullsfibrer är generellt lättare att färga, vissa syntetiska material går inte att färga alls.

Plast finns det mängder olika typer av, vissa går att måla direkt på, vissa kräver primer och vissa är helt körda att måla. Beror på vad plasten är tillverkad av. Använd alltid primer, testa på en liten yta först. Vi kan ej garantera färgen för målning på plast om du vill ha långvariga resultat.

Förberedelser inför målning:

Metallytor ska grundmålas med rostskyddfärg innan denna täckfärg appliceras. Rengör metallen från all rost, löst sittande metall/rost/smuts, oljor och fetter osv. Metallen ska vara helt ren och torr. Applicera sedan rostskyddsfärg enligt tillverkarens instruktioner, glöm inte torktiden. Tänk på att olika färger har olika lösningsbaser. Denna färg späds med lacknafta, vissa grundfärger kan ha egenskaper som gör dessa inkompatibla med Foscofärgen, t.ex. vattenbaserad rostskyddsfärg. I skrivande stund fungerar Biltemas rostkyddsfärg utmärkt, artikelnummer 361135. För extrema förhållanden kan Hagmans CA-primer användas. Då dess pris är väldigt högt är det absolut inget krav.

Rostskyddsmåla alltid noggrant och följ alla torktider och övriga instruktioner. Kontrollera kompatibilitet med täckfärgen på liten yta innan du målar större ytor.

Målning

Enormt viktigt med denna färg är ordentlig omröring. Det är ingen vattning skräpfärg utan den är mycket dryg och med mängder av pigment, rör riktigt ordentligt. Du kommer känna hur mycket tjockare färgen är på botten. Rör tills färgen har en uniform viskositet rakt igenom. Färgen kan sedan appliceras med roller, pensel eller lackspruta.

Färgen har god utfyllnadsförmåga så oftast slipper du penselspår i den om du kör pensel, men för högre ytfinish är det lättare med roller (skumgummi, finbubblig) eller ännu hellre lackspruta om du är duktig på att använda en sådan.

För alla påföringsalternativ gäller det att måla tunt! Utöver omröring är detta av högsta vikt! Annars kan du få problem med genomhärdningen.

Var försiktig med att späda färgen, späder du för mycket får du ett rinnigt resultat på ytan. Vid sprutlackering, späd med lacknafta tills färgen är lite, lite tjockare än mjölk. Lacka sedan väldigt tunt med ett smalt munstycke. Lämpligt munstycke är ca 1,3 - 1,5 mm. Lufttryck 4-5 bar. 40-50 µm tjocklek på färglagret.

Efterbehandling

Detta är en täckfärg och ingen efterbehandling krävs. Ytan är matt. Du kan klarlacka om så önskar men testa då på en mindre yta för att kontrollera så att klarlacken är kompatibel. Foscos klarlack på sprayburk är kompatibel med denna färg men även de flesta andra en- och tvåkomponentslacker. Fosco Klarlack

För att lyckas får det inte vara för varmt, kallt eller fuktigt. Måla aldrig under 8 grader, ej över 25 grader. Tänk då också på att dessa färger är mörka och blir varma om de är i solen, målar du t.ex. en bil i solen i 25 grader så är plåten betydligt varmare och alltså för varm för att målas. Torktiden är ca 2 timmar för dammtorr, 6 timmar för klibbfri och ca 24 timmar för genomhärdning. Skynda inte! Måla andra lager efter härdning av första lagret. Objektet ska hålla ovan angiven temperatur genom hela processen, inte bara vid påföring. Skyndar du med för tjock färg eller vid fel temperatur kan du få problem med genomhärdning och hållfasthet.

Antal lager beror mycket på vad och hur du målar. Kör du spruta behövs ofta flera lager, med pensel då det lättare blir tjockare färg så räkna med två lager..

Lämna meddelande