Här följer en guide över hur man tar hand om sin GNBB, GBB, GBBR eller annat airsoftvapen som drivs av gas. För enkelhetens skull kallar vi alla typer för GBB i fortsättningen. GBB är ganska krångliga, en AEG behöver man i princip bara tillse att de har laddad batteri till, GBB har en tendens att "kinka", läcka och pysa. Fördelen är dock att det oftast är lätt att åtgärda eventuella fel.
Produkter lämpliga för underhåll och smörjning
Det finns inga fler produkter att visa
Användande.
GBB är temperaturkänsliga. Vid kall (under ca 10 grader) väderlek fungerar knappt vapen som drivs av Green Gas. Man kan använda Power Up Gas eller CO2, men dessa kan snabbt förstöra inre delar om man använder dem vid varmare temperaturer. Vid snabb eldgivning kyls magasinet av kraftigt, att skjuta ett helt magasin i mycket snabb takt eller med automateld är inte alltid möjligt. Vid snabb eldgivning brukar sistaskottsspärren (bolt catch, slide catch) sluta fungera. Vapen med små magasin (1911, Luger ,mfl.) är extra känsliga. Fyll på magasinen, glöm inte att hålla gasflaskan upp-och-ned, efter användande och smörj gummit högst upp med silikonspray ganska ofta.
Underhåll.
Gasvapen är känsliga för smuts. Man bör därför torka rent och fetta in tunt med jämna mellanrum. Viktigast är ytor i kontakt med nozzeln och glidytor där manteln rör sig. Använd smörjmedel av typen silikonolja och spraya på alla gummidelar såsom ventiler och packningar. Använd inte mineraloljebaserad smörjning då detta omedelbart förstör packningarna. Smörj glidytor med silikonolja eller lithiumfett, lithiumfett är att föredra. Smörj inte för mycket, oftast är det viktigast att få bort skräp snarare än att dränka vapnet.
Om du inte förvarar magasinen med gas kommer dom börja läcka. Kontrollera med jämna mellanrum att magasinen inte pyser då du förvarar dem, de flesta magasin släpper dock ut lite gas över tiden, så underhållsfyll dem. Undantaget är CO2, denna gas torkar ut packningarna. CO2 magasin ska förvaras utan gas och smörjas extra noga.
Pipa rengörs med läskstång och en liten tyglapp. Nollställ hop-upen så du inte skadar gummit när du rengör pipan. Om du får silikonspray i pipan bör du dra den rent med en duk eller skjuta den ren, annars påverkas träffbilden.
Hop-upgummit fungerar inte om det får siliconeolja på sig, man får då försiktigt rengöra med duk och sedan skjuta tills hopen fungerar igen.
Om vapnet börjar strula, FAQ.
(1) Vapnet är kinkigt efter att jag haft det liggande:
Oftast räcker det med att skjuta in vapnet. Fyll magasinet med gas, håll nere sistaskottsspärren och skjut ett eller två magasin. Spraya lite på nozzle och gummipackningen på magasinet. Oftast kvicknar din GBB till ganska snart. Om det inte hjälper, torka rent, vårda och spraya ett tunt lager silikonolja på packningar och ventiler samt litiumfett på glidytor.
(2) Magasinet ser ok ut, men inget händer när jag trycker på avtryckaren:
Kolla säkringen, läs instruktionsboken. Vissa glockar säkras genom att föra metallbiten under pipan framåt/bakåt.
Kolla om gas kommer ut när du trycker på ventilknappen (var försiktig, gasen är extremt kall när den kommer ut), testa sen igen. Ibland är trycket högt och ventilen låser sig. T.ex. 1911-pistoler ska inte fyllas helt med gas då det faktiskt kan leda till att magasinet inte räcker till alla kulor eller att hammaren inte orkar slå. Brukar stå i instruktionsmanualen hur länge gasen ska fyllas men ca 2-4 sekunder för pistoler.
Fungerar det fortfarande inte, skruva loss utsläppsventilen (ingen gas i magasinet då!), rengör, smörj och sätt tillbaka. Testa att skruva in ventilen max eller släppa ett halvt varv. Nu borde det fungera om det var magasinet det var fel på.
Det kan också vara pistolen som strular, försök få tag i ett fungerande magasin och se om det magasinet fungerar. Om pistolen strular beror det på att hammaren som slår på ventilen är för klen eller trasig. Använd dina små grå för att lösa problemet (eller kontakta oss).
(3) Magasinet läcker:
En klassiker, alla råkar ut för det. Oftast räcker det med att "pysa in" ventilerna. Spraya ordentligt med silikonspray utifrån där du ser eller tror dig se gummidelar. Upprepa pysa-fylla-pysa-fylla tills du ger upp eller problemet försvinner. Tänk på att man ska hålla ventilerna intryckta när man smörjer dom, annars nås inte hela o-ringarna av oljan. Håll intryckt, spraya, tryck sedan in och ut ventilen några gånger så att hela ringarna mjukas upp.
Nästa steg är att fetta in o-ringarna. Försök ta reda på vart magasinet läcker, oftast är det i botten eller i ventilen. Använd sprängskisser för att ta reda på vilka o-ringar som finns. Exempel kan du läsa om längst ned på sidan.
Ta isär magasinet så att du kommer åt den o-ring som läcker. Smörj sedan med silikonfett (bäst) eller silikonspray. Du kan använda en tops för att fetta in ventilen, då behöver oftast inte ta isär varenda del. Sätt ihop och provskjut. Nu fungerar nästan alltid magasinen och har slutat pysa. Om o-ringen är trasig eller om det fortsätter att läcka, köp nya o-ringar. Det kan vara bra att ha ett litet lager o-ringar hemma. Försök få tag i o-ringar av bra kvalité. Ibland tätar det bättre om man använder lite tjockare o-ringar.
En sista lösning är att använda blåsilikon/packningssilikon. Detta stelnar som ett lim och blir helt tätt. Det kan dock vara i princip omöjligt att ta isär magasinet igen, så man bör använda detta endast som en sista utväg
(4) All gas åker ut när jag skjutit något skott:
Kan bero på lite olika saker, försök ta reda på om magasinet eller vapnet är felet genom att testa med ett mag du vet fungerar i en kompis vapen. Är det magasinet, fetta in, torka rent, kolla att inget ser trasigt ut eller byt ut delar, exempelvis utsläppsventilen. Vapnet kan strula genom att bjuda på för högt motstånd eller friktion, detta innebär att manteln/slutstycket inte orkar hela vägen tillbaka och eventuellt pyser all gas ut rakt upp/bakåt.
Är det vapnet som är problemet:
- Kolla att pistongen inuti nozzeln tätar. Håll för gasinsläppningshålet (ofta fyrkantigt) och blås i nozzelns framända, pistonghuvudet ska då täta. Om det inte gör det, byt ut o-ringen eller täta med silikonfett.
- Friktionen mellan nozzle och "slutstycket" är för hög. Det kan bero på för mycket fett, skräp eller minimala tillverkningsfel. Rengör och fetta försiktigt in med lite spray. Kolla att inga gjutdefekter finns på nozzeln. Kolla att nozzeln inte skrapar i något, du kan testa att fila med mycket fint sandpapper om du misstänker att något ligger emot.
- För hög friktion i glidytor, för stark fjäder som håller manteln/slutstycket framåt eller liknande. Kolla att det inte finns smuts i glidytor eller vid fjädern. Testa eventuellt med lite starkare gas för att se att det fungerar bra då.
- Dubbelkolla att det inte är för kallt, att du använder en gasflaska som nästan är slut eller liknande.
-Matningsfel kan vara orsaken, kolla att du använder bra kulor, att det inte ligger skräp i vägen eller att någon del, oftast magasinsläpparna, är skadade.
Exempel på vård av magasin; SRC G36 GBBR
Här följer ett exempel på vård av ett magasin. Det finns många olika typer av GBB-magasin, men principen är densamma. På SRCs G36 magasin börjar du med att ta bort plastskalet och bottenplattan. Bottenplattan sitter fast med en "plupp", man får försiktigt böja ut bottenplattan med en skruvmejsel motsv. När man tagit bort plastskalet ser magasinet ut så här:
A (på undersidan) är påfyllnadsventilen, B är slagstiftet till utsläppsventilen, själva ventilen kommer du åt om du skruvar bort slagstiftet eller från insidan, C är packningen mellan magasinets delar (packningen sitter på insidan, syns ej), D är packningen mot nozzeln.
På A bör du se att den pyttelilla o-ingen finns kvar, den ska täta mellan ventil och gasflaska. Dock brukar denna o-ring flyga bort och den fyller ingen krigsavgörande funktion.
Vid B kommer du inte åt så mycket utifrån. Om du vill skruva bort slagstiftet behöver du en speciell nyckel, alternativt improviserar du med något egenutvecklat verktyg (smal sax, klipper till en plåtbit eller liknande). Du kan dock vårda ventilen inifrån, se en bit ned.
C kommer du inte åt utifrån (du kan inte ens se den), se isärtagning en bit ned.
D är viktigt att du smörjer med silikonolja. Kontrollera också att den inte är skadad. Kolla också att magasinsläpparna är hela.
När du tar isär magasinet ska du först kontrollera att magasinet är helt tomt, tryck på B tills inget mer pyser ut. Tryck sedan ut de tunna metallstiften vid C, tryck med något smalt verktyg. Nu kan du dra isär magasinshalvorna och du ser o-ringen vid C, som du bör smörja in med silikonfett, enligt bilden till vänster.
Om du tittar in i öppningen på samma del och trycket på B ser du o-ringen till utsläppsventilen, se bilden i mitten. Med en tops doppad i silikonfett kan du föra på fett på o-ringen. Ta lagom med fett och se till att inget "ludd" från topsen fastnar i o-ringen.
Om o-ringen i botten läcker kan du skruva ut den och fetta in den lilla o-ringen. Om inte det hjälper är det nästan bäst att byta ut ventilen.
Exempel på vård av GBB, WE M9
Här följer en kortfattad guide för hur du smörjer din GBB. Vapnet vi visar på är en WE M92 GBB men tekniken brukar vara snarlik på olika vapentyper.
Pistolerna är relativt simpelt utformade men det är med väldigt små toleranser de fungerar, sitter t.ex. nozzeln en millimeter fel kan det medföra att vapnet är helt obrukbart. Om en o-ring sätts på snett eller med skräp under så kan vapnet läcka trots att du tror att du smörjt allt rätt.
När du smörjer börjar du med att torka bort smuts och gammal olja och smörjer sedan med ett tunt lager.
Vi börjar med att demontera manteln. Börja med att ta ur magasinet ur vapnet och gör mantelrörelse ("patron ur"). När manteln är bakdragen håller du den där och för upp sistaskottsspärren (ovanför och strax bakom avtryckaren) så att manteln hålls i sitt bakre läge. Därefter drar du ner mantelspärren som sitter framför sistaskottsspärren. Utseendet på denna varierar mellan olika vapen men man brukar kunna hitta den lätt.
Vi kan nu släppa ner sistaskottsspärren och föra fram manteln så att den glider av själva kroppen.
Du borde nu sitta med något som liknar detta:
Nu smörjer vi nozzeln. Det är en extremt viktig del som styr luftflöde, matning med mera. Den är på de flesta vapen av plast och är känslig för kyla och stötar. Skjuter du t.ex. två magasin i rad har nozzeln blivit väldigt kall och skör, du kan bespara nozzeln överdriven friktion och slitage genom att smörja den. I vissa fall fungerar den inte alls om den inte är smord. Även om du smörjer nozzeln perfekt så har de en förmåga att gå sönder, du måste vara varsam om den och inte skjuta allt för mycket i snabb följd osv. Innuti nozzeln sitter diverse fjädrar, ett pistonghuvud och lite andra smådelar. Dessa kommer du lättast åt genom att spraya in silikonolja i det öppna hålet undertill på nozzeln. Du ska också smörja bakom hålet och se till så att silikonet tränger in i utrymmena som inte är direkt synliga för ögonen. För att komma åt "ovanpå" nozzeln så brukar det vara smidigt att spraya in mot de två fjädrar (ofta är den endast en) som håller tillbaka nozzeln, du ser de gå längs sidorna av den.
Vi för även försiktigt fram nozzeln och sprayar in silikon på de ytor som inte syntes tidigare. Notera att på vissa pistoler (t.ex. SRC M92) så får man absolut inte dra fram nozzeln för långt, då förstörs nozzlefjädern och du måste byta den.
Fjäderstyrningen kan behöva ett tunt lager silikonolja emellanåt så att fjädern löper smidigt, dock ska du inte smörja denna del allt för ofta då smuts kan fastna i silikonet. Baktill på manteln (under) så ska det också smörjas, extremt viktigt på vissa vapen. Egentligen inte på denna variant men det skadar inte att visa. Anledningen till att det kan vara viktigt är att den delen glider över olika spärrar vilka kan påverka matning, automateld med mera. Det är den silvriga delen som syns. Om du ser att den blir sliten med tiden innebär det att någon del (t.ex. spärr) ligger mot den under användning och den är därmed en glidyta och ska smörjas.
Glidytorna, de ytor av själva pistolkroppen som manteln eller anslutna delar glider mot ska smörjas för att blowbacken ska fungera som den ska. Vilka exakt som är glidytor beror på pistolen och du kan behöva sitta och dra manteln fram och tillbaka några gånger för att se var det ska smörjas. Det du kan göra är att spraya lite litiumfett på de ytor du tror och sedan drar du manteln fram och tillbaka, har fettet smetats ut så ska ytan smörjas. Är fettet intakt så kan du ta det lite lugnare då smuts lätt fastnar i fett.
På höger sida av vapnet brukar avtryckaren ha en liten metallbit som skjuter upp och denna ska smörjas. Känns avtryckaren lite "hackig" ibland så kan det löna sig att skruva loss greppytorna alternativt att bara spraya ner lite silikonolja vid sidan om avtryckar-"piggen". På bilden nedan ser du också att färgen lossnat lite på vapnet och det innebär att manteln skavar mot de ytorna, de ska alltså smörjas.
Magasinet är nästan viktigare att smörja än pistolen, dessutom sprids överbliven silikonolja från magasinets packningar ganska så bra ut i t.ex. nozzeln vid eldgivning. Det finns två ventiler på magasinet, en övre och en undre.
Här ser du den undre ventilen. Denna har flera o-ringar som samtliga ska smörjas. Dels är det den som gasflaskans nozzle pressas mot, alltså den väldigt lilla "inuti" ventilen. Bara spraya ner lite silikonolja. Sen har du o-ringen som ligger mellan ventilens skruvskalle och magasinet. Längre ner i ventilens innanmäte sitter det en minimal ring som är svår att komma åt; lättast är att du tar ett spetsigt verktyg och pressar ner "piggen" som sitter i mitten av ventilen samtidigt som du sprayar ner silikon. Genom att pressa ned piggen är ventilen öppen och silikonet kan komma åt den innersta o-ringen. I vissa fall behöver du skruva loss ventilen för att komma åt att åtgärda eventuella läckage. Du tar då helt enkelt en skruvmejsel och skruvar av den.
Låt oss nu ta den övre magasinsventilen. Spraya ned silikonolja i "hålet" ovanpå magasinet samtidigt som du trycker in ventilen med något spetsigt (skruv på bilden). Tryck sedan ut och in ventilen flera gånger så att silikonet verkligen kommer åt alla o-ringar, spraya vid behov in mer silikonolja. Ibland måste hela ventilen demonteras och detta kan kräva specialverktyg. På vissa ventiltyper kan du dock komma åt smörjytor genom att spraya in silikonolja bakifrån, ungefär där skruven pekar på bilden.
Magasinet har även en o-ring som du inte kommer åt utifrån. Om denna läcker märker du det lättast genom att du hör ett pysande underifrån men det fortsätter även om du täpper till den undre ventilen. Du ska då dra ut de sprintar som håller ihop magasinet. Är lite olika beroende på magasin men nedan är en vanlig lösning. Sprintarna kan endast dras ut åt ett håll, vålda inte onödigt mycket då du då förstör metallen. När sprintarna ska in igen så för in den ände av sprinten som inte är räfflad först. Med sprintarna ute kan du i detta fall dra ut botten av magasinet, andra magasin har även en skruv på undersidan som måste skruvas loss.
Här ser du o-ringen.
Ta loss den och inspektera ytan den ligger mot, inga metallspån eller smuts får finnas där! Rengör kärleksfullt ringen samt anläggningsytan på magasinet. Smörj sedan in o-ringen och trä på den, det kan vara lite knepigt och du får absolut inte tänja ut ringen för mycket eller skapa sprickor i den, använd inga vassa verktyg. Använd verktyg av plast som är trubbiga om inte fingrarna duger. På bilden nedan syns en liten silvrig prick på ytan o-ringen ska sitta på. I detta fall var det en bit aluminium som var kvar från tillverkningen.
Vi ska nu ägna vår uppmärksamhet åt gummidelen som sitter överst på magasinet. Den kan spricka om den inte smörjs (ofta i kombination med kyla och att det blir någon felmatning så att en kula pressas ned mot gummit). Bilden nedan visar den gummidelen inringad.
Du kommer vanligen åt den genom att dra ut en eller två sprintar (som med bottendelen ovan).
Här ser du en bild på den övre ventilen när magasinsläpparna är borta. Vi sprayade den övre ventilen tidigare men det är alltså från denna vinkel det delvis sker, testa att trycka in ventilen så ser du ibland att en o-ring inuti ventilen synliggörs.
Vad som ska smörjas och med vilka intervaller kommer du förmodligen lära dig. Samtidigt ska man minnas att packningar är en färskvara som med tiden behöver bytas eller lagas. Orkar du inte köpa o-ringar kan de ibland ersättas med t.ex. packningssilikon.