Svenska

Byt språk och valuta Stäng

Svenska - kr
English - $, €, £
Worldwide shipping
Norsk - NOK

Du är på vår svenska sida Läs mer här

Produkter
Innehåll
Kundkorg

Din kundkorg är tom
Gå till kassan fortsätt handla

Kuggar, lager, shims och utväxling

Jämte pistongen är det kuggarna som tar emot störst påfrestningar. Framförallt sector gear tar stryk när den slår emot pistongen.

Kuggar och utväxling

Det finns olika typer av utväxling på kuggarna. Utväxlingen är förhållandet mellan motorns varvtal och vridmoment, jämfört med sector gears. En utväxling på 1:32 betyder att motorn snurrar 32 varv varje gång sector gear snurrar 1 varv. Enligt fysikens lagar blir då vridmomentet 32 gånger större på sector gearet.
10-16:1 brukar kallas high speed.
18-20:1 brukar kallas standardutväxling.
24+:1 brukar kallas high tourque.

Om du väljer att att ha high speed gears kommer din vapen vid en given motor och strömstyrka att ha en högre eldhastighet (ROF). Vid mycket kraftiga fjädrar kan du ha high tourque gears. Dessa ger en lägre eldhastighet, men starkare och jämnare gång. Oftast klarar man sig rätt bra med kuggar som har standardutväxling om de är av god kvalité.

Det finns kuggar som är snedskurna (helical). Snedskurna kuggar ger tystare och jämnare gång och minskar risken för kuggbrott. Man måste dock vara mer noggrann då man shimsar och kuggarna är oftast lit dyrare.

Vi har stresstestat SHS kuggar, de håller extremt bra. De preliminära testerna tyder på att Dream Army är lika bra. Att köpa andra överprissatta kuggar är onödigt, men gör det om du vill, vi har sådana också.
Det finns inga fler produkter att visa
Här följer några av de vi anser vara onödigt dyra men det är bra drev om man nu vill betala pengen.

Shims

Shims, även kallat distansbrickor, används för att finjustera kuggarnas placering i förhållande till gearboxen. Felaktig eller dålig shimning ger ojämn gång, snedbelastningar på kuggtänderna och/eller vibrationer vilket onekligen kommer leda till kugghaveri. En korrekt shimning är extra viktigt då man använder snedskurna kuggar (helical) eller kullager. Själva distansbrickorna är en enkla saker och finns i olika tjocklekar. Vi föredrar Dream Army med de flesta tillverkare duger gott.
Det finns inga fler produkter att visa
Hur du gör själva shimningen kan du exempelvis lära dig här (källa: Youtube):

PLAY

Lager och bussningar

Lagrena används för att hålla kuggarna på plats och minska friktion. I airsoftvärlden finns lite olika typer av lager. POM bussningar är de enklaste och består av en hylsa i en speciell plast POM. Om du har kraftiga fjädrar och använder POM-bussningar kommer den radiella kraften blir så stor att bussningen deformeras, med kugghaveri som följd. En bättre variant är stålbussningar, dessa har bättre precision och håller längre. Bäst är kullager, dessa har mycket låg friktion och rätt installerade i praktiken oändlig livslängd. Kullager har lägre friktion ju större diameter de har. En lägre friktion ger högre eldhastighet och minskat slitage.
Standarddiametern på lagerlägena är 6mm, men numera finns det ända upp till 9mm, tillse att du köper rätt lager för dina lagerlägen.

Chatta med oss