Svenska

Byt språk och valuta Stäng

Svenska - kr
English - $, €, £
Worldwide shipping
Norsk - NOK

Du är på vår svenska sida Läs mer här

Produkter
Innehåll
Kundkorg

Din kundkorg är tom
Gå till kassan fortsätt handla

Guide: Mosfet för airsoft

Här följer en kortare nybörjarguide som beskriver fördelar och nackdelar med mosfets till airsoftvapen. Vi berättar vad du ska tänka på när du funderar på att uppgradera med en mosfet.

Med en mosfet kan du skydda elsystemet i ditt airsoftvapen och ofta få flera spännande funktioner på köpet.[/p]

Mosfets

Grundläggande information

Övergripande så ger en mosfet airsoftvapnets kontaktbläck förlängd livslängd genom att fungera som en elektronisk strömbrytare istället för den vanliga mekaniska som sker när du trycker in avtryckaren. Utan mosfet sluts den elektriska kretsen när du trycker in avtryckaren och när detta sker är det kontaktblecken i "switch assembly" vid avtryckaren som slits. Detta då strömmen hoppar mellan blecken vid kretsens slutande, detta oxiderar blecken och kan skapa dålig kontaktyta. I synnerhet om du använder batteri med hög spänning och en strömslukande motor.
En mosfet är en transistor som fungerar som en elektronisk strömbrytare. Du har slipper alltså den strömspik som annars sker vid kontaktblecken. När du trycker in avtryckaren skickas en signal till mosfeten som i sin tur ger ström till motorn. Med en mosfet skickas strömmen direkt till motorn istället för att den skickas genom "switch assembly",genom att slippa den relativt ineffektiva kontakttypen vid avtryckaren får du lägre motstånd, högre strömkapacitet och snabbare respons. Du slipper också risken att kontaktblecken blir så slitna att vapnet inte alls fungerar. Den energi som hade gått förlorat till värme vid switch assembly kan nu istället användas för att ge kraft till motorn.

En mosfet är känslig och kräver rätt batteriet för att fungera. Alla mosfets har ett spänningsintervall inom vilket den kan användas, generellt så är tillverkare av airsoftmosfets vänliga nog att anpassa sina mosfets för den vanliga airsoftspänningen, ca 7-11,5V.

Det finns olika mosfets på marknaden, från väldigt "enkla" till avancerade med massor av olika funktioner. Nedan beskrivs installationen av de allra flesta mosfets. Det finns två alternativ.
Alternativ 1 innebär att du behåller originalkablarna i ditt vapen. Det du behöver göra är att löda ihop de kablar som ursprungligen gick till triggers switch assembly, du löder nu ihop båda tillsammans på valfri av kontaktblecken. På det andra kontaktblecket löder du fast en enkel signalkabel (medföljer i regel mosfet) som du drar till mosfet. Denna kabel är tunn och smidig då den inte levererar mycket ström, den signalerar endast när du trycker in avtryckaren.
Alternativ 2 innebär att du tar bort den ursprungliga kabeln mellan motor-trigger-batteri och ersätter den med en ny kabel och kopplar helt förbi switch assembly. Detta ger att du kan öka dimensionen på kabeln och på så sätt potentiellt öka strömkapaciteten till motorn. Du slipper också risken att du misslyckas med att göra en bra lödning av strömkabeln vid triggern. Sen kopplar du en dubbelledande signalkabel (medföljer de flesta mosfet) från de två kontakterna på triggern till mosfeten. Alternativ två är bäst av de två alternativen då färre kopplingar alltid är bättre för en strömkabel då risken för effektförlust är mindre.GATE har ett stort utbud av mosfets som alla har en standard och sedan kan man köpa med fler funktioner om man önskar detta. Populära funktioner är ökad respons, "burst mode" och justerbar ROF.

Det är jätteviktigt att du läser på ordentligt eller frågar en kunnig person om vad just du behöver för mosfet till ditt vapen. Tänk på att också kontrollera vad som står i garantin innan du öppnar upp din airsoft. Löder du samtidigt om batterikontakter till t.ex. Deans så var väldigt noga med polvändningen (plus och minus), ansluter du fel pol till din mosfet kan den förstöras och för detta gäller ingen garanti. Systemet bygger på likström från batteriet och plus ska till plus, minus till minus.

Om kablar

Det finns mycket rykten och falsk fakta när det kommer till kablar. Kabelns uppgift är att leverera ström från batteri till motor. Givet batteriets spänning så bestäms kabelns kapacitet att leverera ström till motorn av kabelns resistans (motstånd) mätt i ohm. Lägre motstånd ger högre ström (upp till batteriets kapacitet eller motorns nominella ström). Har kabeln för högt motstånd märks detta genom att sladden blir varm och motorn arbetar långsamt eller orkeslöst. Låg resistans i kabeln får du genom att ha en rätt dimensionerad kabel (inte för tunn), goda kontaktytor, så kort längd som möjligt och inga skarvar. Bäst kontaktyta får du vid lödning men då man vill kunna koppla ur batteriet använder man en kontakt, vanligast är dean och tamaiya. Dean-kontakten har (vid korrekt montering) högre strömkapacitet och sitter dessutom bättre och minskar risken för glapp.
Lämplig kabeldimension är AWG-16 (amerikansk standard), detta motsvarar en kabelarea på ca 1,3 mm2 och enligt standard 0,13 ohm per meter. Silikonisolerade kablar ger god hållbarhet, värmebeständighet och de är smidiga att jobba med. Det finns många som investerar onödiga pengar i kablar utan att räkna på faktiskt behov och systemets kapacitet. Du behöver inte ha centimetertjocka kablar och guldkontakter. Gör bra lödningar och dra inte onödigt lång kabel, då är AWG-16 kabel ett utmärkt alternativ.

När skall man använda mosfet

En mosfet gör sig bäst när du vill skydda ditt elsystem och när du skall uppgradera ditt airsoftvapen för att få bättre respons. Har du en stark fjäder och behöver maximal ström från ditt batteri till motorn bör du använda en mosfet. Du kan även investera i en WARFET för att underlätta programmeringen då det medföljer ett programmeringskort som är enkelt att ställa mosfeten med.

När skall man inte investera i en mosfet

Om du har planerna på att köra med originaldelarna kan det vara svårt att märka skillnaden en mosfet kan ge. Den skyddar självklart elsystemet, men det är mycket jobb för lite skillnad. Att uppgradera till mosfet är alltså en del i en mer omfattande plan för uppgradering av ditt vapen.

Bra standardmosfets

Dessa är utmärkta mosfets om du inte vill ha extra lull-lull. De är billiga, kompakta (lätta att få plats med) och ger dig en bra mosfet.
Det finns inga fler produkter att visa

Bra avancerade mosfets

Mosfets med extra allt när du vill kunna ställa in din airsoft exakt efter dina önskemål.

Mosfet från GATE hos oss på Röda Stjärnan

Vi rekommenderar framförallt tillverkaren GATE.

Mosfets
Det finns inga fler produkter att visa
Tillbehör
Det finns inga fler produkter att visa

Chatta med oss