Svenska Svenska flaggan

Byt språk och valuta Stäng

Svenska - kr
English - $, €, £
Worldwide shipping
Norsk - NOK

Svenska flaggan Du är på vår svenska sida Läs mer här

Produkter
Innehåll
Kundkorg

Din kundkorg är tom
Gå till kassan fortsätt handla

Guide: Uppgradera motor till din airsoft

Här följer en kortare nybörjarguide som beskriver olika typer av motorer för AEG. Vi tar upp vilken sort du ska välja, vilka fördelar de ger och hur du installerar dem.

De absolut flesta airsoftvapen levereras med motorer av enklare kvalité och du får en avsevärd förbättring av ditt vapen vid byte av motor, det är dessutom i regel enkelt!

Airsoftmotor

Grundläggande information

Motorn i din AEG används för att via drev dra tillbaka den fjäderbelastade pistongen. När du trycker på avtryckaren sluts en krets, batteriet ger ström till motorn som alltså drar upp pistongen. Pistongen släpps och skjuter framåt. Sedan drar motorn upp den igen. Man inser lätt att motorn är en viktig komponent. Ju bättre motor desto snabbare kan pistongen dras upp. Du får alltså med en bättre motor snabbare respons (tiden mellan att du trycker in avtryckaren och första skottet går iväg) samt eldhastighet/ROF (hur många skott som skjuts per sekund). Vissa kraftigare fjädrar orkar inte vanliga motorer spänna över huvud taget. En bra motor har förutom bättre kvalité i tillverkning och komponenter urstarka Neodyn (rare earth) magneter, en vanlig motor har vanliga ferromagneter. Idag är det i princip ett måste att en bra motor har neodynmagneter.


Välj rätt axellängd
Du måste välja rätt axellängd på din motor för att kunna montera motorn. Det är enkelt, i princip finns det bara två längder: lång och kort. Du ser lätt skillnad på dessa, så det är bara att jämföra med den motor du har i ditt vapen. Motorernas yttermått är standardiserade och förenklat passar alla AEG motorer i alla AEG om man väljer rätt axellängd. Nedan följer också en liten guide kring axellängder:
Kort axel passar exempelvis V3-gearbox som t.ex: AK47, AK74.
Lång axel passar V2-gearbox som exempelvis: M16, M4, M416, M15, MP5.

Det finns enstaka specialmotorer, exempelvis för SRC MP40. Ser din motor ut att ha speciallängd så får du kontakta oss.

High Speed eller Tourque?

Man brukar dela upp motorer i "high speed" (högt varvtal) och "high tourque" (högt vridmoment). Det är lite förenklat men man kan säga att en HT ger snabb respons (kort tid från att du trycket på avtryckarens till första skottet skjuts) och motorn orkar dra även tunga fjädrar. High speed ger istället många kulor per sekund, men kan behöva skjuta 3-4 kulor innan full hastighet nås.

När ska jag välja speedmotorn?
Oftast är high tourque det rätta valet, men med fjäderstyrkor runt M100-M120 och du verkligen vill skjuta många skott per sekund är high speed lämpligt.
Men många gånger är det bättre att köra High tourque-motor OCH Speedkugg (exempelvis 13:1) för att få bättre eldhastighet, utan att förlora respons. Nackdelen är då att du behöver öppna gearbox och byta kugg.
Observera dock att en speed motor är överlägsen de flesta standardmotorer både vad gäller vridmoment och hastighet, och vi pratar om en enorm skillnad i eldhastighet. Det är inte ovanligt med 50% högre eldhastighet (rof) när man byter till Speed motor jämfört med den som vapnet levereras med. Detta gäller särskilt billigare vapen.

På motsvarande sätt är en high tourque motor både snabbare och starkare än en standardmotor. Med en high tourque får du en enorm kraft och motorn kan dra i princip alla fjädrar. Du får dessutom en avsevärt bättre respons vilket brukar vara väldigt uppskattat.
För fjädrar starkare än ca M130-M140 måste du ha en high tourque motor, annars orkar inte motorn spänna upp mekanismen. För den kunnige kan man byta drev för att uppnå olika vridmoment/eldhastigehter, men detta är ett annat ämne.

Rekommenderade motorer:
SRC gör riktigt fina motorer med urstarka magneter, till ett bra pris. SHS, Element och Dream Army är i praktiken samma motor och är en av de absolut mest prisvärda alternativen. Är du osäker på vad du ska köpa så köp en High tourque-motor från SHS/Element/DreamArmy. För den med mycket pengar som vill ha högsta kvalité är ASG:s Infinity lämpliga.
Det finns inga fler produkter att visa

Montering i vapnet

Eftersom du inte behöver öppna gearbox är monteringen av en ny motor enkel. På de flesta vapenmodeller går det mycket fort. Jag vill dock redan nu påminna om två saker: håll koll på polerna (vilken sladd som ska in i vilken kontakt på motorn) och tappa inte bort den lilla metallplattan som sitter bakpå motorn (finns inte på alla modeller)!

Guide för montering

Nedan följer en guide för de vanligaste vapentyperna. En AK som har kort motor och V3-gearbox samt en M4 med lång motoraxel och V2-gearbox. Har du en annan vapentyp görs bytet på motsvarande sätt.

Lång axel för M4 och andra V2

Börja med att lossa de två skruvarna undertill på handtaget, när du sedan tar av handtaget så ska du hålla koll på den lilla metallbrickan som ibland finns. Många fabrikat har istället en bred justerskruv som inte använder lilla metallbrickan. Vapnet på bilden nedan saknar den lilla brickan.


Notera nu vilken sladd som sitter på vilken kontakt på motorn, förhoppningsvis har du en röd punkt på motorns kontakt och sladden är röd. Dina nya motor bör även den ha en röd markering på ena polen.

Du kan nu lossa sladdarnas kontakter vid motorn genom att dra dem utåt. Motorn kan sedan dras ur, en fjäder sitter runt motorns axel, denna fjäder sätts på din nya motor om den inte ingår.

Med fjädern runt axel, så monterar du dit din nya motor och kopplar rätt kontakt till rätt pol på motorn. Kolla att inga kablar hamnar i kläm.
Nu ska du placera den lilla brickan i handtagets bottenplatta och sätta dit bottenplattan. Kolla att inga kablar hamnar i kläm och att den lilla metallbrickan sitter på plats. När allt verkar sitta bra så är det bara att skruva fast skruvarna. Skruva inte på skruven i mitten riktigt än.

När du nu testar så trycker du försiktigt och kort på avtryckaren, har du råkat koppla polerna fel kan motorns skadas om man trycker för länge. Låter allt bra är du klar. Bilden nedan visar justering av "motor gear adjustment", mer om det nedan.

Händer ingenting har nog en kabel ramlat loss, öppna och kolla. Låter det bara ett klonkande ljud kan du har satt polerna fel, men skruva först "motor gear adjustment"-skruven motsols ett par varv och testa försiktigt igen, det kan vara så att du bara satt motorn för tätt mot drevet så den inte orkar dra. Batteriet kan också vara dåligt.
Hörs ett skrikande ljud behöver du dra åt "motor gear adjustment"-skruven medsols, tills det låter bra.

Kort axel för AK och andra V3

Börja med att lossa den stora skruven undertill på handtaget.


Handtaget kan sedan träs av.
Motorn sitter i en motorvagga. Börja med att notera vilken kabel som sitter på vilken kontakt, oftast finns en röd markering på motorn som anger var den röda sladden ska vara. När du noterat markeringen så kan du dra av kontakterna från fästblecken. Var försiktig så du inte skadar kablarna,använd exempelvis inte tång med metalltänder. Skruva nu loss de två skruvar som håller fast motorvaggan i gearboxen.
Dra motorvaggan nedåt. Skruva nu loss de två skruvarna som sitter i motorvaggan. En liten metallbricka som du inte ska tappa bort ligger löst i vaggan. Motorn har en fjäder på en sidan, så håll koll på denna också.
Nu kan motorn tas ur vaggan.
En ny motor monteras, glöm inte fjädern runt axeln och brickan (runda metallplattan) baktill. Sedan gör du bara som ovan fast i omvänd ordning.
Det är mycket viktigt att du kopplar rätt sladd till rätt pol på motorn. När du nu testar så trycker du försiktigt och kort på avtryckaren, har du råkat koppla polerna fel kan motorns skadas om man trycker för länge. Låter allt bra är du klar. Bilden nedan visar justering av "motor gear adjustment", mer om det nedan.

Händer ingenting har nog en kabel ramlat loss, öppna och kolla. Låter det bara ett klonkande ljud kan du har satt polerna fel, men skruva först "motor gear adjustment"-skruven motsols ett par varv och testa försiktigt igen, det kan vara så att du bara satt motorn för tätt mot drevet så den inte orkar dra. Batteriet kan också vara dåligt.
Hörs ett skrikande ljud behöver du dra åt "motor gear adjustment"-skruven medsols, tills det låter bra.

Du kan behöva byta till kraftigare säkring.

När du byter till en bättre motor klarar denna i regel av högre strömstyrka, dessutom kommer den dra mer ström. Eftersom ditt airsoftvapen i regel har en elektrisk säkring (ofta glassäkring) som är anpassad för en svagare motor bör du byta säkring till en kraftigare, exempelvis 30 A.

Lämna meddelande