Vi är inga proffs på matlagning, men genom åren i skog och mark har vi testat lite olika maträtter som förgyller äventyret. Självklart finns det ett visst nostalgiskt skimmer över en guldburk "död mans fingrar" och leverpastej, men det är varken det smidigaste eller godaste egentligen.
Vi presenterar nedan lite olika typer av mat, i någon typ av svårighetsordning.
Vi har ett brett utbud både av friluftsmat och tillbehör för att laga egen mat, du finner det här under Tält och Mat
Konservpåse med kemisk värmare
Det går inte att misslyckas, maten är färdiglagad i påsen och du behöver inte ens tillsätta vatten. Helst ska den värmas upp, men kan ätas kall. Levereras ofta med en värmepåse, en kemisk värmare som aktiveras av nån matsked vatten. Påsen används mycket i det militära och kan tillagas i fordon, observationsplatser och andra platser där det kanske inte är så smidigt med ett kök.
Påsen kan även värmas i hett vatten, på ett varmt motorblock, på ett element eller liknande. För att påsen ska bli genomvarm snabbare kan den gärna isoleras med värmekällan, vändas på efter halva tiden och masseras. Efter högst 10 minuter bör rätten vara varm.
Frystorkad mat är ett bra sätt att få med sig mycket mat till skapligt låg vikt. Är du ute mer än 3-4 dygn blir maten snabbt tung, är du ute över en vecka går det nästan inte att ha konserver. Frystorkad mat ger dig då möjligheten att ha god, näringsrik och varierad mat under turen.
Du häller i kokande vatten, ju varmare desto bättre. Rör om NOGA och förslut i 10 minuter eller mer.
Om du orkar så är det billigare att torka egen friluftsmat. Du torkar då i särskild mattork eller i ugnen. Använder du ugn så sätt den på 50-70 grader, ha träslev i ugnsluckan så fukten slinker ut och torka i ca 6 timmar. Torktid och temperatur beror på vad du torkar.
Viss mat passar bättre än annan. Jag tycker kyckling utan fett och mager köttfärs blir bäst. Biff blir lätt segt och fisk blev katastrof när jag testade. Morötter, svamp och lök fungerar toppen medan ärtor blir svåra att få mjuka igen. Saker som ska skivas ska skivas så tunt du bara kan, helst ännu tunnare än på bilderna.
Den torkade maten (kött och grönsaker) blandas lämpligen med buljong och kryddor i en liten påse. Sen har man bulgur, cous cous, pasta eller liknande till. Jag brukar ha torkat kött+grönsaker+kryddor i en påse och bulgur/pasta i en annan då de inte behöver koka lika länge. På utsidan av påsarna skriver jag hur mycket vatten som ska tillsättas, räkna med 1-2 dl mer än vad som behövs för bulgurcouscousn. Först kokar jag upp kött+grönsaker i angiven mängd vatten, sen tillsätter jag bulgur/couscous, blir det torrt häll på lite mer vatten. Pasta får kokas separat och hällas av. Därför är bulgur eller couscous smidigast att ha.
Det är absolut inte svårt att torka egen mat, men man bör testa sig fram.
Maten kan behöva kokas 10-20 minuter. Man kan även förvälla maten i vatten ett par timmar för att korta koktiden, jag brukade lägga i middagen i en Nalgene när jag lagade lunch, sen fick de förvälla under marschen. Torkat mat för två personer under en fjällvandring på en vecka. Funkade toppen!
Lite lärdomar och tips:
Stek kyckling, köttfärs och liknande innan torkning för att undvika baktierietillväxt.
Använd magert kött och ha inte animaliskt fett i maten. Vegetabilisk olja går bra.
Torka ordentligt, är maten fuktig kommer den mögla och du blir sjuk.
Krydda lite extra, det mesta smakar lite mindre torkat.
Satsa på säkra kort, hellre lite enformigt än att äta nån misslyckad stenhård fiskrätt.
Denna korvgryta är en bra grund som man kan jobba vidare med, lägga till och ta bort. I sin enklaste form är det en burk bönor i tomatsås, klassisk cowboy-mat. Lyxa till det med flera sorters bönor och majs så har du en präriegryta. Vanlig korv i plast håller för en dagstur. Ska man vara borta längre tid får man ta en kallrökt dito.
Du behöver:
En lök
Ett paket korv av fetare sort, typ chorizo
En burk vita bönor. Heinz chili-variant är kryddig och god..
Hacka korv och lök. Lägg i korven i en lagom varm kastrull eller panna och rör runt. Korven släpper då sitt fett. Lägg i den hackade löken och stek tills den är genomskinlig. Häll på bönorna och koka lite lagom. Servera!
Baka bröd i en dutch oven, över öppen eld
Att baka bröd är kanske inte något man gör på varje vandring eller skogsäventyr. Men det är kul att kunna och du övar på dina eldningsteknik. Gör en valfri bröddeg, men är gott at ha lite grahamsmjöl, rågmjöl, kummin och annat som gör brödet gott.
Värm upp din dutch oven något, ha lite glöd under, men ha ganska mycket ovanpå. Använd gärna kol från hårt träslag. Lägg i brödet och vänta ca 45-90 minuter, hellre lite längre tid och lång tid än tvärt om för att undvika att ditt bröd förkolnas.