Förlängt öppet köp till 31:e januari 2025
Svenska Svenska flaggan

Byt språk och valuta Stäng

Svenska - kr
English - $, €, £
Worldwide shipping
Norsk - NOK

Svenska flaggan Du är på vår svenska sida Läs mer här

Innehåll
Kundkorg

Din kundkorg är tom
Gå till kassan fortsätt handla

Pistongen


Så här fungerar pistongen:
Fjädern sitter instucken i pistongen och tvingar den framåt in i cylindern. För att spänna fjädern tar sector gear tag i pistongen och drar den bakåt. Den tar tag i pistongen med hjälp av tänderna på kugghjulet som matchas ihop med pistongens kuggar. När pistongen dragits upp hela vägen och fjädern är helt spänd så släpper sector gear taget om pistongen som då skjuter framåt snabbt och tvingar upp ett lufttryck, som i sin tur skjuter en kula ut genom pipan.
Pistongen är en av de mest vitala och känsliga delarna i gearboxen, det är en komponent som måste hålla måttet för att tåla de enorma påfrestningar som uppstår med starka fjädrar och hög eldhastighet. De måste vara av sådant material att de inte långsamt slits ner av att kuggas ihop med sector gear, samt får inte spricka. När en gearbox ”rasar” brukar pistongen antingen vara den del som rasat först, eller rasat ihop som resultat av att något annat gått snett. Därför brukar många airsoftare dels välja en pistong som verkligen håller för deras lösning, och har gärna en i reserv.

Pistongens delar
- Notera mellanrummet mellan bakersta tanden (1) och resten av tänderna (2). Här saknas en tand, och det beror på att pistongen kuggas bättre ihop med sector gear om just den tanden utelämnas. Många pistonger kommer utan denna tand som standard, annars kan man fila bort den.
- Även om pistongen är av plast och tänderna är av plast så brukar tanden längst fram, den sista tanden som sector gear är i kontakt med innan pistongen skjuter framåt, vara av metall (3). Detta för att den utsätts för stor slitning när den skall ”glida av” sector gear under fullt fjädertryck.
- Spår (4)för att pistongen skall gå rakt i gearboxen.

Pistonghuvudet


- De små hålen (6) längst fram på pistonghuvudet (5) gör att lufttrycket som byggs upp framför pistongen används för att pressa O-ringen (7) utåt mot cylinderns vägg, så att det blir ännu tätare mellan pistong och cylinder.
- Här är själva O-ringen, en gummipackning som skall hålla tätt i cylindern. Denna skall vara infettad för bästa tätning.
Det finns inga fler produkter att visa

Metalltänder

Tänderna på pistongen får utstå stora påfrestningar, speciellt när man använder en stark fjäder. Därför vill man i många fall sätta det säkra före det osäkra och använda en pistong med metalltänder istället för plast, som är vanligast. Men värt att tänka på är följande: Många väljer att inte använda metalltandade pistonger med inställningen att ”om något ska gå sönder, så ska det vara pistongen, och inte kuggarna”. Därför brukar man rekommendera plasttänder till vapen som inte behöver metalltänder, som en enkel säkerhetsåtgärd, och på så vis kan eventuella gearbox-haverier bli mindre smärtsamma. Sammanfattningsvis:
• Metalltänder använder man vanligtvis för fjäderstyrkor M130 och uppåt, eller i vapen som har en tendens att slita ut pistongtänder snabbt.
• Dream Army gör de absolut mest prisvärda pistongerna på marknaden, de är helt enkelt bäst, du behöver inte leta efter någon annan. SHS har vissa av sina pistonger från samma fabrik vilka är av samma kvalitet.
Det finns inga fler produkter att visa

Pistonghuvud i metall

Den absolut mest märkbara skillnaden när man använder ett pistonghuvud i metall är att gearboxen låter betydligt mer distinkt när pistongen slår fram och avlossar ett skott, vilket i mångas öron gör att vapnet låter bättre.
Plast har en tendens att deformeras under påfrestningar, och detta kan teoretiskt sett leda till att pistonghuvudet inte tätar till 100%, men att metallhuvuden håller formen bättre och därmed tätar lite bättre. Det är dock ingen större märkbar skillnad, så i allra flesta fall använder man metallhuvuden för att få mer massa i pistongen, minimera risken att huvudet går sönder, men främst för att det låter mer.

Kompatibilitet mellan vapen

Nästan alla AEG-vapen använder sig av pistonger som är direkt kompatibla mellan dem, även om de kan variera lite i färg, material och utseende. Dessa kallas helt enkelt ”standard”-pistonger, som inte är specifikt designade för specifika vapentyper. Men det finns vissa vapen som kräver en särskild typ av pistong, exempelvis:
- SR25, L85 och SVD använder en längre typ av pistong med 19 tänder istället för 16. RS SVD använder dessutom en halvtandad pistong, läs mer om detta längre ner.
- AEP:er, så som eldrivna G18C, MP7 och Scorpion, använder mycket mindre pistonger än vanliga AEG-pistonger. MP7 och Scorpion använder likadana pistonger, G18C och andra pistoler använder pistonger som är ännu mindre än MP7/Scorpion.

Halvtand och Heltand

Vissa kugghjulsuppsättningar, vanligtvis de med väldigt hög utväxling (Torque Gears), har en sådan utformning att det krävs en speciell typ av pistong med hälften så breda tänder, kallad halvtandspistong (Half-teeth).

Lämna meddelande
Our international sites
Blogg

Nyhetsbrev

Fyll i din epost för att prenumerera på vårt nyhetsbrev

165.000+ nöjda kunder

Fraktfritt över 600 kr

30 dagars öppet köp

1-2 dagars leverans

5.000+ artiklar

Röda Stjärnan
  • Om oss
  • Kontakt
  • Kundklubb
  • Vanliga frågor