Svenska Svenska flaggan

Byt språk och valuta Stäng

Svenska - kr
English - $, €, £
Worldwide shipping
Norsk - NOK

Svenska flaggan Du är på vår svenska sida Läs mer här

Innehåll
Kundkorg

Din kundkorg är tom
Gå till kassan fortsätt handla

Utrustning för specialförbandVi på Röda Stjärnan har flera alternativ för den som vill ha en SF-inspirerad uniform, oftast lite billigare varianter av originalen som används av specialförband. Så oavsett om du vill utrusta dina skådespelare i nästa filmprojekt eller ha ändamålsenlig utrustning för ditt nästa Mil-Sim hoppas vi du ska finna inspiration och produkter som gör dig nöjd.

De flesta försvarsmakter har specialförband i sin arsenal. Förbanden består av utvalda soldater som ska lösa mycket komplexa uppgifter, ofta långt bakom fiendens linjer. Förbanden har i regel förmågan att innästla genom dykning, fallskärm och olika typer av fordon samtidigt som de har lång uthållighet till fots. Specialförbanden har till skillnad från reguljära förband i regel betydligt högre materielbudget och frihet att välja bland den bästa utrustningen. Man kan också se en viss likriktning inom västvärldens specialförband vad gäller utrustning. Materiell från Crye, Ops-Core, HK416-serie osv används av många olika specialförband. Materiell som från början endast var privilegierat specialförbanden brukar dock ganska snabbt nå även andra stridande förband, så se denna sida som en generell inspiration.

Multicam är ett kamouflagemönster som blivit mycket populärt bland specialförband. Annars brukar specialförband använda det egna landets mönster på specialdesignade plagg, alternativt enfärgade persedlar. Efter att förband inom USN SEALs börjat använda pixelmönstret AOR1 och AOR2 så har detta fått stort genomslag i filmer och militär återskapning.

I Europa har Helikon-Tex börjat användas av vissa specialförband, främst östeuropeiska. Helikon-Tex är ett prisvärt alternativ med god tillgång. Ett bra alternativ för dig som vill ha beprövade saker utan att spendera hutlöst med pengar.
Nedan listar vi ett antal olika uppgifter som kräver lite olika typer av uniformer och utrustning.

Observera att denna sida är till för inspiration för airsoftare, mil-simare, attributörer för filmer och liknande. Vi försöker inte visa på exakta kopior av använd utrusning, sk. "impressions". Utrustningsexemplen är inte heller tänka att användas av soldater i skarp insats, även om vissa produkter är avsedda för skarp insats.

Exempel på uniformstyper för olika uppgiftsslag


Jägarstrid & Unconventional Warfare

En klassisk uppgift för specialförband har alltid varit att slå hårt mot mål bakom fiendens linjer. En dold och ofta komplex innästling följs av ett stridsmoment och därefter urnästling. Innästlingen kan kräva långa förflyttningar över flera dagar, vilket ökar behovet av skyddande allvädersuniform, en större ryggsäck och lämplig fältutrustning. Stridsmomentet däremot kräver ofta skyddsutrusning och vapensystem för att kunna slå tillräckligt hårt, system som ofta är tunga och försvårar innästlingen. Ett tips kan vara att försöka minimera fältutrusningen och bara ta med det nödvändigaste.

En mångsidig hjälm av FAST-typ, en ordentlig stridsväst med plats för strids och fältutrusning samt ordentlig fältuniform är grunden. Ryggsäcken bör vara minimerad av 24-72 timmarstyp. Att ge sig ut på långa innästlingar eller övernattningar i Direct action-utrustning (se nedan) är inte ändamålsenligt.

Bilderna nedan och till höger visar ett exempel. En praktisk smock tillser att man får med sig den viktigaste utrustningen nära kroppen och håller ryggsäcken till ett minimum. Ryggsäck innehåller extra mat, en smidig puppa för övernattning och extra stridsutrustning; bara det mest nödvändiga för att bibehålla smidighet vid stridskontakt och snabbhet vid urnästlingen. Vid relativt korta innästlingar med hög risk för sammanstöt bärs hjälm och kroppsskydd över tiden. Pansarskottet medförs för att bibehålla pansarvärnsförmåga på patruller eller för att kunna bekämpa bepansrade mål. Kamouflagemönstret är av AOR2-typ.
Denna typ av utrustning är lämplig för Mil-Sim som sträcker sig över 24 timmar. Många Mil-Sim-arrangörer har sett combat shirt-försedda "späsial fårses" duka under när det blir lite regn eller svalare på nätterna.

Det finns inga fler produkter att visaPatrulltjänst och stridsuppgifter

Ofta genomförs även vanliga patrulluppdrag eller samgruppering med reguljära skytteförband. Utrusningen blir då en mer klassisk stridsuniform. Fältjacka och fältbyxa av exempelvis ACU-modell, kroppsskydd med splitterskydd och plattor samt vid behov en liten stridssäck används. Utrusningen skiljer sig dock från den reguljäre skyttesoldatens i och med större valfrihet. Mer avancerade vapensystem med exempelvis ljuddämpare, en mer ändamålsenlig hjälm av FAST-typ eller liknande kan användas. Att välja en uniform i Multicam istället för respektive lands vanliga mönster förekommer.

Vill man krydda sin uniform extra bör man ha specialförbandens större frihet i åtanke; blanda olika färger på utrustningen, byt ut fältjackan mot en t-shirt eller blanda med civila plagg. Komplettera med ett rejält skägg vid behov.

Bilderna nedan kan dock anses vara en grund man utgår ifrån. Skillnaderna från en reguljär skyttesoldat är i princip huvudbonaden, kamouflagemönstret och automatkarbinen.
Direct action

Det man idag främst förknippar specialförband med är antagligen uppdragstypen Direct action (DA). Snabba kommandoräder som genom sin komplexitet kräver de bästa soldaterna. Räden mot Usama bin Ladin är klart det kändaste exemplet i nutid.
Utrustningen är väldigt speciell vid DA, allting är nedslimmat och fokuserar bara på stridsuppgiften. Optimerade platecarriers, snabbrörliga kläder, hjälmar med identifikation och avsaknaden av onödig utrusning kännetecknar utrustningen.
Bilderna här visar en klassisk grund; En optimerad Platecarrier som endast innehåller keramplatta, inget splitterskydd och bara de nödvändigaste fickorna, byxor av AC-typ och Combat shirt. Hjälmen är av FAST-typ med en hjälmdok från First Spear. En automatkarbin och pistol i bältet avslutar utrustningen. Lätt, snabbt och slimmat. Komplettera exempelvis med mörkerstridsutrustning (NVG, Strobe och IR-patchar), specialdesignade fickor för radi och sjukvårdutrustning samt personal retention lanyard.

Det finns inga fler produkter att visaTips på kategorier


=Multicam" target="_blank"]Våra uniformer och utrustning som är i Multicam
Öppnas i nytt fönster. Det är många saker så det kan ta ett litet tag att ladda.

Det finns inga fler produkter att visa

Lämna meddelande
Our international sites