Byt språk och valuta Stäng
Du är på vår svenska sida Läs mer här
Vi har nöjda kunder! Prisjakt 4.9/5
★★★★★★★★★★
Exempel på "sliten" M4, med hjälp av aceton och borste.
I denna första guide tänkte vi visa principen bakom kamouflagemönstret "Snakeskin". Snakeskin används flitigt av militärer och liknande för att måla hjälmar, vapen och annan utrustning. Grunden är enkel, man sprayar över ett nät, lämpligen en nätscarf, och får ett rutmönster. Nätscarfen blir inte förstörd, utan man kan använda den efteråt. Vi ska nu visa hur man kan applicera ett snakeskinmönster på en hjälm. Vi har använt vår nätscarf och Fosco sprayfärg. För den mer seriöse har vi EC-Paint, den "riktiga" vapenfärgen som används av exempelvis svenska försvaret. För att maska delar vi ej vill ha färg på har vi använt vanlig maskeringstejp, aluminiumfolie och hushållspapper.
Först maskeras hjälmens undersida och ventilationshål. Vi vill inte ha färg på textilier eller dämpning, då det kan försämra dess funktion. Undersidan maskeras med aluminiumfolie, vilket är lätt att böja till. Därefter sprayas allt i en grundfärg. Man kan välja en ljus eller mörk, men den bör vara i hyffsad kontrast från de andra färger du ska använda, annars syns inte mönstret så tydligt. Vi använde svart, det framhäver mönstret väldigt tydligt, kanske lite för tydligt om man bara använder ett fåtal färger.
Nästa steg är att applicera nätet. Den nätscarf vi använde är lite stretchig, vilket underlättar. Ju tightare du fäster nätet, desto exaktare mönster. Du bör undvika att nätet korvar sig eller får väck. Släta ut nätet och fäst det under hjälmen med maskeringstejp, då kan du röra hjälmen när du målar utan att riskera att mönstret förskjuts. När nätet sitter bra så kan du spraya på med nästa färg. Håll ordentligt avstånd, ca 30cm+, från hjälmen och spraya inte tjocka lager, då kan nätet klistras fast mot hjälmen. Om du vill kan du spraya mönster med två eller fler färger. Vi valde att spraya ett huggormsmönster, med ljus bas och brun/gröna mönster i mitten. Inspiration fick vi genom att googla på "huggorm". Ta sedan försiktigt bort nätet när det torkat lite lagom, Voila! I regel är du färdig här. I vårt fall tänkte vi dock fortsätta med att framhäva huggormsmönstret och minska genomslaget av ormskinsmönstret (vart lite väl häfftigt med svart grundfärg...).
Det vi gjorde härnäst var att med hjälp av fuktigt/blött hushållspapper maskera de mörka partierna. Om du maskerar med fuktigt papper, tillse att det inte ligger vattendroppar där du tänkt måla eftersom färgen inte tränger igenom dropparna. Pappret är dock billigt, enkelt och klistrar sig fast där man vill ha det. Vidare blir formen ganska oregelbunden. Efter maskeringen sprayade vi med mycket lätta drag över delar av mönstret med "Desert", bara för att tona ned mönstret lite lagom. Här får man vara försiktig och inte spraya för mycket. Slutligen tas maskeringen bort. Om man kände att man drog på för mycket "Desert" på något ställe, eller kanterna blivit för skarpa kan man gnugga med en Scotch-Brite (disksvamp med grön smärgelduk) så mattas det av, fungerar bäst innan färgen torkat helt.
Efter lite knixande, småfixande och pimpande blir resultatet så här. Några E/V-Lites för identifiering, patchar för att stärka moralen och en AN/PVS18-replika gör susen.
Och om du inte orkar måla så finns det färdigmålade hjälmar och hjälmdok...
I denna guide tänkte vi visa tekniken bakom det mönster som NFM använder i sitt marknadsföringsmaterial för EC-Paint. Mönstret består av kantiga former, inte helt olikt M90 mönstret, som är målade i gradierande och i viss mån överlappande fält. Det du behöver är färg (vi använde tre färger till detta mönster), maskeringstejp, sax och vanligt papper.
Bärja med att masa av de delar på exempelvis vapnet som du inte vill ha färg på; optik, knappar, känsliga komponenter, instruktionslappar, säkerhetsfunktioner osv. Vi använde fogmassa (går med trälim) för att måla på eldmarkeringen, massan kan man sedan skrapa bort när man sprayat och allt torkat. Spraya därefter hela vapnet med ett tunt lager grundfärg, vi valde "Fosco Desert". Grunlagret ska inte vara för tjockt, hellre lite väl tunt å att du får en naturlig färgnyansering i färglagret.
Använd därefter maskeringstejp för att skapa ett rutmönster. Tillse att tejpen ligger tight mot vapnet så att kanten blir skarp. I de innåtgående hörnen får man klippa till tejpen så att hörnet blir spetsigt. Använd papper för att maskera av alla ytor utanför maskeringen.
Spraya därefter med den första färgen, i detta fall "Fosco English Green". Försök spraya på maskeringen, inte direkt på vapnet. använd korta tryck och håll färgen minst 30 cm från vapnet. På så sätt blir mönstret med subtilt och du får en skarp kant men ett subtilt mönster i övrigt. Vi sprayade lite för mycket, vi bättrade dock på med lite Desert (grundfärgen) för att få ned kraften i det gröna. Så länge masken sitter fast är det ganska lätt att tona ned mönstret med lite grundfärg.
Nedan ser du hur mönstret blev efter nedtoning. Det hade dock varit bäst att spraya tunt med grönt från början. Du kan också se hur man maskerar och målar ett streck över exempelvis en railpanel. Man får vara noga med tejpen, så den sitter rakt och tight. Sedan sprayar man på tjpen, ungefär på den mellersta tejpraden. Då blir övergången snygg och det blir inte för mycket färg.
Nedan visas ena sidan färdigmålad med den gröna färgen. Jämfört med EC-mönstret är detta mer distinkt. Vill man ha ännu subtilare använder man färre mönster och mindre färg när man sprayar. Som du ser är vissa gröna fält överlappande och på vissa ställen tonar fältet ner sig helt innan nästa kommer.
Nästa två bilder visar första målningen med nästa färg, Foscos Mud Brown. Precis som med det första lagren så maskerar vi av fält. Här är det bara snyggt om mönstren överlappar varandra. Eftersom vi sprayar tunna lager så blir de överlappande lagren mörkare jämfört med när man sprayar mot grundfärgen. Viktigt är att du inte sprayar för tjocka lager, i så fall försvinner den snygga överlappningseffekten. Använd gärna motriktade och förskjutna tagg-mönster som på bilderna, det blir snyggt och bryter upp konturerna.
Sen är det bara att fortsätta. Tänk på att mönstren bör gå ihop snyggt på under och ovansidan. Testa att överlappa på olika sätt och lägg bruna och gröna fält kant i kant för intressant effekt.
Om du vill ha ett mer hållbart camo så sprayar du hela mönstret med en matt lack, annars kommer mönstret nötas. Om du målaren AEG en är ute efter ett verklighetstroget vapen bör du manuellt slita på sådana delar som en riktigt vapen hade gjort. Använd en scotch-brite (disksvamp med grön smärgelduk) och eventuellt lite aceton. Behandla slutstycke, manöverhandtag, flamdämpare och andra delar som slits på riktiga vapen men inte på en AEG. En GBR behöver du bara behandla hylsbuffert och flamdämpare på. ett riktigt vapen behöver du bara ta med till skjutbanan...
Nyhetsbrev
Fyll i din epost för att prenumerera på vårt nyhetsbrev
165.000+ nöjda kunder
Fraktfritt över 600 kr
30 dagars öppet köp
1-2 dagars leverans
5.000+ artiklar