Svenska Svenska flaggan

Byt språk och valuta Stäng

Svenska - kr
English - $, €, £
Worldwide shipping
Norsk - NOK

Svenska flaggan Du är på vår svenska sida Läs mer här

Innehåll
Kundkorg

Din kundkorg är tom
Gå till kassan fortsätt handla

Åldersgräns 18 år för airsoft och luftvapen

Här förklarar vi varför det är artonårsgräns för köp av airsoft och luftvapen.

Vi går igenom vår policy liksom relevanta lagar och regler samt de normer som styr sporten idag

Vi uppmuntrar alla att efterleva dessa lagar och regler.

Vår policy

  • Vi säljer inga airsoft vapen till personer som inte fyllt 18 år
  • Vi säljer inga airsoftvapen till personer när det finns god misstanke att vapnet är ämnat för en person under 18 år
  • Resten av sortimentet, inklusive vapendelar, är utan åldersgräns
  • Vi som jobbar här har tagit detta beslut med respekt för lagen och airsofthobbyn i helhet.

Vad säger lagen?

Reglerna kring sk effektbegränsade vapen, där airsoft och luftvapen hör, återfinns i Vapenlag (1996:67) 2 kap. 1 §. Den säger, förenklat, att ingen person under 18 år får köpa eller inneha ett airsoftvapen eller ett luftvapen. För personer över 18 år kräs dock inget tillstånd eller licens.

Personer under 18 år får använda ett airsoftvapen under uppsikt av en övervakare, men då krävs att den övervakande först och främst ska ha fyllt 20 år, och när som helst ska kunna ta vapnet ifrån användaren. Med detta menas att vapnet inte ens får användas om övervakaren befinner sig i ett annat rum. Övervakare anses ej ha uppsikt under skogsspel eller spel på tomter. Alltså är i princip all typ av airsoftspel uteslutet för personer under 18 år. Undantag finns om Polisen meddelat tillstånd till en viss airsoftbana, där banans område anses vara under uppsikt.

Att "köpa ut" ett vapen åt en minderårig är olagligt. Du som innehar vapnet ansvarar enligt Vapenlag (1996:67) 5 kap. 2 § för att vapnet inte kan brukas av obehörig, exempelvis mindreårig, genom att förvara vapnet på ett betryggande sätt. Det är teoretiskt möjligt att som minderårig söka tillstånd hos polisen för innehav av ett airsoftvapen, men eftersom inga airsoftföreningar bedriver tävlingsskytte så som skytteklubbar gör så är det i verkligheten mer eller mindre omöjligt att få ett sådant tillstånd.

Hur skall airsoftvapen förvaras och transporteras

Airsoftvapen behöver inte förvaras i vapenskåp, det räcker att de förvaras så att inte obehöriga kan nå dem, exempelvis i låst hus, låst bil, skåp eller under direkt uppsikt. Du bör dessutom förvara vapnet i ett fodral, för att inte skrämma folk.

Varför är det åldersgräns på luftvapen- och airsoftvapen?

Den mest omtalade risken med minderåriga och airsoftvapen är att vapnen ser tillräckligt verkliga ut för att polis inte ska kunna avgöra om vapnet är ett riktigt eller en airsoftreplika.

Detta medför en stor risk när minderåriga, som inte får spela på vanliga airsoftspel, spelar på eget bevåg utan att ha underrättat polis. Allt för ofta står det i kvällspressen om incidenter där polis blivit tvungna att dra vapen mot grupper av minderåriga airsoftare som spelat på detta vis utan tillstånd, och även om det inte hänt i Sverige än att polis skjutit vid ett sådant tillfälle så har det hänt i andra länder.

Vilka informella regler gäller?

- Det är mycket olämpligt att bära airsoftvapen synligt där folk kan se dem, använd vapenfodral. Eftersom de är så lika riktiga vapen kan folk blir rädda och ringa polisen. Mardrömsscenariot, som har inträffat i andra länder, är att polis skjuter verkanseld mot personer som bär airsoft. Airsofthobbyn tar också stor skada av den mediapublicitet som uppstår då något blandar ihop airsoft med riktiga vapen.
- Man bär alltid ögonskydd. Man bör bära tandskydd eftersom en direktträff slår sönder tänderna.
- Beroende på vapnens utgångshastighet gäller olika säkerhetsavstånd för att undvika allvarliga skador. För riktigt korta avstånd brukar man få använda högst 100-110m/s i utgångshastighet. Högre utgångshastighet än så bör endast används av erfarna personer.
- Kontrollera alltid gällande regler med spelarrangören eller med dina medspelare.

Vad tycker airsoftare?

Den stora majoriteten av airsoftare i Sverige har åsikten att den som inte fyllt 18 år bör vänta med att inskaffa vapen, samt vänta med att delta i spel. De allra flesta arrangerade airsoftspel tillåter inte spelare under 18 år på spelområdet. Vissa inomhusbanor, med särskilt tillstånd, använder en åldersgräns på 15 år då spel inomhus faller inom specialfallet avgränsat område.

VSAF, Västsvenska Airsoftföreningen som arrangerar spel i Göteborgsområdet, tillåter inte minderåriga på spelområdet alls. Denna policy har utarbetats i samarbete och samtycke med styrelsen i VSAF.

Lämna meddelande
Our international sites