Svenska

Byt språk och valuta Stäng

Svenska - kr
English - $, €, £
Worldwide shipping
Norsk - NOK

Du är på vår svenska sida Läs mer här

Produkter
Innehåll
Kundkorg

Din kundkorg är tom
Gå till kassan fortsätt handla

Guide: Batterier till airsoft

Här följer en kortare guide som beskriver vilka olika typer av batterier till airsoftvapen.

Airsoftbatterier kommer i olika varianter. Här hittar du Röda Stjärnans nybörjarguide till olika typer av batterier till airsoftvapen.

Fyra typer av batterier: Li-Po, NiMh,Li-Fe och Li-Lion

LiPo

LiPo är en modern typ av batteri som de flesta, inklusive oss, föredrar framför NiMh-batterier. I jämförelse med NiMh har LiPo högre kapacitet, lägre inre resistans, är snabbare att ladda och har högre prestanda i kyla. Vid ett byte från ett standard 8,4V NiMh-batteri till ett 11,1V LiPo-batteri kommer ditt vapen gå bättre men det sliter också på kuggar andra inre delar. Ofta ger ett 7.4V LiPo bättre prestanda jämfört med ett 8.4V NiMh trots att det har lägre spänning. LiPo-batterier finns vanligen i 7.4 eller 11.1V. Tänk på att LiPo-batterier behöver en särskild laddare. Läs gärna vår fördjupande guide om LiPo-batterier här

Rekommederade LiPo-batterier

Det finns inga fler produkter att visa

NiMh

Ett nickel-metallhydridbatteri, förkortat NiMH, är en typ av återuppladdningsbart batteri. Tänk på att ladda batteriet precis före användning. Det behöver dock inte laddas ur helt vid förvaring vilket vissa tidigare typer som NiCd behövde, tvärtom ska NiMh-batterier förvaras med en del kapacitet kvar. Låt inte batteriets temperatur gå över 40 grader, då skadas det eller går sönder helt. Koppla isär laddare och batteri när batteriet är färdigladdat och dra ur kontakten. Denna batterityp är enkel att ladda men ofta är batterierna ganska stora. Det är dessa batterier som brukar följa med vapnet, du får i regel avsevärt bättre prestanda i grad av rapphet och eldhastighet om du byter till ett LiPo. Tänk på att du då också måste köpa en LiPo-laddare.

Exempel på NiMh i vårt sortiment

Det finns inga fler produkter att visa

Li-Fe

Li-Fe-batterier håller sig bättre i extrema temperaturer jämfört med t.ex. LiPo-batterier. Det har också en spänning på 9.9 V vilket är ett lämpligt mellanting mellan LiPo 7.4/11.1V.

Exempel på populära Li-Fe-batterier ur vårt sortiment

Det finns inga fler produkter att visa

Li-Lion

Li-ion-batterier har många fördelar över klassiska NiMh men vissa föredrar även Li-ion framför LiPo. Freja-batterier är extremt prispressade och med högkvalitativa celler, det givna valet för Li-Ion-batterier. Li-Ion har ungefär dubbelt så hög energitäthet jämfört med NiMh vilket innebär att du får mer kapacitet i ett mindre batteri. Uppbyggt av 18650-celler. Li-Ion har fördelarna att det har låg självurladdningsgrad, lång livslängd, klarar djupa urladdningscykler och har mycket hög energitäthet. Kvalitetskopparkablar med silikon enligt 16 AWG-standarden. Mjuka och klarar av hög ström. Mycket hög kapacitet på i litet format. C-värdet är ofta 15 på de batterier vi har. Li-Ion-batterier ska inte förvaras länge med låg laddningsgrad, underhållsladda i så fall. Ska ej överladdas. Använd alltid korrekt laddare för batteritypen och Li-Po-påse för extra säkerhet vid laddning. Laddas endast med laddare avsedda för Li-Ion-batterier, laddas på Li-Po läget.

Exempel på populära Li-Lion-batterier ur vårt sortiment

Det finns inga fler produkter att visa

Tips & Trix

Hur länge ska man ladda ett NiMh-batteri?
Laddtid=kapacitet/laddström*1,4 Exempel: 1200mAh/300mA*1,4=5,6 timmars laddning

Hur många skott kan man skjuta på ett batteri?
För ett normaltrimmat vapen kan man skjuta ca 2 skott per mAh. 1200mAh ger alltså ca 2400 skott vilket är ca 5 high-caps.

Hur konverterar man fps till m/s och vice versa?
Du multiplicerar m/s med 3,28 för att få FPS. För att få m/s från FPS dividerar du FPS med 3,28.
100m/s är 328 fps, 120m/s är 394 fps, 140m/s är 460 fps osv.

Hur många joule (energi) har en kula som färdas med hastigheten X m/s?
Antag kulvikt=0.2 gram. 100m/s=1J, 120m/s=1,44J, 140m/s=1,96J, 173m/s=3J. Ökning av kulvikt ger linjär ökning av Joule.

Spänning: Volt

Batterier kommer med olika spänning som mäts i volt. Givet samma resistans kan högre spänning i ett airsoftsystem leverera mer ström till motorn. Resultatet blir att du får en kraftfullare airsoft (styrka att t.ex. dra upp fjäder) och eldhastigheten (skott per minut) ökar. Normal spänning är 7.4V för LiPo och 8.4V för NiMh. Spänningen över detta innebär ofta ökat slitage på interna delar på grund av de ökade påfrestningarna, tillse att ditt vapen internt klarar av en högre spänning innan du byter till ett "kraftigare" batteri. Kapacitet Amperetimmar (Ah/mAh): Volt Ett batteris kapacitet syftar till hur stor strömkapacitet som kan lagras i batteriet. 1 Amperetimme betyder att batteriet kan leverera en ampere i ström i en timme innan det är tomt, i praktiken blir det dock mindre på grund av förluster och att batteriet inte helt kan laddas ur. I airsoftsammanhang använder vi i regel mAh, 1 amperetimme är 1000 milliamperetimmar. Så ett batteri på 1600 mAh är samma sak som 1,6 Ah. Högre kapacitet innebär att du kan skjuta fler skott per batteri med din airsoft. Nackdelen är att batterierna fysiskt blir större och kan vara svåra att få plats med. Standard för många vapen är 1300 mAh. Du behöver också ladda ett batteri med högre kapacitet längre jämfört med ett batteri med låg kapacitet.

Olika former: Small/mini, delat/nun-chuck, large och stick

Detta är beteckningar på olika former av batteriet, det är kopplat till att du ska få ett batteri att fysiskt passa i ditt vapen. Får du plats med en annan form i ditt vapen kan du byta till det, det är alltså inte olika interna egenskaper hos batterierna.
Small/mini: Återfinns i många vapen, främst där batteriet sitter i en fast kolv eller i ett fronthandtag. Den vanligaste formen för NiMh-batterier. Kallas antingen small eller mini.
Delat/nun-chuck: Här är battericellerna separerade i olika längder. Vanligen två eller tre. Dessa är i regel dom som används om du har en crane-kolv. Kan också vara smidigt i många fronthandtag då "delningen" gör dom lättare att få plats med.
Large: I regel för fast kolvar (t.ex. AK47). En okomplicerad rektangel som kan rymma hög kapacitet.
AK Stick: Detta är långsmala batterier som brukar sitta i "topplocket" på AK-modeller som inte har sitt batteri i kolven eller fronthandtaget.
Stick: Ett batteri som kan passa många olika vapen. Mest populära att ha i buffertuben på M4-vapen, du behöver då inte ha en cranekolv utan kan ha en kolv utan batterilagringsutrymme. Var noga med att mäta dimensionerna på batteriet så det passar där du tänkt ha det. Hög kapacitet och/eller spänning på batteriet kan göra det väldigt tajt i buffertuben och kolven kanske inte går att trycka ända in.

Laddning och vård av batterier

Tänk på detta när du vårdar ditt batteri.
Du måste använda en laddare som är anpassad för din batterityp. Ladda aldrig t.ex. ett LiPo-batteri med NiMh-laddare, utöver att det inte fungerar så kan det orsaka brand och personskador.

Kontakter

Olika typer av kontakter och adaptrar.
Dean: Den vanliga kopplingen som har egenskaper bättre än den gamla standarden tamaiya. Låg resistans och stor kontaktyta. Kräver i regel lödning.
Tamiya En klassisk kontakt men vars egenskaper i nutid blivit något för dåliga jämfört med t.ex. deans. En fördel är att de inte behöver lödas men ger å andra sidan sämre kontaktytor. Duger i regel fullgott, det är absolut inget måste att uppgradera till dean-kontakter.
Övriga Det finns egentligen hur många kontakter som helst, men ovan är dom som i regel används till airsoft. Men det är möjligt att använda allt från stickpropp till DC-pluggar om så önskas men det är inget vi rekommenderar.

Chatta med oss