Svenska

Byt språk och valuta Stäng

Svenska - kr
English - $, €, £
Worldwide shipping
Norsk - NOK

Du är på vår svenska sida Läs mer här

Produkter
Innehåll
Kundkorg

Din kundkorg är tom
Gå till kassan fortsätt handla

Guide: Vapentyper inom airsoft

Här följer en kortare nybörjarguide som beskriver vilka olika typer av airsoftvapen som finns och hur de drivs.

En airsoft, ibland kallad soft air gun, är replikor av riktiga vapen. De tillverkas av plast, metall eller kompositmaterial och drivs av fjädrar, batterier eller gas. Här hittar du Röda Stjärnans nybörjarguide till olika typer av airsoftvapen.

Automatkarbiner/ Rifles

AEG (Automatic Electric Gun)

AEG är automatkarbiner som drivs av batterier. Det är en mycket vanlig typ av airsoftvapen och de flesta varumärken tillverkar dessa vapen. De saknar blow back (repeterande mantel/mekanism) generellt men nuförtiden finns det modeller med en elektrisk eller pneumatisk blow back som höjer den realistiska känslan. Detta är den mest utbredda vapentypen och fungerar utmärkt för både nybörjare och mycket erfarna spelare. Relativt lätta att uppgradera och modifiera och riskerar inte läckage och liknande krångligheter som t.ex. gasvapen.

Exempel på populära AEG:s ur vårt sortiment

Det finns inga fler produkter att visa

GBBR (Gas blow back rifle)

GBBR är gevär som drivs av gas och har blow back (repeterande mantel). Dessa är generellt sett inte nybörjarvänliga då de kräver underhåll och inte är lika driftsäkra som en AEG. Mer om underhåll av denna vapentyp finns här: GBB underhåll.

Exempel på populära GBBR:er ur vårt sortiment

Det finns inga fler produkter att visa

Fjäder, hagel och prickskytte

Det finns också fjäderdrivna gevär som drivs genom att en fjäder spänns manuellt för varje skott. Denna mekanism återfinns främst bland hagel och prickskyttegevär. Inom airsoft är shotgun ett hagelgevär. Drivs oftast med fjäder men finns också i gas- och CO2-modeller. Enskottshagel är vanligast men det finns modeller i treskottsutförande. Sniperbössor som man behöver göra repeterrörelse mellan varje skott kallas bolt action aka "bolt-bössor". De är oftast fjäderdrivna, men ibland även gasdrivna. Hastigheter på över 200 m/sek går att uppnå vid trimning men tänk på att många spel har en högst tillåtna hastighet. Högt slitage är dock förknippat med vapentypen vid kraftiga uppgraderingar, i regel behöver du byta många interna delar för att komma upp i riktigt höga utgångshastigheter. När du gör mantelrörelse spänns fjädern, har du en kraftig fjäder (ca 150 m/s+) kan det vara ganska jobbigt att spänna upp den. För gasvapen är dock repeterrörelsen lätt och smidig.

Det finns inga fler produkter att visa

Semi

Semiautomatiska snipergevär drivs oftast med batterier på samma sätt som en AEG. Det finns dock semisnipers som drivs med kolsyra eller gas. Till skillnad mot en vanlig automatkarbin har denna typ av sniperbössa en längre pipa och är ofta hårt trimmade för att uppnå hastigheter på ungefär 160 m/sek. I dessa hastigheter är det semi eller en kula i taget som gäller, inte automatisk eld. Vissa spärrar sin bössa för att bara kunna skjuta semi, andra låter helt enkelt bara bli att skjuta auto.
Fördelen är att man slipper ladda om mellan varje skott, jämfört med boltvapen. Dessa vapen brukar ibland kallas DMR (dedicated marksman rifle), på svenska skarpskyttevapen. En fördel gentemot boltsniper är att de i regel är lättare att uppgradera på ett hållbart sätt. Oftast behöver man själv, eller via vår mekaniker, uppgradera sitt vapen för att få det att fungera som en DMR. Som grund brukar man ha en AEG med längre innerpipa och som man kan fästa benstöd och kikarsikte på.

Exempel på AEG:er som är populära att göra om till DMR

Det finns inga fler produkter att visa

SMG (Submachine gun)/ k-pistar

Submachine gun är liknande automatkarbiner men som i skarpt bruk är tillverkade för att användas med pistolammunition. Detta gör dom lämpliga för närstrider som CQB. I airsoftsammanhang har de bredare användningsområde då de i teorin kan vara likvärdiga automatkarbiner då de använder samma ammunition, dock kan SMG vanligen ha kortare pipa vilket kan ge lite sämre precision på längre avstånd. Utförandena varierar och de finns både som AEG (batteridriven) och GBB (gas blow back). Vissa typer är dock framtagna specifikt som GBB SMG, exempelvis MP9 från ASG.

Exempel på k-pistar ur vårt sortiment

Det finns inga fler produkter att visa

Pistoler

GBB (Gas blow back)

GBB-pistoler är gasdrivna och manteln åker tillbaka (repeterar) för varje skott för att ge en liknande känsla som vid skarpt skytte. När ammunitionen (kulorna) är slut i magasinet stannar manteln i det bakre läget, kallat sistaskottsspärr. De flesta populära pistolmodellerna finns som airsoft GBB. Kan drivas av kolsyra (CO2) eller green gas, vissa pistoler har olika magasin för respektive gastyp men vanligast är att du får välja antingen eller mellan kolsyra eller green gas. Mer om underhåll av denna vapentyp finns här: GBB underhåll.

Exempel på populära GBB-pistoler ur vårt sortiment

Det finns inga fler produkter att visa

GNBB (Gas non blow back)

GNBB-pistoler drivs också av gas men manteln är fast. Dessa är ofta lite enklare och billigare än GBB-varianterna. Samtidigt har de ofta något högre driftsäkerhet och prestanda. Förkortas också GNB. Om du inte "behöver" blowback är dessa prisvärda alternativ som är effektiva i spel. De drar väldigt lite kolsyra då gasen ej används för att repetera manteln. Pistolerna är halvautomatiska, det vill säga du behöver ej göra någon mantelrörelse mellan varje skott. Finns pistoler drivna av green gas eller av kolsyra, kolsyra är dock vanligast.

Exempel på populära GNBB-pistoler ur vårt sortiment

Det finns inga fler produkter att visa

Revolver

I teorin en GNBB men hamnar ofta i en egen kategori. Har en trumma med i regel 6 patroner som vardera laddas med ett skott. Halvautomatiska. Fungerar på det stora hela som en skarp revolver. Mycket populära då de ofta har hög utgångshastighet. Drivs i regel av kolsyra.

Exempel på populära revolvrar ur vårt sortiment

Det finns inga fler produkter att visa

CO2 (kolsyra)

När pistoler anges som CO2 betyder det att de drivs av kolsyra, som finns som 12 gramspatroner. De finns både som GBB och GNB men är generellt kraftigare än green gas-vapen då kolsyran genererar mer kraft. Kolsyra är mindre känsligt för kyla, men dess högre kraft sliter mer på din pistol. Kolsyra innehåller inte heller silikon vilket green gas gör så separat smörjning med silikonolja blir därför viktigare.

Exempel på populära CO2-pistoler ur vårt sortiment

Det finns inga fler produkter att visa

AEP (Automatic Electric Pistol)

EBB/ENB eller Automatic Electric Pistol som de också kallas är populära då de ej påverkas negativt av kyla och är allmänt enkla och smidiga i sin konstruktion. Populära i CQB då de ofta också har lägre utgångshastighet än gasdrivna dito. Kallas lite olika beroende på om de har blowback eller ej samt auto eller ej, men det vanligaste är samlingsnamnet AEP vilket inkluderar EBB och ENB.

Exempel på populära AEP ur vårt sortiment

Det finns inga fler produkter att visa

Springer

Dessa mantlas mellan varje skott och i den rörelsen spänner man en fjäder. Generellt inte lika hög utgångshastighet som gasvapen. Pistoler av springertyp är i regel av enklare sort, till lågt pris.

Exempel på populära Springer-pistoler ur vårt sortiment

Det finns inga fler produkter att visa

Övriga airsoftvapen

Granattillsats och granatkarbiner

Det finns airsoftversioner av granattillsatser och dessa kan antingen vara fristående vapen, sk granatkarbiner, eller ett tillbehör till andra vapen. De laddas med 40 mm granater som fylls med 18-212 kulor. Granaterna drivs av gas eller kolsyra och avlossar kulorna likt en hagelsvärm. Inom airsoft kallas dessa även granatkastare, man syftar då i regel på granattillsats.

Exempel på granattillsatser ur vårt sortiment

Det finns inga fler produkter att visa

Granater

Airsoftgranater delas vanligen upp i två kategorier; fristående som kastas samt de som monteras i granatkastare. Drivs oftast av green gas men finns som CO2 och laddas med ca 18-212 kulor. De som monteras i granatkastare har som regel 40 mm diameter. Fristående handgranater som kastas och "exploderar" vid antingen kontakt eller med tidsfördröjning ser ofta mer ut som vanliga handgranater.

Exempel på granater ur vårt sortiment

Det finns inga fler produkter att visa

Kulsprutor och understöd

Det finns flera typer av airsoft kulsprutor. Dessa drivs ofta som en AEG, men har ett magasin som rymmer uppemot 2500 kulor. Magasinen är utformade så att de automatiskt matar upp fler kulor varefter man skjuter. Den kanske vanligaste kulsprutan inom airsoft är M249 SAW (KSP90), men exempelvis M240, M60 och PKM förekommer också.

Exempel på kulsprutor ur vårt sortiment

Det finns inga fler produkter att visa

Rök- och spränghandgranat för airsoft

På marknaden finns flera olika tillverkare av rök och spränghandgranater. Dessa är i grunden någon typ av pyroteknik och genererar rök eller airsoftkulor. Man får som konsument ha koll på reglerna kring dessa och i vissa fall beakta brandrisken. I regel är dessa granater av engångsmodell.

Chatta med oss