Svenska Svenska flaggan

Byt språk och valuta Stäng

Svenska - kr
English - $, €, £
Worldwide shipping
Norsk - NOK

Svenska flaggan Du är på vår svenska sida Läs mer här

Innehåll
Kundkorg

Din kundkorg är tom
Gå till kassan fortsätt handla

Nödmat och nödmatlagning

Det pratas mycket om att man ska ha en krislåda och ett förråd av mat. Men i en riktig krissituation kanske det inte riktigt blir som man tänkt sig. Vi tänkte i detta avsnitt gå igenom lite situationer och tankar kring din mathållning i en nödsituation.

Det finns inga fler produkter att visa

Matlagning i nöd

Tänk att du varit smart och bunkrat upp med ris och pasta för en nödsituation, bara för att finna att elen gått och du inte har någon möjlighet att laga maten. Dygn 3 efter att ha levt på okokta makaroner grämer du dig nog ganska mycket. Här går vi igenom hur du inte hamnar i en sådan situation.

Mat som inte behöver tillagas varmt -

Många sorters mat behöver egentligen inte värmas. Havregryn och finkrossad bulgur kan lagas på kallt vatten, öka bara tiden. Även frystorkad friluftsmat går att tillaga med kallt vatten, låt stå i ca 40 minuter. Nödransoner av typ NRG-5 äts utan tillagning. Konserver kan också ätas kalla. Att välja varor som inte kräver varm matlagning är klokt.

Laga mat på stormkök inomhus -

Även om din mikro och spis slutar att fungera går det att laga mat på stormkök. Ett kök som drivs av bensin räcker länge även med en måttlig mängd bränsle. Generellt är det absolut inte lämpligt att använda stormkök inomhus, men med god brandberedskap och god ventilation är det möjligt i en nödsituation för den vane användaren. En beprövat sätt är att ha stormköket i diskhon.

Laga mat med ved -

En klassiker man alltid kan falla tillbaka på. Har du inte en vedspis får du elda ute på trädgården eller gården. En eld är svårkontrollerad så att laga på balkongen eller liknande är verkligen inte att rekommendera. Bäst är att använda en effektiv liten vedspis av typen "wood stove" där veden förbränns ordentligt. Men i värsta fall kan du laga mat på eldskålar, på en grill eller liknande. Att laga mat över öppen eld är inte helt lätt utan kräver övning. Helst innan krisen slår till...

Produkter lämpliga till avsnittet ovan

Det finns inga fler produkter att visa

Bäst före-datum

Den rutinerade preppern roterar ständigt sina lager, köper nytt och äter upp gammalt, så att när krisen kommer finns det bara varor med hållbarhet kvar. Detta i kombination med matvaror som har lång hållbarhet gör att den rutinerade preppern sällan får problem med hållbarheten. Vi går här igenom lite vad man ska tänka på.

Lång hållbarhet - Riktig nödmat har extremt lång hållbarhet, ofta 10+ år. Vår NRG-5 har 20 års hållbarhet! Vanliga konserver har ett par års hållbarhet, vilket även frystorkad friluftsmat har. Torrvaror, särskilt om de förvaras syrefattigt (exempelvis i plastpåse) har betydligt längre hållbarhet än bäst-före datumet.

Utgånget bäst före-datum, är det OK? - Korta svaret är ofta ja. Själva har vi ofta ätit frystorkat friluftsmat 5 år efter bäst före-datumet utan problem. Livsmedelsverket rekommenderar att man ska lukta, smaka och titta på maten. Om maten ser ut att vara angripen av mögel eller bakterier måste den slängas, inte sällan skapar dessa organismer toxiner som inte förstörs ens vid uppvärmning.
Mat särskilt framtagen för nödsituationer med bra hållbarhet och oöm förpackning:

Det finns inga fler produkter att visa

Vill du veta mer om matlagning under enkla förhållanden? Spana in vår guide.

Lämna meddelande