Hos oss kan du köpa tarps, vi har mängder av olika storlekar och sorter. Nedan följer vår guide kring tarps och hur du använder din tarp. En tarp är i princip ett vind- och vattenskyddande tygstycke, ofta runt 3 x 2 meter som hängs upp för att skydda vid rast eller sömn i vildmarken. En
poncho kan användas som tarp om hålet för huvudet förseglas. En fördel med en tarp är den låga vikten och flexibiliteten. Många tycker det är härligt med friheten att sova under bar himmel och kompletterar med en tarp ifall det ser ut att regna under natten. En personlig favorit är att ha en sovsäck med
puppa (sovsäcköverdrag) och en lätt tarp som väderskydd. En tarp kan användas på mängder av olika sätt genom att man använder
linor, käppar och
tältpinnar för att vika och forma tarpen på olika sätt. Nedan går vi igenom ett par olika sätt att sätta upp din tarp på.
Generella tips och trix
Ett
tält är ofta utformat relativt stabilt för att stå emot vind och avleda regn. Med en tarp får du tänka på detta själv. En tarp blir lätt som ett segel, som fångar vind och kan i värsta fall gå sönder eller blåsa bort. Placera tarpen så att den leder bort vinden eller placera tarpen vindskyddat.
Regnet faller sällan rakt uppifrån, utan lite snedd med vinden. Placera tarpen så att du är skyddad även om regnet kommer in med en vinkel. Placera inte tarpen för högt och ha en tarp som är lite större än dig.
Skydda tarpen mot stenar och allt för hög belastning i öljetterna. Att förankra en tarp med sten direkt mot tältduken är direkt olämpligt. Försök också använda så många öljetter som möjligt och avlasta taknocken med en
ridge line som avlastar, i det fall det går.
En justerbar
tältkäpp eller vandringsstav är ett utmärkt tillbehör. Även ordentligt med kraftig lina, gärna
paracord, och tältspik anpassar för just din tarps öljetter är att föredra. Käpp eller spik kan även tillverkas på plats i skogen.
Klassisk A-format vindskydd
Det kanske vanligaste sättet att använd en tarp på är att forma den som ett hustak, tarpen vikt längs långsidan i mitten. Knocken formas med en lina fäst i ändarna, eller ben en lina söm löper under nocken. Vissa tarps har fästpunkten längs nocken, du kan då använda en så kallad "ridge line", vilket avlastar tarpens fästpunkter.
Du kan fästa tarpen mellan två träd, eller använda tältkäppar. Använder du tältkäppar bör du använda två linor i 30 till 45 graders vinkel per sida, för att stabilisera.
Hörnen och kanterna nedtill fästes i marken, antingen direkt med tältspik eller med en lina som gör att tarpen svävar i luften. Detta är särskilt användbart om du sover i en
hammock en bit ovanför marken, men även om du räknar med vindstilla och vill ha extra frihetskänsla.
Diamantformat vindskydd
Om det blåser eller är kallt vill du kanske få tarpen tightare mot din sovsäck, nästan som ett tält. Beroende på din tarps storlek och fästpunkter gör du detta på olika sätt. För en vanlig 3x2 meter så fäster du mitten av ena kortsidan i ett träd eller ridgeline ca 1 meter över marken och den andra mitten av kortsidan i marken. Framtill fäster du hörnen. Den överblivna tarpen längs sidorna stoppas in under tarpen sov skydd för markväta.
En kvadratisk tarp kan du istället sova under diagonalen på. särskilt bra är om det finns fästpunkter längs halva sidorna, då kan du få tarpen lägre och tightare.
Vindskydd med eller utan markskydd
Vår personliga favorit, är i grunden ett klassikt vindskydd, men du viker in överflödig tarp under (eller på)
liggunderlaget för extra skydd mot markens fukt och bös. Om du vill kan du även låta en del av överdelen hänga fram som en liten "keps". Annars kan du använd separat tarp som golv eller köpa specifika
tältgolv/underläggstarps. VIKTIGT! Skydda tarpen mot sten, vassa pinnar och rötter. Har du en ultralätt tarp bör liggunderlaget placeras mellan trap och mark
En lägereld,
tältkamin eller
kök kan placeras framtill, men tänkt på att en tarp ofta är gjord av tunt syntetmaterial som snabbt smälter om det kommer eldloppor på. En stor eld med sprättande tallved och en ultralätt tarp är en dålig kombo.
Tältkonstruktioner
Har du en lite större tarp, gärna med flera fästpunkter, kan du använda dina origamifärdigheter och vika ihop ett tält. Fantasin sätter gränserna, men oftast behöver du en lite längre tältkäpp och en lite kortare. Dessutom underlättar det att ha flera fästpunkter och gärna en förstärkning i nocken, så att inte tältkäppen skadar väven.
DD Hammocks har tänkt på detta då de gjort sina tarps och har instruktioner för just ett sådant litet tält, som du kan se nedan.
Kuriosa och historia
Människan har i alla tider velat ha skydd mot väder och vind. De flesta bygger mer permanenta bostäder, men exempelvis i det militära har soldater länge behövt ordna sitt eget skydd, när större tält inte kunnat ordnas fram. Mängder av olika tält, ponchos och tarps har testats och använts.
Ett känt exempel är den brittiska "Basha", ordet använd än idag men är ursprungligen från brittiska specialförband som opererade i kring Burma. Basha betyder ungefär hydda på Assamesiska, och de tillfälliga baser dessa soldater gjorde med tarps fick detta namn. Senare under Malayakrisen fortsatte detta ord användas och används än idag både militärt och civilt.
En video där vi går igenom 3 sätt att sätta upp en tarp på